Kort stuk over het artikel wat ik bedoelde: Daarbij correspondeert het twee sterren niveau (1S) met de basisdoelen en de basistoetsen. Het is gericht op kinderen die doorstromen naar havo, vwo, vmbo theoretisch, of vmbo gemengd, ook al is het geen toelatingseis bij die onderwijstypen. Dit 1S niveau zal dus gelden voor het grootste gedeelte van de kinderen.
De kinderen die blijken het twee sterren niveau (1S) niet aan te kunnen (zoals a.o. volgt uit de resultaten van de basistoets en aangevuld met gegevens van bijvoorbeeld genormeerde toetsen), volgen het één ster niveau (1F). Dit komt overeen met de minimumdoelen en de minimumtoetsen. Dit blijken vaak de kinderen te zijn die naar vmbo kader en vmbo beroepsgericht gaan.
Vanaf groep 6 gaan de leerlijnen meer uiteenlopen en zullen de verschillen tussen leerlingen groter worden. Het is daarom een soort ‘schakeljaar’. Tot en met groep 5 wordt de hele groep bij elkaar gehouden, maar in groep 7 en 8 zal dat niet meer helemaal lukken. In groep 6 wordt duidelijk welk niveau de kinderen aankunnen.
Dan kan het nodig zijn bij enkele kinderen te kiezen voor de minimumlijn. Wellicht is het mogelijk dat deze kinderen – mede door de verlengde instructie (en het bijwerkboek) – bij bepaalde onderwerpen opgaven kunnen maken van het basisniveau. Wanneer vanaf groep 7 de leerlijnen wat betreft niveau echter uiteen gaan lopen en een kind de basisdoelen niet meer haalt, koppelen we daar het uitstroomperspectief 1S los en werkt een kind gericht toe naar het eindniveau 1F. In de praktijk blijkt dat het voor kinderen in de bovenbouw (groep 6 t/m

die alleen op het minimumniveau (1-ster) werken, het heel lastig wordt hen terug te krijgen in het basisniveau (2-ster).
Belangrijk: het plaatsen van een kind op minimumniveau (1-ster) is altijd een gezamenlijke teamverantwoordelijkheid Dat beslist een leerkracht niet alleen, maar in samenspraak met de IB-er, directie en ouders.
Belangrijk is dus wel dat er bewust gekozen wordt voor een bepaalde aanpak. Probeer met gepaste afstand erachter te komen wat de redenen zijn van je groepsmentor. Hij/ zij heeft hier vast een goede reden voor, maar misschien kun je wat met het artikel op de malmbergsite.