door Joke op 23 okt 2006, 09:27
Leuke manieren van werken, dus niet als inleiding voor een nieuwe les:
1. Verdeel een saaie boekles in opzichzelf staande onderdelen en verdeel de groep in evenveel kleinere groepjes. Geef elk groepje de opdracht zijn deel uit te werken, bijv. in een muurkrant en aan de rest van de klas te presenteren in de volgende les. In een groepje moet iedereen bij de presentatie een deel vertegenwoordigen, zodat iedereen het zijne ervan afweet. Je kunt op die manier niet lanterfanteren, dat wordt niet geaccepteerd.
2. Ik heb zelf ook wel eens een quiz laten maken over de lesstof.
Ieder bedacht een of meerdere vragen en schreef op een apart papier het antwoord/ de antwoorden op. Van deze vragen werd een quiz gemaakt.
Met meerdere groepen kun je elkaar de quiz geven en laten maken en met een groep deel je de vragen aan iedereen in de klas uit.
Ze kunnen gemaakt worden na het leren van de les, ze kunnen ook gemaakt worden met het boek erbij. De vragen worden achteraf besproken.
3. Je kunt ook 'mening vragen' n.a.v. de lesstof.
Ieder leest een stuk uit het boek, daarna ga je vragen stellen waarop alleen ja of nee geantwoord kan worden.
Je kunt op verschillende manieren werken:
-bordjes met ja en nee
-een lijn trekken (op het schoolplein?, in gymzaal?, speellokaal?) en allemaal aan één kant neerzetten. De ene kant van de lijn is ja, stap je over de andere kant heen is het nee. (Geef deze woorden aan, anders zijn er altijd die het niet meer weten)
Je stelt vragen als:
-heeft Alva den Briel veroverd? of
-begon W.O.II in 1940?
Het niveau van de vragen kun je aanpassen aan de lln. Er kunnen ook denkvragen bij zitten, dus niet zo maar een antwoord produceren, maar je eigen mening erin verwerken, vandaar de titel hierboven.