dilemma

Heb het hier over alles omtrent de LIO-stage

Moderator: miekiemousie

dilemma

Berichtdoor super_juf op 21 feb 2011, 19:40

Hallo allemaal!

Ik zit met een dilemma waar ik me nu al mee bezig houd.
Ik ben me aan het oriƫnteren op mijn LIO stage. Deze gaat in september van start (klinkt ver weg, maar over een paar maanden ga ik al solliciteren) Ik heb de luxe dat ik kan kiezen tussen twee scholen. Beide scholen kunnen niets betalen en de kans op werk is ook nihil.
Een van de scholen is een christelijke school, waar ik al eerder een succesvolle stage heb gedaan. Een geweldige school! Ik kreeg vanaf dag 1 het gevoel dat ik in een warm bad stapte en dit gevoel is ook nooit weggegaan. Ik voelde me er helemaal thuis! Ik droeg de visie uit naar de leerlingen en had totaal geen moeite met bidden etc.
De openbare school heeft ook een geweldig team! Veel betrokkenheid en men ziet mij als een volwaardig collega. Nu heb ik een gesprek gehad met de directeur en hij vertelde mij dat als ik zelf niet-gelovig ben en toch mijn LIO op een christelijke school ga doen, dit niet overkomt naar openbare scholen waar ik in de toekomst wil gaan solliciteren. Dit omdat het voor 9 van de 10 christelijke scholen het een probleem vormt als ik 'als niet-christen' een vaste aanstelling wil, zal ik waarschijnlijk gaan solliciteren op openbare scholen Zou het niet hypocriet van mezelf zijn, als ik mijn LIO ga doen op een christelijke school?

Mijn dilemma is dus eigenlijk: Een LIO doen op een christelijke school waar ik me enorm thuis voel en het risico lopen dat dit 'niet staat op mijn CV als niet-christen' of mijn LIO gaan doen op een openbare school en meer rekening houdt met het werk in de toekomst?
Wat denken jullie? IK vind het een zeer moeilijke keuze...
Docent in de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Moslim, christen, atheist. We delen allemaal dezelfde hemel; die ozonlaag met dat gat er in....
Avatar gebruiker
super_juf
Paboforumholist
 
Berichten: 1078
Geregistreerd op: 27 jan 2009, 11:11
Groep: 0
Schooltype: Openbaar
PABO jaar: 0
Functie: Docent Nederlands

Re: dilemma

Berichtdoor Lespakket op 21 feb 2011, 19:45

Op welke school ga je het meeste leren?

Misschien is jouw antwoord wel dat je op beide scholen evenveel kunt leren, maar ik kon het uit je berichtje niet op maken. Dit zou, naast de goede sfeer die op een school heerst, het belangrijkst zijn, toch?
Over LIO op een christelijke school, terwijl je zelf niet christelijk bent: ik zou je niet te 'bang' laten maken. Persoonlijk zou ik geen stage willen lopen op een christelijke school als ik zelf niet christelijk ben, maar als jij dat wel kunt/wilt, zou ik me niet tegen laten houden door het eventueel slecht staan op je CV. Als jij gewoon een goede leerkracht bent, willen ze je heus wel hebben ;)
..::Bianca::..
JufBianca.nl - Laat kleuters spelen en ontdekken
leerkracht groep 1/2 - specialist hoogbegaafdheid - educatief auteur - workshopleider
Avatar gebruiker
Lespakket
Paboforumholist
 
Berichten: 1628
Geregistreerd op: 21 sep 2002, 12:16
Groep: 0
PABO jaar: 0

Re: dilemma

Berichtdoor meesterlaus op 21 feb 2011, 20:16

Bekijk het van een andere kant:
Als jij voor de christelijke school kiest en daar je LIO loopt, laat je zien dat jij de visie van de school accepteert. (Ook al is dit niet die van jou)
Dit geeft naar mijn mening een pluspunt als je solliciteert naar een christelijke school.
Steeds meer christelijke scholen vinden het niet erg als je zelf niet gelovig bent, zolang je het maar wel kan uitdragen.
Tenminste....dit gevoel krijg ik de laatste tijd.
Groeten,
Laurens


2013-16: Groep 7
2011-13: Groep 4
2010-11: Groep 3
meesterlaus
PABOforum Kleuter
 
Berichten: 388
Geregistreerd op: 01 feb 2007, 10:32
Groep: 7
Schooltype: Protestant Christelijk
PABO jaar: 0

Re: dilemma

Berichtdoor Anita op 21 feb 2011, 20:21

En andersom ook. Een openbare school staat open voor ieder geloof. Bij ons zou je met een LIO op een christelijke school, maar zeker ook wanneer je zelf christelijk bent gewoon een eerlijke kans maken op basis van je kennis en kunnen. Als je maar open staat voor alle geloven.
Wat mij betreft heeft die directeur zijn eigen mening verteld, maar niet hoe het er over het algemeen aan toe gaat op openbare scholen.
Juf van dorpsschool met units volgens SLIMFIT
Juf groep 3/4 en locatie-aanspreekpunt

Altijd blijven leren!
Avatar gebruiker
Anita
PABOForum team
 
Berichten: 8235
Geregistreerd op: 11 maart 2002, 12:56
Groep: 0
Schooltype: Openbaar
PABO jaar: 0
Functie: Groepsleerkracht

Re: dilemma

Berichtdoor Joke op 21 feb 2011, 22:35

Ik vind het een vreemde uitspraak voor een directeur. Hoewel ik het persoonlijk juist een voordeel vind als je ervaring hebt opgedaan met christelijk onderwijs, blijkt het niet voor iedereen te gelden. Als er een directeur is die zo denkt, kun je aannemen dat er meer zijn. Maar het blijft vreemd. Toch zou ik er zelf niet voor kiezen als het om een LIO gaat.
Je wilt immers leren hoe het er op school toegaat als je zelf de verantwoording hebt voor een klas? Je geeft zelf aan dat je waarschijnlijk voor openbaar onderwijs zult kiezen als je gaat solliciteren. Dan zou ik toch mijn LIO op een openbare school doen. Dan heb je het meest profijt en misschien zit er wel vroeg of laat een baan voor je in als je een beetje geluk hebt. (Er kan van alles gebeuren waar je nu nog geen weet van hebt.)
Mocht je het zelf wƩl zien zitten om eventueel uiteindelijk op een christelijke school les te geven dan is het wat anders. Dan kun je misschien zelfs wel beter daar je LIO volgen. Voor een christelijke school kan het de doorslag geven als je daar goed hebt gefunctioneerd en ook daar geldt weer dat je er misschien wel een baan aangeboden kan krijgen als je het erg goed doet. Maar vergis je niet. Je moet echt wel het een en ander weten van godsdienst om in aanmerking te komen.

Kort samengevat. Als je geen christelijke achtergrond hebt, kun je beter op een openbare school je LIO gaan doen. Hier ga je uiteindelijk solliciteren, dus doe daar dan ook je ervaring op. En tenslotte is het ook een fijne school, dus waarom zou je het niet doen.
Turn can'ts into cans and dreams into plans.
(Lees mijn blogs op http://www.positiefleren.nl/jufjedermann.php en http://www.positiefleren.nl/superjuf.php )
Avatar gebruiker
Joke
Paboforumholist
 
Berichten: 16899
Geregistreerd op: 01 jan 2004, 15:37
Woonplaats: westen van Nederland
Groep: 0
PABO jaar: 0

Re: dilemma

Berichtdoor Lespakket op 22 feb 2011, 12:34

Ik kan me wel voorstellen dat je als bestuur liever zelf een leerkracht in spƩ opleidt, die daarna ook binnen dat bestuur aan het werk gaat. Je steekt toch tijd en energie in zo'n persoon, dan zou het jammer zijn als diegene direct na zijn afstuderen naar een ander bestuur soliciteert. Maar om dat nou actief mee te laten wegen tijdens een solicitatie...
..::Bianca::..
JufBianca.nl - Laat kleuters spelen en ontdekken
leerkracht groep 1/2 - specialist hoogbegaafdheid - educatief auteur - workshopleider
Avatar gebruiker
Lespakket
Paboforumholist
 
Berichten: 1628
Geregistreerd op: 21 sep 2002, 12:16
Groep: 0
PABO jaar: 0

Re: dilemma

Berichtdoor super_juf op 22 feb 2011, 14:23

wauw wat een hoop reacties al! Dank jullie wel :D

Ik weet dat er bij beide besturen geen baan in zit na mijn LIO. Dit komt omdat er vele ontslagen zullen vallen en dit weet men nu al.
Ik vind het helemaal geen probleem om de visie op de leerlingen over te brengen, als het gaat om het christelijk geloof. Ik geloof wel in hun normen en waarden en wil dit ook graag overbrengen op leerlingen. Ik geloof alleen niet in een God en ga niet naar de kerk.. Dus ik hang er denk ik een beetje tussen in? :lol:

Waar ik voornamelijk mee in mijn maag zat, is dat deze directeur dus zei dat als ik voor christelijk onderwijs zou kiezen dit raar zou staan tegenover openbare scholen. Alleen nu ik er bij nadenk, vind ik het eigenlijk ook een vreemde uitspraak..Een openbare school staat open voor iedereen, dus waarom niet voor mij? Alleen ik heb wel eens in de praktijk gezien dat er een verschil is voor leerlingen en leerkrachten...

Op de christelijke school heb ik me het meest thuis gevoeld. Hier mocht ik ook 2 dagen in de week zelfstandig lesgeven, zie het als een soort duaal. En hier heb ik zoveel van geleerd!
Alleen ben ik bang dat ik op deze school dus nooit een vaste aanstelling zal krijgen, omdat ik niet ingeschreven sta bij een kerk.
Op de openbare school werken zij voornamelijk met MI en hier kan ik nog niet echt een mening over geven. Dit komt omdat ik er nog te kort op de school ben (nu zij werken met MI)

Ik denk dat ik het van het laatste af laat hangen: of het werken met MI mij bevalt en of ik hier achter sta. (dit was namelijk ook iets wat de directeur zei: een LIO-er moet affiniteit met MI hebben en hiermee kunnen werken - dit vind ik ook logisch)

Uit de reacties merk ik dus dat jullie zeggen: ga op je gevoel af en bekijk het van een positieve kant?

Poeh, kiezen tussen mijn gevoel of mijn verstand...Dat vind ik zo moeilijk!
Docent in de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Moslim, christen, atheist. We delen allemaal dezelfde hemel; die ozonlaag met dat gat er in....
Avatar gebruiker
super_juf
Paboforumholist
 
Berichten: 1078
Geregistreerd op: 27 jan 2009, 11:11
Groep: 0
Schooltype: Openbaar
PABO jaar: 0
Functie: Docent Nederlands


Keer terug naar LIO-stage

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron