Groep 3 - Stiekeme agressie

‚ÄėHet opzettelijk fysiek of psychisch verwonden van anderen‚Äô

Moderator: Anne

Groep 3 - Stiekeme agressie

Berichtdoor Elfquest op 27 aug 2006, 18:19

Ik heb wat advies nodig... Ik werk in een groep 3 die nu net 1 week begonnen is. Er zit een jongetje bij mij in de klas die nogal vervelende dingen uitvoert in de klas. Het maakt niet uit naast wie hij zit of in welk groepje hij ziet altijd een manier om een ander pijn te doen. Dit heeft in deze eerste week al 3x geresulteerd dat er moeders kwamen klagen over hem omdat hij iets deed. Dit varieert van een scherpe potloodpunt in iemands arm zetten tot steeds schoppen onder tafel.
Nu blijkt ook dat hij buiten schooltijd kinderen met een schaar probeert te steken!!!
De ouders zijn echt laaiend en vloekend de klas binnen gekomen (heel leuk als je in de kring zit) en doen hun zegje dus over wat voor etter het wel niet is en dat het in de kleutergroep ook al speelde.

Ik heb hem nu apart gezet en met hem afgesproken dat hij weer terug mag zodra hij aan mij en de kinderen laat zien dat hij best zonder iemand zeer te doen naast iemand kan zitten. Maar ik weet dat dit zeker niet voldoende is... Ik ben heel consequent maar hij is heel stiekem en sommige kinderen zeggen niets... We gaan beginnen met een methode, Vreemdzame school, waar ik me dus na volgende week in moet verdiepen. Ik vraag me af iemand tot die tijd tips heeft hoe ik hem het beste aan kan pakken?
Avatar gebruiker
Elfquest
PABOforum Baby
 
Berichten: 14
Geregistreerd op: 09 okt 2005, 17:11

Berichtdoor moimoi op 27 aug 2006, 18:28

Misschien kan deze jongen er niets aan doen? Heeft hij nog geen ontwikkeld geweten of een ander probleem? Wat deed het andere kind? Misschien kent hij geen andere manier om iets op te lossen?
Gebeurde dit ook bij de kleuters? Dan zou ik het kind laten onderzoeken. Die mensen hebben vaak betere tips dan een methode.
Apart zitten is een goed idee, maar je zou ook een apart plekje kunnen maken waar hij moet zitten als het misgaat. Anders isoleer je hem wel van de rest van de klas. En verder is mijn tip - krijg een band met hem, dat helpt je het hele jaar!
3 dagen ib (en 2 dagen lekker vrij om van mijn zoontje te genieten)
moimoi
Paboforumholist
 
Berichten: 1870
Geregistreerd op: 21 feb 2005, 20:43
Woonplaats: utrecht
Groep: 0
PABO jaar: 0

Berichtdoor Elfquest op 27 aug 2006, 18:40

Ik weet wel aardig veel van de gezinssituatie en die is niet heel erg leuk. Zijn vader heeft Asperge, zijn zus zit in psychiatrische inrichting en zijn broer heeft pdd-nos. Mijn vermoeden is dat hij agressie normaal vindt maar de kleuterjuffen hebben al veel gesprekken met beide ouders gehad maar komen daar niet uit. Moeder is heel zweverig, als ik dat zo mag zeggen, ze lijkt merendeel stoned maar is het niet....

Een band scheppen ben ik al mee bezig, hij vind me heel aardig vertelde moeder. Dus ik ga er dan vanuit dat dit wel goed komt.
Ik ga wel voorstellen om de Iber even te laten observeren en ik denk dat ik ook goed op ga letten en aantekeningen ga maken.

Ik moet hem wel apart zetten omdat ik anders nogal erg boze ouders op de stoep heb staan! Ik vind het eigenlijk heel zielig allemaal.

Dus als je nog meer tips hebt, graag.
Avatar gebruiker
Elfquest
PABOforum Baby
 
Berichten: 14
Geregistreerd op: 09 okt 2005, 17:11

Berichtdoor mirjam op 27 aug 2006, 18:44

Jeetje wat lastig!! Waarschijnlijk heeft dit kind heel veel aandacht nodig... Weet je iets over de thuissituatie? Dit heeft daar vaak ook mee te maken.

Ik denk dat ik hem zoveel mogelijk positief zou benaderen en al belonen voor t kleinste dingetje dat hij goed doet. (vooral in de omgang met anderen) Dus aandacht geven voordat hij er om vraagt.
Zodra hij een kind pijn doet zou ik hem idd flink straffen. Apart zetten en desnoods een pauze binnenblijven oid. Vertel hem dan ook duidelijk waarom hij straf heeft. Aan het eind kan je hem dan laten vertellen waarom hij straf had en hoe hij het volgende keer anders gaat doen.

Misschien is het ook een idee om hier klassikaal veel aandacht aan te besteden in de vorm van sova. Ik zou hem dan niet benoemen, maar je kan wel een situatie nemen waarvan je weet dat hij de fout in gaat. Je kan dit ook doen met een rollenspel. Dan kun je gelijk aan de andere kinderen duidelijk maken dat ze het moeten zeggen als iemand vervelend tegen ze doet.

Verder sluit ik me aan bij moimoi. Een band met een kind scheelt al heel veel. Hij moet weten dat hij je kan vertrouwen.
mirjam
PABOforum Peuter
 
Berichten: 157
Geregistreerd op: 03 maart 2002, 19:19

Berichtdoor darius op 27 aug 2006, 18:48

Ik herken je verhaal. Vorig jaar heb ik gewoon bijna hetzelfde gehad. Om meteen een beetje hard te beginnen: het is niet leuk. Niet leuk voor hem, voor de andere kinderen, maar ook zeker niet voor jou.
Ik had vorig jaar het gedrag wel een beetje in de gaten, maar omdat het een kleuter is, had ik het extreme gedrag (kinderen chanteren, bedreigen en pijn doen) te mild beoordeeld. Totdat er iemand bij mij in de klas kwam observeren en heel hard tegen mij zei:'Je moet dit gedrag nu aanpakken, anders loopt het in de bovenbouw helemaal uit de hand. Je moet er rekening mee houden dat je een potentiele crimineel in de klas hebt.'
Ik vond en vind dit nog steeds wel erg hard gezegd, maar zorg ervoor dat je de IB'er en ook wel de directeur inschakeld. Hou een dagboek bij waarin je per dag beschrijft wat hij doet. Hou ook contact met de ouders van de andere kinderen die hij pijn doet, zodat zij ook weten dat je je best doet om dit gedrag te stoppen.

Ik hoop dat er wat aan hebt, maar vooral, hou jezelf ook goed in de gaten, en zorg ervoor dat hij je werkplezier niet ontneemt!!
juf groep 1/2C
darius
PABOforum Peuter
 
Berichten: 128
Geregistreerd op: 12 jun 2004, 16:10
Woonplaats: Lelystad
Groep: 1
Schooltype: Islamitisch
PABO jaar: 0

Berichtdoor mirjam op 27 aug 2006, 18:51

Haha, ik zie dat je net een berichtje geplaatst hebt over de thuissituatie.

Nu ik dit gelezen heb zou ik erg goed opletten op signalen voor ppd-nos of asperger, want dit is vaak erfelijk (zoals je waarschijnlijk wel weet) en dan vooral in de mannelijke lijn.
Ik zou hem ook heeeeeeeeeeeeeeeel veel structuur geven!! Zorg er voor dat hij precies weet hoe een dag gaat verlopen. Laat hem constant duidelijk weten wat je van hem verwacht.

Het lijkt wel zielig maar een kind is veel gelukkiger als het een duidelijke structuur heeft, beloningen krijgt en apart zit, dan dat het in een groepje zit constant anderen pijn doet en dus steeds straf krijgt.

Succes!
mirjam
PABOforum Peuter
 
Berichten: 157
Geregistreerd op: 03 maart 2002, 19:19

Berichtdoor Geoffrey op 27 aug 2006, 19:35

Probeer in ieder geval ook de ouders van de andere kinderen even te laten dimmen. Zoals jij het beschrijft (laaiend de klas binnenkomen etc.) dragen zij alleen maar bij aan het probleem en maken ze het alleen maar moeilijker voor jou om het in de hand te houden. Laat ze dat (evt. samen met de directie) ook maar weten. Als ze iets te melden hebben, moeten ze dat buiten schooltijd onder vier ogen doen, en anders niet.
Wees gewoon jezelf. Meer kun je niet zijn.
Avatar gebruiker
Geoffrey
PABOForum team
 
Berichten: 2145
Geregistreerd op: 15 dec 2001, 21:37
Woonplaats: Zwaag
Groep: 0
Schooltype: Educatieve uitgeverij
PABO jaar: 0
Functie: Productmanager

Berichtdoor Elfquest op 27 aug 2006, 20:17

Probeer in ieder geval ook de ouders van de andere kinderen even te laten dimmen


Dat is helaas makkelijker gezegd dan gedaan... deze ouders zijn door de hele school zo. (Hartje Utrecht in de minst fraaie wijk)
Het probleem is ook de communicatie, het is een gegeven dat elke leerkracht zich moet bewijzen tegenover de ouders en er een totale omgekeerde wereld op die school is. De ouders zwaaien de scepter over het algemeen. Als ze iets niet zint dat gaan ze letterlijk in protest.
Er heerst sowieso al veel agressie maar ook tussen ouders. Ze rijden elkaar aan met een auto als er een probleem is tussen kinderen. Ik ben er nu wel aan gewend maar het is heel moeilijk om met zulke mensen een volwassen, volwaardig, respectabel gesprek te hebben. Enkele zijn wel aardig dus zal ik niet alles over 1 kam scheren.
Dit is echt een ingeslopen fout van de directie die geen grens getrokken heeft bij de ouders.
Avatar gebruiker
Elfquest
PABOforum Baby
 
Berichten: 14
Geregistreerd op: 09 okt 2005, 17:11

Berichtdoor tinka op 27 aug 2006, 21:22

Daar ligt dan een schone taak voor de directie. Het kan toch niet zo zijn dat ouders uitmaken wat er op school gebeurd?
Ondertussen zit jij wel met dit jongetje in de klas. Er zijn al heel veel tips gegeven, ik wil er nog één ding aan toevoegen: pas op dat hij niet het pispaaltje wordt! Zorg inderdaad dat je een band met hem krijgt en dat hij onderzocht wordt. Observeer en leg alles vast, zorg dat je alles zwart op wit hebt. Zit ik me net te bedenken: misschien kun je een soort heen- en weerschrift aanleggen, waarin jij schrijft hoe het ging in de klas en de ouders hoe het thuis is?
tinka
PABOforum Kleuter
 
Berichten: 445
Geregistreerd op: 09 feb 2004, 23:06
Groep: 2
Schooltype: openbaar

Berichtdoor Geoffrey op 27 aug 2006, 21:55

Als die ouders echt zo zijn, dan lijkt het me in ieder geval goed om voor jezelf het belang van dat jongetje bóven het belang van die ouders te stellen. Want zij doen eigenlijk precies hetzelfde wat ze dat jongetje verwijten: asociaal en gewelddadig gedrag. Ze hebben dus geen recht van spreken.

Ik denk dat Tinka een heel goed punt heeft: de school (en ook de buurt) heeft een probleem. Ik denk ook eerder dat het gedrag van het jongetje daar een symptoom van is. Natuurlijk moet je een paar voorzorgsmaatregelen nemen (en ik denk dat je al goed op weg bent door dat jongetje een beetje af te zonderen en tegen zichzelf in bescherming te nemen). Maar het belangrijkste is natuurlijk om een lieve en aardige juf voor dat kind te blijven, en te laten merken dat je hem blíjft waarderen... wat anderen ook van hem vinden en hoe vaak hij ook storend gedrag vertoont.
Wees gewoon jezelf. Meer kun je niet zijn.
Avatar gebruiker
Geoffrey
PABOForum team
 
Berichten: 2145
Geregistreerd op: 15 dec 2001, 21:37
Woonplaats: Zwaag
Groep: 0
Schooltype: Educatieve uitgeverij
PABO jaar: 0
Functie: Productmanager

Berichtdoor storm op 28 aug 2006, 14:00

hoi,

wat dit jongentje doet kan natuurlijk niet dat is niet moeilijk.
maar uit ervaring weet ik dat deze kinderen vaak door andere kinderen uitgelokt worden tot dit gedrag.
probeer inderdaad een band op te bouwen en veel structuur te bieden voor dit kind en belonen en complimenten geven als het goed gaat.
bv pictogrammen voor de struktuur en een goedboekje met stempels voor de beloning is het vol mag hij bv 10 min iets leuks doen.
en hebben jullie op school geen zorgteam waar iedereen samen komt voor dit soort problemen??
zou zeker in zo'n probleem wijk iets zijn.
groetjes,storm
storm
PABOforum Peuter
 
Berichten: 85
Geregistreerd op: 17 feb 2006, 21:54

Berichtdoor Joke op 28 aug 2006, 15:08

storm schreef:maar uit ervaring weet ik dat deze kinderen vaak door andere kinderen uitgelokt worden tot dit gedrag.

Helemaal mee eens, Storm. Ze zijn toch al het pispaaltje meestal, dus een schuldige van wangedrag is dan al gauw te vinden. Observeer maar eens zijn klasgenootjes, je schrikt af en toe van wat je allemaal ziet, vooral van die 'hele lieve' kinderen. Ja, ja. :shock:

Heb je al een beeld van zijn intelligentie? Is hij intelligent?
Ik heb een (oudere) jongen gehad, die (achteraf) heel erg intelligent (hb) bleek op taal - en rekengebied. Ook thuis een heel erg moeilijke achtergrond, veel problemen. Hij was aardig op weg zich te gaan ontwikkelen tot een erg moeilijke puber uiteindelijk. Iedereen vreesde hem, ouders én kinderen.
Nu is de rust weergekeerd rond zijn persoontje. Hij is onder de loep genomen en aan zijn tekortkomingen wordt gewerkt (o.a. problemen met korte termijn geheugen). Het is een heel ander kind.

Ga niet zelf sleutelen natuurlijk, maar misschien kun je hem aanmelden en hem intussen uitdagende werkjes geven, mits hij ze overziet natuurlijk en alleen als hij dit ziet zitten.
Turn can'ts into cans and dreams into plans.
(Lees mijn blogs op http://www.positiefleren.nl/jufjedermann.php en http://www.positiefleren.nl/superjuf.php )
Avatar gebruiker
Joke
Paboforumholist
 
Berichten: 16899
Geregistreerd op: 01 jan 2004, 15:37
Woonplaats: westen van Nederland
Groep: 0
PABO jaar: 0

Berichtdoor Elfquest op 28 aug 2006, 18:35

Effe een update... hij heeft tussen de middag bij de overblijf een bankje compleet vernield! Straf en de directeur vond dat 'hij' moest betalen voor het bankje. Hij was nu toch wel onder de indruk had ik het idee.
Hij wordt nu aangemeld gelukkig maar dit schijnt al eerder te zijn gebeurd maar er is tegengewerkt door de ouders. Ik hoop voor het kind dat het ditkeer wel goed gaat. Volgende week volgt er een gesprek met ouders maar ik moest daar niet te veel van verwachten. Ik heb vandaag alle opvallende en minder opvallende dingen proberen op te schrijven maar om heel eerlijk te zijn, zijn de meeste kinderen behoorlijk geintimmideerd door hem. Ik zie bij sommigen echt angst op het gezicht als hij dichterbij komt.
Ik zag een goede tip... ik wil inderdaad graag met een beloningssysteem werken... maar ja als hij zo stiekem is ben ik steeds bang dat ik hem verkeerd beloon omdat sommige kinderen niets zeggen als hij wat gedaan heeft.... Is dit terecht?
Avatar gebruiker
Elfquest
PABOforum Baby
 
Berichten: 14
Geregistreerd op: 09 okt 2005, 17:11

Berichtdoor storm op 28 aug 2006, 19:08

Elfquest schreef:Effe een update... Ik heb vandaag alle opvallende en minder opvallende dingen proberen op te schrijven maar om heel eerlijk te zijn, zijn de meeste kinderen behoorlijk geintimmideerd door hem. Ik zie bij sommigen echt angst op het gezicht als hij dichterbij komt.
Ik zag een goede tip... ik wil inderdaad graag met een beloningssysteem werken... maar ja als hij zo stiekem is ben ik steeds bang dat ik hem verkeerd beloon omdat sommige kinderen niets zeggen als hij wat gedaan heeft.... Is dit terecht?


hoi,

beloon alleen voor dingen waar je zelf zeker van bent die zijn er vast en zeker hoe moeilijk dan ook.
en probeer om de kinderen toch bij je te krijgen als er iets aan de hand is dat ze in iedere geval hun verhaal kwijt kunnen .
heb je wel eens iets over odd en cd gelezen dit zou in zo'n gezin mogenlijk zijn natuurlijk is niks zeker zolang het niet onderzocht is.
hier onder iets meer info over odd en cd .
groetjes,storm

Waaraan is ODD of CD te herkennen?
Kinderen en jongeren met ODD en CD hebben dikwijls een tekortschietende emotionele zelfregulatie, zijn snel gefrustreerd en weinig flexibel in het omschakelen naar een andere houding ten opzichte van een situatie.

Onderstaande kenmerken zijn typerend voor deze gedragsstoornissen.


Kenmerken bij ODD*
is vaak driftig
verzet zich tegen regels, weigert zich te voegen naar wat de volwassene vraagt
maakt vaak ruzie met volwassenen
Ergert anderen met opzet
geeft de schuld van eigen fouten aan anderen
is vaak prikkelbaar, ergert zich vaak
is vaak boos of gepikeerd
is hatelijk en wraakzuchtig
Kenmerken bij CD*
pest, bedreigt, intimideert
gebruikt wapens en brengt lichamelijk letstel toe
zet aan tot vechten
mishandelt mens en dier
dwingt tot seksueel contact
steelt of liegt en vernielt met de bedoeling ernstige schade aan te richten
spijbelt en loopt weg van huis
Gedragsstoornissen gaan vaker dan gemiddeld gepaard met leerproblemen, stemmingsproblemen, hyperactiviteit en verslaving.
storm
PABOforum Peuter
 
Berichten: 85
Geregistreerd op: 17 feb 2006, 21:54

Berichtdoor jade35 op 28 aug 2006, 19:39

eventjes kort door de bocht : dit kan jij niet alleen oplossen, haal aub zo snel mogelijk professionele hulp erbij ( onderwijsbegeleidingsdienst oid).
Voor dit kind van groot belang, maar ook voor de andere kinderen en de rust in jouw klas.
Als er gezinsleden zijn met een "etiketje" zoasl pdd-nos en in een psychiatrische inrichting, MOET er al een instantie met dit gezin bezig zijn, schakel hen ook in voor observatie en vervolg, het lijntje is er al met die instellingen, het gezin is bekend bij hen, dus als het goed is kun je op korte termijn hulp krijgen.
Vervelend die ouders die de klas in stormen, hier ligt een taak voor jouw directie, zij moeten die ouders afremmen, opvangen voordat ze in jouw klas staan. desnoods vraag je aan de directeur of hij/zij aan het begin van de dag even bij jou in de klas komt zitten, zodat hij/zij die mensen meteen op de gang te woord kan staan zonder dat jij met een onhoudbare situatie komt te zitten, ik weet natuurlijk niet hoe jouw directie hier tegenover staat, maar niet gevraagd is niet gekregen.
jade35
PABOforum Kleuter
 
Berichten: 504
Geregistreerd op: 14 aug 2002, 19:43
Groep: 8
PABO jaar: 0
Functie: leerkracht en studie RT master

Volgende

Keer terug naar Agressie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten