Inspiratie voor les over Nederlandse landschappen

Bespreek hier lessen, ervaringen, situaties, etc., ...

Moderator: miekiemousie

Inspiratie voor les over Nederlandse landschappen

Berichtdoor McLovin op 07 jan 2016, 02:52

Hoi iedereen :-)

De school waar ik momenteel stage loop werkt met zogenaamde kernconcepten. Hierin staan bepaalde leerdoelen omschreven waar de kinderen voor een bepaalde tijd aan mogen werken.
Nu ben ik bezig met het voorbereiden van een les die aansluit op dit kernconcept waarin de kinderen kennismaken met de verschillende Nederlandse "landschappen", zoals bos, heide, akkerland, weiland, duinen, bebouwde gebieden (dorpen/steden) etc.
Tot zover geen probleem, ik ben bezig met het voorbereiden van een leuke presentatie waarin ik de kinderen vertel over deze landschappen. Dat komt wel goed.
Ik ben alleen nog op zoek naar een leuke verwerkingsopdracht die hierop aansluit. Ik vind het moeilijk om hiervoor iets te bedenken. Het mooiste is natuurlijk om eropuit te trekken met de kinderen en ze zelf deze landschappen te laten ervaren, maar dat is nu gewoon niet haalbaar.
Wat het nog extra uitdagend maakt is dat de klas bestaat uit kinderen van groep 3 tot 5. De opdracht moet dus op verschillende niveaus gedifferentieerd worden of het moet iets zijn wat elk kind kan doen op zijn eigen niveau.
Het mag een verwerkingsopdracht zijn met werkbladen, al dan niet met samenwerking, maar het mag ook een beeldende activiteit worden! Een landschap schilderen wellicht, maar dat lijkt me voor de jongste kinderen erg moeilijk?

Als jullie ideeƫn hebben hoor ik het graag! :-)

Groeten!
McLovin
PABOforum Baby
 
Berichten: 2
Geregistreerd op: 07 jan 2016, 02:38
Groep: 3
PABO jaar: 3

Re: Inspiratie voor les over Nederlandse landschappen

Berichtdoor Joke op 21 jan 2016, 21:40

Ik heb je gevraagd gemist, dus ik denk dat ik te laat ben.
Ik denk aan een beeldende activiteit, die in wezen erg simpel is, maar door oudere lln. waarschijnlijk mooier, duidelijker, beter zal worden uitgevoerd. Dat is de differentiatie die uit zichzelf al werkt:
laat in elk landschap een dier maken. Je kunt hiervoor verschillende technieken - zowel ondergrond als dier - mogelijkheden uitwerken. Even wat werk, maar het zal zeker indrukwekkend worden.
Voorbeeld: Er zijn tientallen how-to-draw-voorbeelden op Pinterest te vinden, van koeien en paarden bijvoorbeeld. Bedenk een leuke techniek voor de ondergrond, laat koe(ien) of paard(en) tekenen als de ondergrond bv. met verf en zout is bewerkt en ligt te drogen: grasland. Kijk hier maar eens, het is wel even zoeken, want alles staat door elkaar:
https://nl.pinterest.com/jokedebruijn/tekenidee%C3%ABn/

Zo kan het ook natuurlijk: https://nl.pinterest.com/pin/391039180122100578/ ;)

Bos: https://nl.pinterest.com/pin/391039180125621531/
https://nl.pinterest.com/pin/391039180119413349/

Ook leuk voor landbouwgrond: vogelverschrikkers van lapjes en stokjes op een geverfde ondergrond
Vind je het te veel werk om meerdere technieken te gebruiken, dan kom je ook al aardig ver als je alle landschappen laat verven en alle (toepasselijke) dieren laat tekenen.
Als je er nog wat aan hebt, wil ik wel met je meedenken voor andere technieken.
Turn can'ts into cans and dreams into plans.
(Lees mijn blogs op http://www.positiefleren.nl/jufjedermann.php en http://www.positiefleren.nl/superjuf.php )
Avatar gebruiker
Joke
Paboforumholist
 
Berichten: 16900
Geregistreerd op: 01 jan 2004, 15:37
Woonplaats: westen van Nederland
Groep: 0
PABO jaar: 0


Keer terug naar Van groep 3 t/m 5

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron