Sinds de voorjaarsvakantie val ik in op een school voor 2,5 dag in de week. Het gaat om een groep 3 met 25 leerlingen. Maar het gaat helemaal niet goed. En omdat ik er zelf niet uit kom, zou ik graag wat tips/advies willen. Ik zal hieronder de situatie zo duidelijk/helder mogelijk proberen te beschrijven. Mocht iemand advies hebben zou ik dat heel fijn vinden

Ik ben zelf in oktober afgestudeerd en val sindsdien voornamelijk in bij ziekte, meestal 1 tot 3 dagen dus. Dit is mijn eerste langdurende klus. Ik heb een duo die de andere 2 dagen doet en met haar heb ik via de mail contact. Mijn voorganger zit ziek thuis. Tussen haar ziek worden en mijn vervanging in zijn er nog wat invallers geweest.
Het is een erg pittige groep. Een aantal leerlingen met ADHD, een leerling met autisme + ADHD, een leerling met een heftige thuissituatie die op school veel provocerende opmerkingen maakt, liegt, steelt en vecht. Er zijn een aantal kinderen met een kort lontje, waardoor er veel ruzie en vechtpartijen zijn, daarnaast nog wat leerlingen die erg graag kletsen, twee NT2-leerlingen die de taal nog niet goed beheersen en dan nog een stel kinderen die graag nog een jaartje hadden gekleuterd. En daarmee dus ook niveauverschillen.
Tot zo ver de klas in het kort. Waar ik tegenaan loop is het volgende: de sfeer is dusdanig negatief dat ik weinig aan lesgeven toe kom. Ik ben vooral bezig met kinderen in bedwang houden, ertussen springen wanneer er gevochten wordt, leerlingen uit de gang plukken, leerlingen achter mijn computer plukken (want mijn bureau is heel erg interessant, ik neem mijn portemonnee en telefoon niet eens meer mee naar school...). Doordat ik de hele dag bezig ben met leerlingen uit elkaar trekken (letterlijk) kom ik weinig aan lesgeven toe. Een van de twee lessen VLL lukt nog wel en rekenen ook, maar de rest van de planning krijg ik steevast niet gedaan. Gewoon een lesje lentekriebels gaat ook niet, want langer dan 2 minuten rust/stilte lukt niet. De leerling met autisme gilt veel door de klas, gaat op tafel liggen, of kruipt door de klas. Twee speelse jongens vertonen ook dit gedrag op het gillen na. Dan zijn er dus nog kinderen die continu met elkaar in de weer zijn en daarom snel ruzie krijgen. Dit uit zich al snel in vechten. Waarna meerdere kinderen zich ermee gaan bemoeien en zo moet ik dus 4 kinderen uit elkaar trekken. Waarna er 2 een woede-aanval krijgen, eentje naar de gang gaat om af te koelen en daar met stoelen begint te gooien. Dit is slechts een voorbeeld, maar zo gaat het dus meerdere keren per dag. Terwijl ik met de leerling op de gang ga praten, breekt binnen de pleuris uit. Sorry voor mijn taalgebruik, maar zo voelt het echt. En ik weet gewoon niet meer wat te doen.
Ik heb hier op de pabo nooit iets over geleerd. Gedrag is iets wat gewoonweg niet ter sprake kwam. Ik heb 30 minuten uitleg gehad over ADHD, 30 minuten uitleg over autisme, etc... Maar hoe je daar dan mee omgaat in de praktijk? Ik lees elke avond van alles op internet en heb meerdere boeken bij de bibliotheek gereserveerd. Alles wat ik uit stages heb geleerd en tijdens mijn inval-werkzaamheden probeer ik toe te passen, maar het lukt me gewoon niet.
Ik heb ooit met taakspel gewerkt en dat principe (negatief gedrag negeren, positief gedrag bekrachtigen en belonen) pas ik zoveel mogelijk toe in de klas. Mijn duo heeft een beloningssysteem met de leerlingen bedacht en daar houd ik me ook aan. Ik probeer consequent, duidelijk, maar ook vriendelijk te zijn. Ik gebruik het stilte-teken, maar daar gaat het al mis: want ze worden gewoon niet stil. Ik heb de stopwatch-methode gebruikt (ik zo lang op jullie wachten, dus jullie zolang op mij wachten. Er zijn echter een paar kinderen die daar lak aan hebben en het juist voor de 'goede' leerlingen gaan verzieken. Die werden er dus de dupe van, daarom ben ik daar mee gestopt). Ik werk bij een aantal leerlingen met het principe: 2x waarschuwen en dan ga je naar groep 4. Daar hebben ze een tafeltje staan waar leerlingen uit deze klas gaan werken. Op zich werkt dat aardig, maar in de praktijk is het zo dat er soms wel 8 leerlingen naar groep 4 moeten. En daarnaast zijn er ook leerlingen die gewoon weigeren om te gaan. Dan zou ik ze bij wijze van spreken op moeten tillen. 1 Dat gaat niet, want dan wordt ik geschopt en geslagen. 2 Ik kan de klas absoluut niet alleen laten.
Daarnaast krijg ik hulp van mijn parallel-collega, heb ik twee keer 1,5uur een oa ter beschikking, helpt de IB'er mij en ook wordt er regelmatig een leerling naar de directeur gestuurd, wanneer er sprake is van echt ongepast gedrag. Er zijn echter ook momenten waarop ik het helemaal zelf moet doen en dat lukt gewoon niet. Alleen al bij het 'goedemorgen, dit gaan we vandaag doen' gaat het mis. Waar dat in andere klassen hooguit 5 minuten duurt, kan dat hier wel 15 minuten duren.
Ik weet niet zo goed wat ik moet doen. Als een kind flipt, moet ik het dan gewoon negeren? Als een kind gilt, ook maar negeren? In andere groepen 3 hoefde ik maar tegen een kind te zeggen dat hij zo mooi klaar zat en stil was en daar volgde de rest van de klas. In deze groep zijn er gewoon meerdere leerlingen die dan roepen: 'BOEIUH!'. En dan gaat het al mis. Want een leerling trekt dat niet, gaat op tafel staat en schreeuwt met al zijn kracht: STIL ZIJN!!!!!!! Waar andere leerlingen weer op reageren en zo gaat het door. En dan ben je nog maar bij het uitleggen van de planning.... Lang leve passend onderwijs. Want bij de oude regeling zouden minstens 3 leerlingen uit deze klas naar het speciaal onderwijs zijn gegaan. Voor hen, maar ook voor de andere kinderen zou dat veel fijner zijn geweest.
Heeft iemand tips of advies? Het team helpt me waar mogelijk, maar ook zij hebben te maken met moeilijke klassen en kunnen er niet elk moment zijn. Bij mijn duo gaat het beter, ook niet van harte, maar wel beter. Zij is er natuurlijk van het begin van het jaar en heeft meer ervaring. Ik merk dat ik erg onzeker word. Ik werk hier nog zeker tot half mei, maar het zou ook zomaar tot de zomer kunnen worden en ik weet gewoon niet of ik dat trek. Dus alle tips en hulp zijn welkom!