Negentig miljoen meisjes in de wereld krijgen geen basisonderwijs, heeft het kinderfonds van de Verenigde Naties vrijdag gezegd. Het aantal jongens dat geen basisonderwijs krijgt is veel kleiner, namelijk 25 miljoen.
Onderwijs aan kinderen, vooral meisjes, is volgens UNICEF-directeur Ann Veneman de hoeksteen van vooruitgang. ,,Het leidt tot grotere productiviteit en minder sterfte van kinderen en moeders en maakt het waarschijnlijker dat de volgende generatie kinderen ook naar school gaat", aldus Veneman.
Dat er zoveel minder meisjes naar school gaan dan jongens, komt deels doordat vaak nog wordt gedacht dat meisjes thuis horen te zitten. Waar onderwijsmogelijkheden beperkt zijn, zullen de schaarse plekken vaker door jongens worden bezet. In veel culturen krijgen meisjes ook geen onderwijs omdat ze al jong trouwen, soms al op 10-jarige leeftijd. Ook tienerzwangerschap speelt een rol. Op veel plaatsen is het - officieel of informeel - beleid om meisjes die getrouwd of zwanger zijn van school te weren, aldus de UNICEF-studie.
Nog vaker worden meisjes door hun ouders van school gehouden omdat het op weg van of naar de school of op de school zelf gewoon onveilig is. ,,Te vaak berokkenen de scholen zelf de zaak van het meisjesonderwijs schade", aldus UNICEF. De organisatie zegt nauw samen te werken met 25 'sleutellanden', waaronder Afghanistan, Congo, India, Pakistan en Turkije, die de grootste problemen hebben om meisjes naar school te krijgen. Als alle kinderen in de wereld voor 2015 onderwijs moeten krijgen - een van de doelen die vijf jaar geleden zijn afgesproken op de Millenniumtop van de VN - moet de integratie van meisjes in het onderwijs veel sneller verlopen, aldus UNICEF.