Gaan we er niet een beetje aan voorbij dat een dialoog iets anders is dan een klassengesprek?
http://burgerschapmbo.slo.nl/inspiratie/dialoog/Moet daar niet al iets van terug te vinden zijn in het onderwijs?
Volgens Boone (zie artikel) is een dialoog een gesprek waarbij ervaringen en belevingen worden uitgewisseld. Dit in tegenstelling tot een discussie of debat waarin het streven is om meningen tegenover elkaar te zetten en elkaar te overtuigen. Of om bij de kleuters te blijven een kring-, klassen- of leergesprek. In de dialoog wordt ervan uitgegaan dat iedereen de werkelijkheid op zijn eigen wijze beleeft en die ook op zijn eigen manier zal verwoorden. Juist dat zorgt voor de meerwaarde. Door de uitwisseling tijdens een dialoog ontstaan verbreding van de eigen kennis en verruiming in inzichten. Juist het besef dat we van elkaar mogen verschillen maakt nieuwsgierig. Een dialoog maakt ook helder wat we nog willen weten, welke leervragen we nog hebben. Boone geeft aan dat ze in de dialoog gebruik maakt van vier tot vijf rondes rond een specifiek thema. Elke ronde geeft extra diepte aan de voorgaande ronde(s). De dialoog begint met kleine inleiding op het thema. Daarna maak je afspraken met de deelnemers om een veilige omgeving te creëren. Denk hierbij aan afspraken als:
•er bestaan geen goede of foute belevingen;
•je laat elkaar uitspreken en probeert elkaar niet te overtuigen;
•wees nieuwsgierig, vraag door;
•probeer oordelen om te vormen tot een vraag;
•je hoeft niets te vertellen als je dit niet wilt.
Bij de kleuters kun je zeker al enkele van deze punten introduceren.
Verder ervaart Boone het gebruik van een 'talking stick' in een dialoog als rustgevend. Een 'talking stick' is een stok die gebruikt wordt om het gesprek tussen mensen te vertragen. Alleen de persoon met stok spreekt en kan niet onderbroken worden. Door de vertraging ontstaat ruimte om naar elkaar te luisteren. De talkingstick wordt doorgegeven, zodat iedereen in de groep aan de beurt komt. De stok kan ook in het midden liggen en opgepakt worden door degene die eraan toe is om wat te zeggen.
Ook hiermee kun je met de kleuters werken, de 'talking stick' kan natuurlijk ook een praatbeertje (wat ik wel eens gebruikte) o.i.d. zijn. Een collega van mij gebruikte een stokje met daarop een mond bevestigd.