Leraarondersteuner

Bespreek hier de dingen waar je tegen aanloopt op de opleiding van de PABO.

Moderator: timgearz

Leraarondersteuner

Berichtdoor MDH op 10 jun 2018, 19:10

Na een stressvolle periode met veel verbeterpunten heb ik helaas, ondanks mijn 200% inzet, het advies gekregen om te stoppen met de Pabo.
Erg balen allemaal, omdat ik momenteel in jaar 3 zit en al sinds lange tijd de droom heb om juf te worden. Die droom valt nu in duigen!

Op stage werd mij verteld dat ik wel een goede onderwijsassistent was, maar na zoveel jaar Pabo zie ik dat als 'te min' voor mezelf.
Het voelt als falen dat ik net niet het HBO haal en dan naar een flink lager niveau ga, als ik voor onderwijsassistent ga.

Via via kwam ik erachter dat er ook de functie leraarondersteuner bestaat, dit is schaal 7.
Ik twijfelde of deze functie wel echt bestond, maar na navraag kwam ik er achter dat deze functie wel degelijk bestaat en mensen deze functie vervullen.
Het is echter geen normfunctie, maar een voorbeeldfunctie, met andere woorden: het staat niet in de cao als vaste functie, maar ieder schoolbestuur kan er zelf voor kiezen of ze een leraarondersteuner inzetten. Daarnaast zitten er ook een aantal kanttekeningen aan: in het onderwijs voeren de onderwijsassistenten eigenlijk taken uit van een leraarondersteuner, maar worden wel als onderwijsassistent uitbetaald. Of een leraarondersteuner die in feite als goedekope leerkracht wordt ingezet en dus alle taken van een leerkracht uitvoert, maar uitbetaald wordt als leraarondersteuner.
Daarnaast is de functie leraarondersteuner ook niet bekend, mede door bovengenoemde voorbeeldfunctie volgens de cao. Dus vacatures zijn er ook niet in overvloed.

Maar deze functie lijkt mij een mooie tussenweg tussen onderwijsassistent (dat ik te laag/niet fijn vind) en leerkracht (dat te hoog gegrepen voor mij is).
Ik ben nu op zoek naar ervaringen van mensen die leraarondersteuner zijn/waren of mensen kennen die deze functie vervullen.
Graag hoor ik dan van jullie of deze functie inderdaad wel wordt aangeboden in het onderwijs, wat dan de taken zijn (wat mag je in vergelijking met een onderwijsassistent meer?) en zijn er wel vacatures voor? Ik kan helaas in Noord-Nederland helemaal geen vacatures voor leraarondersteuner vinden en wordt deze functie ook zelden ingezet op scholen.
Daarom hoop ik van jullie meer informatie hierover te krijgen.
Hopelijk kunnen jullie mij de bevestiging geven dat de functie wel degelijk bestaat en er wel degelijk vacatures voor zijn.
Wellicht kunnen jullie mij ook tips geven hoe jullie aan de functie leraarondersteuner zijn gekomen, wanneer jullie deze functie vervullen.
Zijn jullie bijv. eerst onderwijsassistent geweest en daarna in niveau opgeklommen naar leraarondersteuner? Of hebben jullie niet naar vacatures gekeken of hebben jullie gewoon open sollicitaties gestuurd voor de functie leraarondersteuner?

Als alternatief op de Pabo zit ik eraan te denken om de Associate Degree opleiding (2 jarige hbo-opleiding) Pedagogisch Professional Kind en Educatie aan de KPZ in Zwolle te volgen.
Een Associate Degree opleiding zit tussen mbo en hbo bachelor in. De opleiding leidt studenten op voor bestaande, actuele en nieuwe functies in het onderwijs, kinderopvang, welzijn en jeugdzorg.
De opleiding richt zich bijv. op Integrale Kindcentra, waar je als verbindende schakel in het onderwijs en de bso kunt functioneren of als leraarondersteuner in het basisonderwijs.
Is er iemand bekend met deze Associate Degree opleiding? Kan iemand mij bijv. ook bevestigen dat je met deze opleiding inderdaad leraarondersteuner kunt worden?
En kan iemand mij meer informatie geven over deze opleiding? Ik betwijfel bijv. of je met dit diploma wel een goede baan kunt krijgen in het onderwijs als ondersteunend lid, in schaal 7.
Het is natuurlijk wel een Associate Degree opleiding, dus hbo niveau, maar ik betwijfel of de opleiding wel bekend genoeg is en of je met dit diploma wel echt een hogere functie kunt krijgen, vergeleken met een onderwijsassistent. Na vragen op de opleiding, blijft het voor mij nog wat onduidelijk, ook omdat de opleiding voor mij compleet nieuw is!

Hopelijk kunnen jullie mij helpen met bovenstaande vragen, zodat ik een weloverwogen studie-keuze kan maken.
Dit vind ik momenteel erg lastig, omdat de Pabo altijd al mijn grootste droom was en ik als doel had om dat diploma te halen.
Ik weet dat acceptatie lang kan duren, maar ik besef ook dat de Pabo voor nu helaas onhaalbaar is en het daarom beter is om iets ander te kiezen voor meer rust.
MDH
PABOforum Baby
 
Berichten: 3
Geregistreerd op: 09 jun 2018, 21:24

Keer terug naar PABO voltijd

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron