Ik zit op de Christelijke Hogeschool in Ede, dus kan je wel wat vertellen over de manier waarop het daar gaat.

Het Christelijke aspect merk je soms tijdens lessen. Vrijwel iedere dag wordt het eerste uur begonnen een korte tekst uit de Bijbel en een kort gebed, maar tijdens lessen is het Christelijke aspect minder aanwezig. Wel hebben we bij pedagogiek bijvoorbeeld ook invloedrijke Christelijke pedagogen behandeld.
In de studie is het grootste verschil dat er bij ons een extra competentie is. Normaal heb je 7 competenties (persoonlijk competent, pedagogisch competent, vakinhoudelijk en didactisch competent, organisatorisch competent, competent in het samenwerken met collega's, competent in het samenwerken met de omgeving en competent in reflectie en ontwikkeling). Als je die competenties beheerst zou je een goede leerkracht moeten zijn. Bij de CHE is er nog een extra competentie 0: identitair competent. Om die te kunnen beheersen moet je vorm kunnen geven aan de christelijke identeit en dus in je stage een dagopening verzorgen, Bijbelverhalen vertellen en deze uitleggen.
In de studie moet je daarnaast ook een Bijbelkennistoets behalen. Hier staat 1 studiepunt voor en deze kan je dus ook niet overslaan.
Naast deze dingen is het curriculum van een openbare en Christelijke pabo waarschijnlijk vrijwel hetzelfde. Je wordt er bij beiden een goede leerkracht van. (dat is tenminste de bedoeling

)