door Sylvia op 07 nov 2009, 11:35
Ik ga met Hetty en Joke mee. Ik ben er zelf namelijk ook geweest, met name mijn lio groep 7/8 bracht me helemaal tot wanhoop.
Heb boeken gelezen, internet afgezocht en ontzettend veel tips gekregen. Geweldige tips hoor, daar niet van, maar hoewel ik het allemaal in theorie heel goed wist lukte me het toch niet goed.
Zelf de kinderen die aan het begin van het jaar zo lief waren gingen vervelend doen.
Nu sta ik in mijn vierde jaar en het omgaan met leerlingen gaat nu zo soepel dat er geen problemen meer zijn. Ik denkt dat als je zelf al geen natuurlijk overwicht heb en er gewoon hard voor moet werken (zoals ik dus) het een kwestie is van ervaring opdoen.
Daar heb je nu in je lio helaas niets aan, maar houd jezelf voor dat het moeilijk is, dat je fouten mag maken. Ga je zelf niet gekmaken, dat je het niet kan. Hier zijn al zoveel mensen tegenaangelopen en de meesten zijn geweldige leerkrachten geworden.
Behalve de hierboven genoemde concrete tips wil ik er één aan toevoegen: Verwissel niet steeds van strategie.
Dit is een grote valkuil. Als aardig zijn niet lukt, dominant gaan doen, lukt dat ook niet weer wat anders gaan proberen. Kies één manier van omgaan met de kinderen en houd je daaraan. Kinderen willen zekerheid, willen weten waar ze aan toe zijn en wat ze aan je hebben.
Ze hebben niets aan een leerkracht die elke 3 weken anders reageert op hun acties.
Mm, nog één, Joke noemde hem ook. Kom zeker over. Twijfel niet. Geef liever een fout antwoord en kom daar later op terug dan dat je na gaat staan denken. Klein voorbeeld op de opmerking: mogen we met zwart schrijven. Ja maar van onze eigen juf mag het wel. Lijkt onbenullig maar laat wel weer wat van jezelf zien. Zeg ja of nee, maar denk niet na. Als het later van de juf toch blijkt te mogen kun je daar altijd op terug komen.
Niet krijgen wat je wilt, is soms het beste wat je kan overkomen (Dalai Lama)