Generatiekloof

Geef hier jouw mening over de beschreven aspecten, over de opvoeding, onderwijs en ICT door Erik van der Pol en Kees van Til

Moderators: timgearz, Columnisten

Generatiekloof

Berichtdoor comcase op 07 dec 2006, 17:01

Generatiekloof

Als ik zo op school rondloop, zie ik dat veel van onze leerlingen erg kundig zijn in het bedienen van de computer. Ze zijn verder ook slim in het werken met de software. De muis hanteren ze alsof ze ermee geboren zijn.
Geconstateerd mag worden, dat die kinderen vaak veel vanzelfsprekender met ICT omgaan, dan hun meesters en juffen op school. Ook zijn ze wat dat betreft ouders vaak de baas.
En dat is toch wel een beetje eng.
Vaders, moeders en veel leerkrachten zouden hun best eens moeten doen om te weten wat hun kinderen of leerlingen kunnen met de computer. We controleren wel met welke vriendjes ze spelen, of ze afkijken, hoe laat ze thuis moeten zijn, welke kleren ze aandoen, maar veel kinderen worden vrijgelaten als het om computergebruik gaat. Je weet dan namelijk zeker, dat ze niet in zeven sloten tegelijk lopen, dat ze niet met de verkeerde vriendjes omgaan, dat ze niet onder een auto komen en dat ze zich in de klas niet vervelen als ze klaar zijn met hun werk……
Veel leerkrachten en ouders snappen dus niet, dat het heel goed is in de gaten te houden wat je kind uitspookt achter de computer. Lekker surfen op het web? Fijn chatten met wildvreemden? Alles en iedereen vernielen en uitmoorden in een spel?
Ik constateer ook dat veel ouders en leerkrachten weinig van ICT in de ruimste zin van het woord afweten. Terwijl ze dagelijks afhankelijk zijn van allerlei ICT-toepassingen. Als het internet er een paar uur uit ligt, dan ligt de maatschappij stil. Twintig jaar geleden accepteerde je het, dat je op een antwoord moest wachten. Dankzij ICT kunnen en willen we niet meer wachten.
Er is een leeftijdscategorie van volwassenen, die de ICT-boot gemist heeft. Tussen de veertig en de zeventig zit die kloof.
Als je de buurtkranten leest, dan zie je gelukkig dat er in de bejaardenhuizen steeds meer computercursussen gegeven worden en er internetcafé's worden ingericht.
Dus ouders en leerkrachten: Jullie tijd komt nog wel…….
Avatar gebruiker
comcase
Columnist
 
Berichten: 5
Geregistreerd op: 04 mei 2004, 10:37
Woonplaats: krimpen aan den ijssel

Keer terug naar Columns

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron