Disney back off...

Laat je gedachten gaan over allerlei zaken in en om het leven. Van nuchtere tot aan wazige gedachten.

Moderator: timgearz

Re:Disney back off...

Berichtdoor m.a.r.k op 13 aug 2004, 22:22

Eigenlijk zie ik het probleem niet helemaal.

Ik begrijp wel dat je het een soort wegnemen vindt van de creativiteit van de kinderen. Maar is het niet ook zo met barbi en ken? of de dragonball z en pokemon en medabots?

Ik begrijp wel dat er dertigduizend dezelfde tekeningen komen, het is ook jammer, maar ik denk dat het iets is dat gewoon iedere keer een beetje veranderd. Ik heb vroeger ook heel veel spidermannetjes getekend, en coole prins valiant ridders die in de gelijknamige tekenfilm serie zaten.

Maar ik zal niet zeggen dat ik nu creatief niet mee kom omdat ik alles klakkeloos kopieer uit een film die ik heb gezien.

Ik ben het daarom ook best wel eens met geoffry/anita. Ik zie het niet als een belemmering, maar als een opstapje naar het volgende. Juist omdat ieder kind graag films en tv kijkt is het toch heel mooi om er gebruik van te maken.

Verder denk ik ook dat het van het soort kind af hangt. Bij mij in de klas mochten ze heel vaak tekenen. Maar ik heb er geen een disneyfiguur in terug gezien. Het was merendeel papa,mama,broertje,zusje tekeningen.

Ik begrijp jouw kant wel, alleen ik zie het probleem niet zo (behalve later als ik kinderen heb dat je miljoenen uit moet geven aan disney troep:s)
Avatar gebruiker
m.a.r.k
PABOforum Baby
 
Berichten: 35
Geregistreerd op: 03 aug 2004, 12:26
Woonplaats: Amsterdam

Re:Disney back off...

Berichtdoor Doornroosje op 13 aug 2004, 22:29

Het is geen probleem, het is een poging tot zelfonderzoek en eventueel stelling nemen in zaken die we als normaal ervaren en zonder nadenken doorgeven.

Vraagje: hoeveel van de leerkrachten hier op het forum leren kinderen een zon tekenen (of verwachten dat ze een zon tekenen) in de vorm van een gele bol met strepen....soms met een gezicht!
En hoeveel van die leerkrachten nemen de moeite om kinderen te leren kijken naar de zon, en dagen ze uit om die op een andere manier weer te geven in beeld.

En hoeveel van de leerkrachten tekenen blauwe wolken?
Of dagen kinderen uit naar de lucht te kijken wanneer de zoveelste blauwe wolk is getekend...


Het gaat niet om gelijk, het gaat niet om een probleem, het gaat om bewustwording........
Avatar gebruiker
Doornroosje
PABOforum Kleuter
 
Berichten: 657
Geregistreerd op: 28 jul 2004, 23:05

Re:Disney back off...

Berichtdoor jade35 op 13 aug 2004, 22:52

interessante discussie, ben het eens met het idee dat de kinderen een zeemeermin alleen nog maar zien als die ene uit die film ( mijn dochter dacht Ariel te zijn tijdens de zwemles omdat ze rood haar heeft ;) , maar dit terzijde). Aan de andere kant als je als leerkracht merkt dat het de fantasie afremt is het dan niet een taak als leerkracht dat je de kinderen nog andere afbeeldingen etc aanbiedt, ook bij de klassieke verhalen zoals Hercules zou je bij een bovenbouwgroep het echte verhaal voor kunnen lezen/ aanbieden.
ik persoonlijk heb liever Disney dan Pokemon, digimon en yugi ooh.
jade35
PABOforum Kleuter
 
Berichten: 504
Geregistreerd op: 14 aug 2002, 19:43
Groep: 8
PABO jaar: 0
Functie: leerkracht en studie RT master

Re:Disney back off...

Berichtdoor bovenbouwjuf op 31 aug 2004, 12:33

Ik vind het jammer dat mensen 'klassieke' verhalen via de massamedia leren kennen. Ik was in mijn omgeving ongeveer de enige die The Lord of the Rings had gelezen (en een poging gedaan had de Silmarillion te lezen ;D). Nu kent iedereen het verhaal via de film en eigenlijk vind ik dat je de moeite moet nemen het echte verhaal te lezen. En dan niet via de pocketuitgave, want dat is veel te makkelijk lezen. Bij het topic over I Robot heb ik het ook al over Asimov gehad. Wie kent Asivov nog? Wie heeft zijn Foudation serie gelezen? Wie zijn robotverhalen? En nu gaat een filproducent aan de haal met zijn prachtige verhalen en maakt er een soort lachfilm van. Dat doet totale afbreuk aan de originele verhalen. Een verhaal moet je lezen en met je eigen fantasie invullen. In die zin kan ik me aansluiten bij fruts dat kinderen niet meer geprikkeld worden enige eigen fantasie te ontwikkelen.

En Doornroosje: Ja, ik stuur kinderen letterlijk naar buiten om te kijken welke kleur de wolken hebben!
Avatar gebruiker
bovenbouwjuf
PABOforum Adolescent
 
Berichten: 737
Geregistreerd op: 10 okt 2003, 15:58
Groep: 3
PABO jaar: 0

Re:Disney back off...

Berichtdoor Geoffrey op 31 aug 2004, 17:21

[quote author=bovenbouwjuf link=board=17;threadid=5764;start=0#msg51891 date=1093952029]
Nu kent iedereen het verhaal via de film en eigenlijk vind ik dat je de moeite moet nemen het echte verhaal te lezen. En dan niet via de pocketuitgave, want dat is veel te makkelijk lezen. [/quote]

Ik ben het hier niet mee eens. Ik vind dat iedereen op zijn eigen manier met cultuur om moet gaan. Als mensen liever de film zien, dan zich door 1200 pagina's worstelen, dan moet dat ook kunnen. Het is algemeen bekend dat er van LOTR ├│├│k een boek is, en als mensen dat leuk vinden, kunnen ze dat lezen. Ik ben blij dat er tegenwoordig steeds meer mogelijkheden zijn om spannende verhalen op te nemen, ook voor mensen die wat minder geduld hebben om een dik boek door te spitten. Mijn broertje bijvoorbeeld haakte na 2 bladzijden LOTR al af, maar na het zien van de films was hij t├│ch weer heel enthousiast over het verhaal.

Je zou het 'cultuur voor de massa' kunnen noemen, en er je neus voor op kunnen halen, maar als mensen al de moeite nemen om naar iets anders dan Idols te kijken, hebben ze mijn zegen, zonder meer. ;)
Wees gewoon jezelf. Meer kun je niet zijn.
Avatar gebruiker
Geoffrey
PABOForum team
 
Berichten: 2145
Geregistreerd op: 15 dec 2001, 21:37
Woonplaats: Zwaag
Groep: 0
Schooltype: Educatieve uitgeverij
PABO jaar: 0
Functie: Productmanager

Berichtdoor Plato op 20 dec 2006, 12:18

Wordt er niet gewoon te weinig voorgelezen door ouders en te makkelijk een kind achter een DVD-tje Disney gezet ?

-Plato
Het enige wat ik doe, wanneer ik bij u rondga, is er bij jong en oud op aan te dringen nooit de zorg voor het lichaam en de materie te stellen boven de zorg voor de ontwikkeling van de psyche.
- Socrates 470-399 v.Chr. Athene, Griekenland.
Avatar gebruiker
Plato
PABOforum Baby
 
Berichten: 29
Geregistreerd op: 30 okt 2006, 13:57
Woonplaats: Meppel

Vorige

Keer terug naar Filosofische en psychologische gedachten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten