magie/ toveren [kbw '05]

Magie

Berichtdoor Juf Ellen op 05 okt 2005, 12:25

Hij staat in de nieuwe versie van Muziek Meester. Ik heb namelijk de oudere versie en die heeft geen 274 bladzijden :(
Afgestudeerd!!! Nu lekker aan het invallen
Juf Ellen
PABOforum Baby
 
Berichten: 8
Geregistreerd op: 27 jan 2005, 21:00
Woonplaats: Oldenzaal

Berichtdoor JufKim op 05 okt 2005, 13:55

Vanmorgen kreeg ik de moeder van een jongetje uit mijn klas (laten we hem voor het gemak even Kees noemen) bij me. Zij wilde weten of ik haar van te voren even kon laten weten wanneer wij wat gingen doen met het thema van de kinderboekenweek, want dan hield ze Kees liever thuis. Dit gezin is erg Christelijk en Kees is 4 jaar. Mijn school is een openbare school.
Nu wist ik al enige tijd dat dit speelde in Nederland: Christelijke ouders, scholen en besturen die moeite hebben met het thema van de kinderboekenweek. Deze moeder is er echter nog niet eerder over begonnen. Tot vandaag: de dag dat de kinderboekenweek begonnen is. Ik ben met mijn groep vandaag nog niet begonnen. Ik was van plan dat vrijdag te gaan doen. Ik heb van alles voorbereid en een heel verhalend ontwerp gemaakt (Petunia, deel 2 ) waarvan ik dus nu al weet dat het niet gaat rijmen met haar geloofsovertuiging. Daar komt bij dat ik zoiets niet helemaal opzet voor maar 1 week. Ik heb er een thema van gemaakt waar ik ongeveer 4 weken mee aan de slag wil gaan.
Na schooltijd heb ik moeder er nog even over gesproken. Zij zegt volkomen te begrijpen dat wij als openbare school met dit thema aan de slag gaan en heeft er ook geen moeite mee als er eens een verhaal verteld wordt of als Kees eens een heks tekent. Maar zaken als toveren ed, daar wil zij hem vanuit hun geloofsovertuiging, niet aan blootstellen. Nu zullen de ervaren verhalend ontwerpers onder jullie vast wel begrijpen dat zo'n ontwerp meer is dan een verhaaltje wat verteld wordt en een tekening, dus heb ik een probleem. Moeder was verder heel makkelijk hoor. Ze vond het niet erg om Kees in dat geval thuis te houden. Maar dit gaat volgens mijn huidige planning enkele weken duren. De directeur ziet het niet zitten dat zo'n kind dan al die tijd thuis blijft, ook al is ie 4, en eigenlijk vind ik dat zelf gevoelsmatig ook niet goed. De "oplossing" die mijn directeur aankaarte was om dan ipv 4 weken, maar 2 weken over het thema te werken (want het kind 2 weken thuis, is nog wel acceptabel), maar mijn ontwerp is al helemaal klaar en duurt nu eenmaal langer dan twee weken. Ik zou het zo jammer vinden om een heel stuk daarvan te moeten laten varen. Zeker omdat het maar om 1 kind gaat (of eigenlijk dus om 1 moeder).
Kees heeft nog 2 zussen op school in groep 3 en groep 5. Moeder gaf aan dat ze het voor de meisjes allemaal niet zo erg vindt, want ze vindt hen oud genoeg om aan te kunnen uitleggen hoe het "echt" zit. Kees is daar nog te jong voor. De grens tussen fictie en werkelijkheid (en daarmee dus ook hun geloof) is voor hem nog te vaag. Moeder wil hem daarom ook nog niet dit alles uit te hoeven leggen.
Het is een groot dilemma. Heeft iemand enig idee wat ik hieraan zou kunnen doen?

Alvast bedankt
Website: http://www.groep1-2b.nl
Op zoek naar een kleutermusical? Neem eens een kijkje in onze musicalhoek
JufKim
PABOforum Adolescent
 
Berichten: 719
Geregistreerd op: 14 okt 2002, 16:57
Woonplaats: Scheveningen
Groep: 1
Schooltype: Openbaar
PABO jaar: 0

Berichtdoor jade35 op 05 okt 2005, 15:46

Jeetje Kim, wat vervelend, ik heb zo 1 2 3 even geen tips, wat jammer dat die moeder daar nu pas mee komt, want die discussie is natuurlijk al heel lang bezig.
Ik werk zelf op een pc school, wij hebben besloten met het thema te werken, er is zelfs een ouderavond geweest die hieraan gewijd is en eigenlijk is er nu maar 1 gezin ( 2 kinderen) waar de ouders van vinden dat hun kinderen niet hieraan mee mogen doen. Zij waren niet bij de opening ( toneelstuk voor de hele school ) en waarschijnlijk ook niet bij de afsluiting.
Verder zijn er afspraken gemaakt over de boeken die bij die kinderen in de groep aan bod komen. Op zich prima geregeld zo.
Ik heb toch een tip : kan hij tijdens de activiteiten niet bij een collega terecht( mits je een collega hebt die niet bezig is met dit thema ). Geen goede oplossing wellicht, maar beter dan hem thuis houden of je thema vreselijk inkorten.
jade35
PABOforum Kleuter
 
Berichten: 504
Geregistreerd op: 14 aug 2002, 19:43
Groep: 8
PABO jaar: 0
Functie: leerkracht en studie RT master

Berichtdoor miek op 05 okt 2005, 16:38

Ook ik vind het wel moeilijk, ik vind dat je best tegen de moeder mag zeggen dat je het vervelend vind dat ze er zo laat mee komt terwijl ze toch al heel lang kan weten dat het thema eraan komt. Verder vind ik eigenlijk dat je het thema toch gewoon moet doen, zoals je zelf al zegt werk je op een openbare basisschool en ik vind dat ouders dan ook maar moeten accepteren dat deze onderwerpen aan bod kunnen komen, zeker als ze het niet eerder aangeven!
Het zou heel erg zonde zijn om je thema in te moeten korten. Misschien kun je met de moeder bespreken wat je van plan bent de komende vier weken en kan ze aan de hand daarvan beslissen of ze haar zoontje die vier weken wil laten missen. Ik zou dan ook zeker de nadruk leggen op de vaardigheden die in die vier weken aan bod komen.
Overigens vind ik ook dat de directeur wel een beetje kort door de bocht denkt. Hij mag als directeur wel achter zijn leerkrachten gaan staan zeker als jullie als school niet hebben besloten om het thema van de kinderboekenweek aan te passen.
soms is het beter iets moois te verliezen,
beter verliezen dan dat je het nooit hebt gehad (rowwen heze)
Avatar gebruiker
miek
Paboforumholist
 
Berichten: 2114
Geregistreerd op: 17 mei 2003, 18:26
Groep: 0
PABO jaar: 0

Berichtdoor jeanne op 05 okt 2005, 17:02

als je op een christelijke school had gewerkt, had ik het een ander verhaal gevonden. Maar op een openbare school vind ik het vreemd dat een ouder op deze wijze invloed zou kunnen hebben op het onderwijs.
jeanne
PABOforum Adolescent
 
Berichten: 723
Geregistreerd op: 16 maart 2003, 13:59

Berichtdoor juf mama op 05 okt 2005, 17:12

Ik ervaar het allemaal een beetje dubbel. In eerste instantie dacht ik ook dat je dan maar niet voor een openbare school had moeten kiezen. Maar: openbaar betekent niet zonder geloof, het betekent voor iedereen, ongeacht achtergrond of overtuiging. Vanaf die kant bekeken snap ik ook dat ouders begrip vragen voor hun overtuiging. Maar ik denk dat je dat ook kunt doen in de vorm van dit jongetje iets anders aanbieden, vooral tijdens de doe-dingen. Verder snap ik de moeder geloofs-technisch gezien niet: als hij volgens haar te jong is om haar uitleg over hoe het nou werkelijk zit te snappen, is hij dan in haar beleving ook niet te jong om hierdoor beinvloed of zelfs in de ban van het kwaad te raken?
Avatar gebruiker
juf mama
PABOforum Adolescent
 
Berichten: 797
Geregistreerd op: 18 jun 2005, 13:40
Groep: 8
PABO jaar: 0
Functie: groepsleerkracht en IB-er

Berichtdoor JufKim op 05 okt 2005, 17:23

juf amna schreef:Maar ik denk dat je dat ook kunt doen in de vorm van dit jongetje iets anders aanbieden, vooral tijdens de doe-dingen.


Dat snap ik, maar dat lijkt me in dit geval wel moeilijk. Het verhalend ontwerp speelt gedurende de hele dag en daarbij zou ik dan dit kind moeten zeggen: "Nee, jij mag niet in het huisje van de heks spelen." ?

Maar ik begrijp wat je zegt over dat je als openbare school je respect moet tonen voor iedere geloofsovertuiging. Dat maakt het ook zo moeilijk. Ik wil deze moeder niet wegsturen, maar vind het ook heel wat om nu mijn hele plan te wijzigen voor 1 ouder.
Website: http://www.groep1-2b.nl
Op zoek naar een kleutermusical? Neem eens een kijkje in onze musicalhoek
JufKim
PABOforum Adolescent
 
Berichten: 719
Geregistreerd op: 14 okt 2002, 16:57
Woonplaats: Scheveningen
Groep: 1
Schooltype: Openbaar
PABO jaar: 0

Berichtdoor jeanne op 05 okt 2005, 21:48

Heel jammer Juf Kim dat je in deze situatie terecht bent gekomen.

Het thema is zooo leuk! Wij zijn vandaag begonnen.
Wil je er iets van zien? http://www.paletvlijmen.nl
Groep 1-2 b (rode verfklodder) en bij de paarse verfklodder: onder Schoolactiviteiten.
Wij gaan met het thema door tot we aan Sinterklaas beginnen. Onze site wordt regelmatig aangevuld.
jeanne
PABOforum Adolescent
 
Berichten: 723
Geregistreerd op: 16 maart 2003, 13:59

Berichtdoor JufKim op 06 okt 2005, 08:42

Heel leuk Jeanne! Wat gaaf om dit met de hele school op te zetten. Ik ben erg benieuwd hoe het verder gaat....
Website: http://www.groep1-2b.nl
Op zoek naar een kleutermusical? Neem eens een kijkje in onze musicalhoek
JufKim
PABOforum Adolescent
 
Berichten: 719
Geregistreerd op: 14 okt 2002, 16:57
Woonplaats: Scheveningen
Groep: 1
Schooltype: Openbaar
PABO jaar: 0

Berichtdoor marjan op 06 okt 2005, 12:34

Jeetje, lastig zeg. Ik zou mijn verhalend ontwerp absoluut niet gaan inkorten, ik denk dat het je genoeg moeite heeft gekost om dit allemaal te bedenken. Ik zou, wat miek ook zegt, even met moeder bespreken wat je de komende weken precies gaat doen, dan beslist zij zelf op welke dagen zij haar kind thuislaat.
marjan
Paboforumholist
 
Berichten: 2522
Geregistreerd op: 17 mei 2002, 19:32
Groep: 0
Schooltype: n.v.t.
PABO jaar: 0

Berichtdoor Anita op 06 okt 2005, 12:36

Vind ik ook. Het is inderdaad zo dat een openbare school alle geloven accepteert, maar andersom werkt het dus ook.
Wanneer je kiest voor een openbare school weet je dat het kind in aanraking komt met allerlei geloven en invloeden. Wanneer er dan dingen gebeuren waar je het niet mee eens bent vind ik dat inderdaad ook niet de verantwoordelijkheid van de school, maar die van de ouder.
Juf van dorpsschool met units volgens SLIMFIT
Juf groep 3/4 en locatie-aanspreekpunt

Altijd blijven leren!
Avatar gebruiker
Anita
PABOForum team
 
Berichten: 8235
Geregistreerd op: 11 maart 2002, 12:56
Groep: 0
Schooltype: Openbaar
PABO jaar: 0
Functie: Groepsleerkracht

Vorige

Keer terug naar 2005

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast