Kind in de klas met kanker

Alles wat niet in de andere zorgonderwerpen past.

Moderator: Anne

Kind in de klas met kanker

Berichtdoor Lautje1984 op 16 sep 2011, 18:31

Ik heb dit schooljaar een kind in de klas met kanker. Hij krijgt voor de 2e keer chemo. Deze chemokuur is zwaarder dan de vorige. Hij begint langzamerhand zijn haar te verliezen.
Hoe kan ik hier het beste mee omgaan, met de klas, met het kind en ouders. Ik begin het zelf ook wel moeilijk te vinden.
Wat kan ik met de klas maken voor hem als hij weer een paar dagen niet op school is i.v.m. chemo.
Ik had zelf het idee om als hij zijn haar echt grotendeels kwijt is en met een petje naar school komt, de hele klas met een pet of hoed naar school te laten komen.

Hijzelf gaat er goed mee om en hij komt met veel plezier naar school. Ik behandel hem net als ieder kind in de klas, want hij is net als ieder kind van 9 niet altijd een schat van een kind :)
\
Hebben jullie tips/ideeƫn voor mij?
Lautje1984
PABOforum Peuter
 
Berichten: 160
Geregistreerd op: 28 jun 2006, 14:47
Woonplaats: Zoeterwoude
Groep: 4
Schooltype: katholiek
PABO jaar: 0

Re: Kind in de klas met kanker

Berichtdoor miek op 16 sep 2011, 19:03

de hele klas met pet of hoed laten komen kan 2 kanten op gaan. Of juist extra confronterend of hij ziet er de humor wel van in. Ik zou er toch voorzichtig mee zijn. Er zijn toch ook speciale instanties die jou hierbij advies kunnen geven. Ook zijn er mensen/ instanties die er al meer van weten. Deze bijvoorbeeld:

http://vokk.nl/index.cfm?fuseAction=dspEntry&entry=47&category=5&subcategory=30 Ik heb de site niet echt gelezen maar hij lijkt me heel nuttig

http://www.ontwerpatelier.nl/scholen/marnix/etalage/Marnix2002/onverwachte_situaties/kind_en_kanker_A_intro.htm

http://www.webschool.nl/webschool/leeszaal.nsf/2ddf16623a3eefd9c1256c3400690dfe/1571d88ebce1de73c1256b4b003ce533/$FILE/Een%20Kind%20met%20Kanker%20in%20de%20Klas.pdf

http://www.mloz.be/files/medias/Hand%20in%20hand%20NL%20-%20DEF.pdf
soms is het beter iets moois te verliezen,
beter verliezen dan dat je het nooit hebt gehad (rowwen heze)
Avatar gebruiker
miek
Paboforumholist
 
Berichten: 2114
Geregistreerd op: 17 mei 2003, 18:26
Groep: 0
PABO jaar: 0

Re: Kind in de klas met kanker

Berichtdoor Sylvia op 16 sep 2011, 19:28

In mijn eerste klas (groep 3) zaten twee leerlingen met leukemie, Ć©Ć©n ervan is overleden.
Het enige dat een ziek kind wil, is gewoon zijn, het zelfde zijn als de andere kinderen. Ga niet van alles uit de kast trekken, ga normaal met hem om. Kinderen met een petje naar school laten komen zou ik persoonlijk niet doen, zo leg je er alleen maar de nadruk op en dat wordt niet door iedereen gewaardeerd. Ik heb bijvoorbeeld destijds alleen maar gezegd dat hij een leuke pet had en er verder geen ophef over gemaakt.
Maak vaak een praatje met de ouders, en je kunt met hem persoonlijker worden op momenten dat je hem even alleen hebt. Zijn sociale contacten buiten school zullen wellicht door vermoeidheid of niet lekker voelen op een laag pitje staan, houd hem betrokken bij alles wat er gebeurt.
Maak bijv. een klein dagboekje met foto's van dingen die op school zijn gebeurd tijdens zijn afwezigheid. 't Klinkt misschien ook wel een beetje naar maar niet alle kinderen willen altijd maar iets maken voor een ziek kind. EĆ©n keer graag, twee keer nou ja vooruit dan maar, maar als het steeds vaker voorkomt hebben ze er ook wel eens geen zin meer in en dan is een kaart sturen net zo leuk.
Hang aan de deur een briefje met zijn adres en laat weten wanneer hij niet op school is, dan kunnen ouders ook samen met hun kind een kaart sturen.

Ik wil je veel sterkte en wijsheid wensen want ik weet uit ervaring dat het heel zwaar is, zeker als het zoals in mijn geval uiteindelijk niet goed afloopt.
Bij het meisje waarbij het wel goed gekomen is heb ik ook veel gesprekken gehad, ook met haar ouders toen het jongetje overleed. Dat was voor hun heel confronterend, het had ook met hun kind kunnen gebeuren. (Heel bijzonder trouwens, ze heeft zoveel ellende gehad en als ik er nu met haar over praat herinnert ze zich juist heel veel leuke dingen. Dingen die ze kreeg, die ze deed, dat ze voorrang kreeg in pretparken etc.)
Niet krijgen wat je wilt, is soms het beste wat je kan overkomen (Dalai Lama)
Sylvia
Paboforumholist
 
Berichten: 909
Geregistreerd op: 01 aug 2003, 14:33
Groep: 3
Schooltype: openbaar

Re: Kind in de klas met kanker

Berichtdoor JufH op 16 sep 2011, 20:01

Mijn zus heeft hetzelfde meegemaakt. Zij had een schoenendoos mooi versierd (met behang en leuke plaatjes) en had die op haar tafeltje gezet als ze weer eens (en later alleen nog maar) afwezig was. Daar konden leerlingen kaarten/briefjes/tekeningen in stoppen. Soms maakte iemand een weekverslagje of een verhaaltje over een activiteit in de klas. Zo af en toe werd de doos geleegd en bij haar gebracht.
Mijn zus had met ouders afspraken gemaakt, wat willen zij, wat wil het kind e.d..
Je 'pettenactie' zou ik ook bespreken met ouders.
Dit jaar weer fijn juf van groep 7!
Avatar gebruiker
JufH
Paboforumholist
 
Berichten: 1869
Geregistreerd op: 03 feb 2010, 09:38
Groep: 7
Schooltype: Protestant Christelijk
PABO jaar: 0
Functie: Juf

Re: Kind in de klas met kanker

Berichtdoor Lautje1984 op 17 sep 2011, 12:04

De pettenactie heb ik met de ouders besproken en die vonden het prima. Ik heb het met het kind zelf ook besproken en hij vond het wel leuk. Hij zit er namelijk erg tegenop dat hij straks de enige is die een pet op heeft in de klas.

Die schoenendoos vind ik een super goed idee. Ik wilde wel iets doen in de trant van briefjes, verhaaltjes e.d. maar ik kon er niet 1 geheel van maken zeg maar. Het was zo los....

Hij krijgt nu elke keer als hij naar het ziekenhuis moet voor chemo een mapje mee met puzzels en werk. Dit was zijn eigen idee, want hij wilde graag wat afleiding.
Ik heb de kinderen in de klas de gelegenheid gegeven om een kaartje te maken en/of te schrijven en elke keer als hij het mapje meekrijgt zitten er ook een paar kaarten in verstopt.

Hij gaat verder met plezier naar school en afgelopen week ging zijn chemo niet door i.v.m. een te lage weerstand en toen kwam hij ook weer naar school. Ook al voelt hij zich soms niet lekker hij wil vaak niet eens dat ik zijn ouders bel om hem op te laten halen.
Lautje1984
PABOforum Peuter
 
Berichten: 160
Geregistreerd op: 28 jun 2006, 14:47
Woonplaats: Zoeterwoude
Groep: 4
Schooltype: katholiek
PABO jaar: 0

Re: Kind in de klas met kanker

Berichtdoor Lespakket op 17 sep 2011, 13:54

Ik moet ineens denken aan die reclame waarin een klas op de groepsfoto gaat. EĆ©n leerling neemt een laptop (oid) op schoot, en daarop is een leerling te zien die in het ziekenhuis ligt. Misschien kun je iets digitaals doen, zoals een weblog ofzo, waar deze leerling zelf ook aan mee kan doen als hij niet op school is?
..::Bianca::..
JufBianca.nl - Laat kleuters spelen en ontdekken
leerkracht groep 1/2 - specialist hoogbegaafdheid - educatief auteur - workshopleider
Avatar gebruiker
Lespakket
Paboforumholist
 
Berichten: 1628
Geregistreerd op: 21 sep 2002, 12:16
Groep: 0
PABO jaar: 0

Re: Kind in de klas met kanker

Berichtdoor Lautje1984 op 17 sep 2011, 14:51

Lespakket schreef:Ik moet ineens denken aan die reclame waarin een klas op de groepsfoto gaat. EĆ©n leerling neemt een laptop (oid) op schoot, en daarop is een leerling te zien die in het ziekenhuis ligt. Misschien kun je iets digitaals doen, zoals een weblog ofzo, waar deze leerling zelf ook aan mee kan doen als hij niet op school is?


Wij mogen niks digitaals doen. We hebben wel een website met 1x in de zoveel tijd een berichtje van elke klas, maar meer mag ook niet. (regeltjes van het bestuur)

Wat betreft die laptop. Als hij teveel van school gaat missen wordt er of contact gemaakt met een ziekenhuisschool (weet even niet de naam ervan) of hij krijgt onderwijs via de laptop.
Maar hoe dat allemaal in zijn werk gaat weet ik nog niet. Ik wil daar nog niet over nadenken. Ik hoop dat hij zolang hij dat aankan naar school komt en lekker in een vertrouwde en gezellige omgeving blijft.
Lautje1984
PABOforum Peuter
 
Berichten: 160
Geregistreerd op: 28 jun 2006, 14:47
Woonplaats: Zoeterwoude
Groep: 4
Schooltype: katholiek
PABO jaar: 0

Re: Kind in de klas met kanker

Berichtdoor Juf Ellen85 op 18 sep 2011, 18:52

Watzonde dat het bestuur dat niet toelaat.
Op de school waar ik nu werk was ook een jongen met kanker. Op den duur stond er een stoel met een beeldscherm in de klas. ZO kon hij toch bepaalde dingen van de lessen mee doen en was hij er toch bij! Hoe het precies in zijn werk ging weet ik niet, maar het leek wel alsof hij in de klas was.. Heel bijzonder.

Voor jou, sterkte de komende tijd. Heftig hoor!
Je kunt alleen tijd verspillen als je vergeet ervan te genieten
Fulltime bovenbouw juf :D
- http://ell.yurls.net -
Juf Ellen85
PABOforum Kleuter
 
Berichten: 662
Geregistreerd op: 25 sep 2007, 18:11
Groep: 7
Schooltype: Openbare Daltonschool
PABO jaar: 0
Functie: Groepsleerkracht

Re: Kind in de klas met kanker

Berichtdoor JufH op 18 sep 2011, 19:08

Zou je in deze situatie geen uitzondering mogen maken van het bestuur? (vind trouwens wel dat het bestuur zich met stomme zaken bemoeit, maar da's een andere discussie ;))
Dit jaar weer fijn juf van groep 7!
Avatar gebruiker
JufH
Paboforumholist
 
Berichten: 1869
Geregistreerd op: 03 feb 2010, 09:38
Groep: 7
Schooltype: Protestant Christelijk
PABO jaar: 0
Functie: Juf

Re: Kind in de klas met kanker

Berichtdoor Fanny op 01 feb 2012, 20:18

Ik heb op dit moment een kind in de klas met kanker (groep 6)

Wij hebben voor elke chemo die hij onderging "iets" gedaan met de klas.
Dat varieerde van een moppenboek maken, tot een foto van de hele school met het gebaar "petje op, petje af". We hebben "6b got talent gemaakt, en voor zijn laatste chemo hebben we met de hele school een lipdub opgenomen.

Volg je gevoel praat met de klas en met de leerling over wat hij wil. Mijn leerling genoot erg van deze extra aandacht. Ook gaf het de ouders steun.

Zorg er verder voor, dat als hij op school is, dat alles zo "normaal" mogelijk verloopt. Mijn leerling was eigenlijk altijd op school, behalve de dagen dat hij chemo's kreeg. We hebben een digibeter in de klas maar die hebben we eigenlijk nooit gebruikt omdat hij zo graag naar school wil.
Fanny
PABOforum Baby
 
Berichten: 1
Geregistreerd op: 30 jan 2012, 17:33
Groep: 6
PABO jaar: 0

Re: Kind in de klas met kanker

Berichtdoor Juf86 op 01 feb 2012, 20:31

Tijdens mijn LIO-stage had ik helaas ook een leerling in de klas met Leukemie. Hij vond het heerlijk om in de klas te zijn. We hadden bank in de klas staan waar hij op mocht liggen, als hij daar behoefte aan had. Zijn moeder heeft zelfs moeite gehad om hem thuis te houden, omdat hij zo graag bij zijn vriendjes wilde zijn!
We hebben een sponsorloop georganiseerd, waarbij de opbrengst naar de speelkamer van het ziekenhuis is gegaan. We hebben heel veel spelletjes en ander materiaal voor hen kunnen aanschaffen.

Wat belangrijk is, is dat je vraagt aan de leerling en de ouders wat zij willen en wat zij verwachten. Vaak kom je er dan samen goed uit.
De leerlingen in de klas hebben vaak ook super leuke en goede ideeen.
Juf86
PABOforum Baby
 
Berichten: 33
Geregistreerd op: 02 jan 2012, 17:15
Groep: 8
Schooltype: openbaar
PABO jaar: 0
Functie: leerkracht groep 7 en 8

Re: Kind in de klas met kanker

Berichtdoor JufH op 02 feb 2012, 18:13

Hey Fanny, ik denk dat ik weet waar jij werkt... Mijn broer is directeur van een basisschool en die hebben pas ook een lipdub opgenomen met de hele school... Vond het zo tof!
Dit jaar weer fijn juf van groep 7!
Avatar gebruiker
JufH
Paboforumholist
 
Berichten: 1869
Geregistreerd op: 03 feb 2010, 09:38
Groep: 7
Schooltype: Protestant Christelijk
PABO jaar: 0
Functie: Juf


Keer terug naar Algemene zorg

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten