Rouwtaak 0

Hoe ga je om als er een kind, ouder of collega komt te overlijden. Geef elkaar tips en deel de ervaringen met elkaar.

Moderator: miekiemousie

Rouwtaak 0

Berichtdoor Wendje op 01 jul 2007, 20:15

Op de pabo heb ik een module gevolgd over verdriet en rouw op de basisschool
Hierbij moeten we leertaken maken rondom dit onderwerp.
Een van de onderdelen is dat je voor alle bouwen geschikte momenten en werkvormen vind waarmee je het onderwerp 'verlies', 'afscheid', 'verdriet' of 'rouw' regelmatig aan de orde kunt stellen in de klas.
Hierbij moeten we ruimer denken dan de lessen levensbeschouwelijk onderwijs.
Het gaat dus eigenlijk om rouwtaak 0, het voorbereiden op zo'n situatie.

Op het forum zag ik voor de kleuters al wat ideetjes staan. Heeft iemand nog ideen voor de andere bouwen?
Avatar gebruiker
Wendje
PABOforum Kleuter
 
Berichten: 405
Geregistreerd op: 04 nov 2004, 18:29
Woonplaats: Bodegraven
Groep: 1
Schooltype: katholiek
PABO jaar: 0
Functie: Kleuterjuf

Re: Rouwtaak 0

Berichtdoor lucia op 01 jul 2007, 20:23

Wie denkt dat kennis duur is, weet niet wat domheid kost. Alexander Rinnooy Kan
Avatar gebruiker
lucia
Paboforumholist
 
Berichten: 2483
Geregistreerd op: 18 feb 2006, 23:08
Woonplaats: Z-Holland
Groep: 0
Schooltype: RK
PABO jaar: 0
Functie: leerkracht combi 2-3

Re: Rouwtaak 0

Berichtdoor Sylvia op 01 jul 2007, 21:01

De volgende ideƫen komen uit de map: het leven duurt een leven lang, van Annet Weijers en Petra Penning. Een echte aanrader.

Benjamin de rups is een grote lange knuffelrups die uit veel verschillende stukjes bestaat. Deze stukjes zijn gemaakt van verschillende kleuren stof (de gevoelens). Rood staat bijvoorbeeld voor boos, geel voor blij, paars voor bang. Benjamin is een wijze vriendelijke rups die al veel heeft meegemaakt, kijk maar naar de stukjes van zijn lijf: er zijn mooie stukjes, lieve stukjes, bange, stomme, saaie, zachte, gemene, geheime enz. stukjes. Voor kinderen kan Benjamin hulp bieden bij het praten over gevoelens, maar ook kan het kind er troost bij zoeken door er gewoon bij te gaan zitten.

De zorgenboom kan gemaakt worden van een vloerbedekking koker en wc rolletjes, van een grote tak van de kronkelwilg in een emmer met zand, maar ook gewoon van behangpapier op een muur. Ieder mens heeft zorgen. We kunnen helaas geen zorgen wegtoveren, we moeten het er gewoon mee doen. We moeten wel de zorgen erkennen en er een plaats voor creƫren. Aan de kinderen wordt gevraagd hun zorg of datgene dat ze bezighoudt op een stuk papier te schrijven, tekenen, kleuren of wat dan ook. Niemand anders hoeft het te snappen, als ze zelf maar weten wat er staat. Ze mogen het briefje dichtplakken, zo zorg je voor veiligheid. Een zorg van kinderen kan zijn: mijn poes wou vanmorgen niet eten, hij zal toch niet ziek zijn? Vanmiddag heb ik mijn eerste zwemles, zou ik het wel kunnen? Ik wil graag met Pietje spelen, maar durf het niet te vragen.
Het maken van de briefjes duurt zo'n 10 minuten, daarna mogen de kinderen een plekje in de boom zoeken om hun zorg aan te hangen. Evt. vraag je of er iemand iets over wil vertellen.

Zo kun je ook een zorgenmuur maken. Dat kan op een vel baksteenpapier dan kun je ze in een schrift of klapper bewaren. Als het geheim is kan het papiertje dichtgevouwen worden.

Zorgenpoppetjes kun je kopen bij de Wereldwinkel, maar je kunt ze ook maken van ijzerdraad of sluitstrippen van vuilniszakken omwikkeld met wol en stofjes. Het is een poppetje waaraan je je zorgen kunt toevertrouwen. vooral 's avonds voor het slapen gaan komen de zorgen bij kinderen naar boven. De zorg kan tegen het poppetje gefluisterd worden, het poppetje kan onder het kussen gelegd worden en het kind kan beter slapen. De kracht zit het erin dat de zorgen gedeeld worden.

De Praatstok komt van oorsprong bij de Indianen vandaan. De stok gaat de kring rond en degene die de Praatstok heeft, heeft het woord en de anderen dienen te zwijgen. De stok kun je rond laten gaan of in het midden op een kussentje leggen, zodat degenen die iets willen vertellen hem kunnen pakken. De Praatstok kun je versieren met veerjes of omwikkelen met wol of leer.

Verder kun je ook dozen maken over gevoelens. Mandala's, flessenpost, balonnen met een wens etc.
In de map staan nog meer voorbeelden gegeven, ook voor de andere rouwtaken. De map was niet zo goedkoop, maar ik vind het zeker de kosten waard.
Niet krijgen wat je wilt, is soms het beste wat je kan overkomen (Dalai Lama)
Sylvia
Paboforumholist
 
Berichten: 909
Geregistreerd op: 01 aug 2003, 14:33
Groep: 3
Schooltype: openbaar


Keer terug naar Omgaan met de dood

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron