Organisatie - Planbord

Bespreek hier zaken die je tegenkomt in de groepen 1 en 2. Geef elkaar tips en feedback.

Moderator: miekiemousie

Organisatie - Planbord

Berichtdoor Mey op 26 okt 2003, 11:58

;DHaaaaaay!

Hoe verdelen jullie t werk tijdens een werkles? Als er dus werkjes zijn die moeten en als er werkjes zijn die gekozen mogen worden (keuze uur en gedeelde sturing).

Wij gebruiken naamkaartjes van de kinderen die ik s'mrgens al klaarzet bij t werkje en vanuit de kring vertel ik bij elk werkje wat de lln. gaan doen en daarna wat ze moeten doen als ze klaar zijn met hun werkje en daarna kunnen de lln. zelf hun werkje gaan zoeken door hun naamkaartje te zoeken. Dit werkt wel handig alleen niet zo voor de lln. die nog niet kunnen lezen. Ik heb it jaar 15 oudste kleuters en 9 jongste dus dat valt dan nog wel te doen.

WE gaan in de loop van het jaar met een planbord werken, we gaan het zelf ontwerpen. Wie heeft er nog ideetjes om dit tot een goed resultaat te laten komen.

En.....hoe werken jullie met het planbord, wat plannen jullie en wat niet??


Gr mey :P
Groetjes uit het Zuiden!!!
Avatar gebruiker
Mey
PABOforum Baby
 
Berichten: 18
Geregistreerd op: 16 okt 2003, 18:07
Woonplaats: Limburg

Re:Verdelen van werkjes/planbord

Berichtdoor Kevertje op 26 okt 2003, 12:14

Mijn oudste kleuters kiezen zelf een werkje van hun ballonnenblad. Daarop staat nijntje met 5 ballonnen, in ieder ballon zit een foto van een werkje (ontw. mat of knutselen, kan vanalles zijn). Ieder kind heeft andere foto's (op eigen niveau). In een week tijd (5 ochtenden) moeten al die ballonnen klaar zijn.

De jongste kleuters geef ik een werkje, soms mogen ze ook gewoon kiezen van me.

Ik heb het Piramide-planbord in de klas, maar dat gebruik ik niet. Het levert me alleen maar meer werk op.
RT'er maar tegenwoordig met een eigen kleutergroep!!
http://www.remedialteacher.nl
Avatar gebruiker
Kevertje
PABOforum Peuter
 
Berichten: 84
Geregistreerd op: 24 dec 2002, 14:05
Woonplaats: Breda

Re:Verdelen van werkjes/planbord

Berichtdoor Anne op 26 okt 2003, 13:27

[quote author=Mey link=board=6;threadid=3477;start=0#msg28010 date=1067165888]
daarna kunnen de lln. zelf hun werkje gaan zoeken door hun naamkaartje te zoeken. Dit werkt wel handig alleen niet zo voor de lln. die nog niet kunnen lezen. [/quote]

Wilde even hierop reageren. Op mijn stage in het eerste jaar, in een instroomgroep 1, schreven ze de namen op de kaartjes en daarnaast plakten ze een foto van dat kind. Elk kind herkent zijn eigen foto....en doordat de naam ernaast staat gaan ze die ook herkennen.
Op die stage planden ze verplichte werkjes trouwens niet echt in. (vraag me trouwens af of ze echt wel verplichte werkjes hadden, was niet echt te merken). Ze keken op een ochtend wie niet echt wat te doen had en die lieten ze dan dat werkje doen. Soms haalden ze kinderen ook ergens anders vandaan, maar op mij kwam het over alsof het allemaal vrij willekeurig ging. Nu moet ik wel zeggen dat die mentor vrij chaotisch waws, op donderdag en vrijdag stond er een ander en ik denk dat het dan heel anders ging.
Maar goed, na een tijdje hadden dus een heel stel kinderen dat bepaalde werkje gedaan. Dan gingen ze met de namenlijst langs en keken wie dat werkje nog moesten doen en die haalden ze er daarna speciaal uit.
Met veel plezier twee dagen in de week juf van een groep 1/2!
Avatar gebruiker
Anne
PABOForum team
 
Berichten: 1271
Geregistreerd op: 20 jan 2002, 06:46
Woonplaats: Den Hoorn
Groep: 1
Schooltype: Protestant Christelijk
PABO jaar: 0

Re:Verdelen van werkjes/planbord

Berichtdoor jufelly op 26 okt 2003, 18:01

Wij werken met een takenbord. Dit is verdeeld in 2 helften: links hangen de taakjes (iedere week 1 taakje dat groep 1 moet maken en 2 taakjes voor groep 2). Ze mogen zelf kiezen wanneer ze die week hun taakje maken, als het op vrijdag maar af is. Aan de rechterkant is plaats voor zo'n 14 keuzewerkjes waar ze uit kunnen kiezen (deze wisselen geregeld).
Elk kind heeft een picto en die hangen ze bij het werkje dat ze kiezen.
Belgische juf in Nederland
jufelly
PABOforum Peuter
 
Berichten: 56
Geregistreerd op: 14 aug 2003, 07:29
Woonplaats: Limburg

Re:Groep 1/2 - Verdelen van werkjes/planbord

Berichtdoor joco op 07 nov 2003, 19:30

Hoi, hoi

ik heb in mijn tweede jaar stage (groep1) voor t eerst gewerkt met het planbord. ik vind het ontzettend goed werken!
ik kan het misschien niet helemaal duidelijk uitleggen, maar het is ECHT aan te raden! kinderen worden er heel zelfstandig van.
het bord is verdeeld in meerdere rijen (hangt van je aantal werkjes af per week). in de eerste rij staan alle namen van de kinderen onder elkaar. bij ieder kind staat ook een sticker die het kind zelf gekozen heeft. (zo weet het kind precies waar zijn/haar naam staat).

in tweede/derde/vierde rij schrijf of laat je met een plaatje zien welke werkjes de kinderen kunnen/moeten doen.
bij mij was het eerste werkje (geloof het tweede werkje ook) verplicht voor iedereen. het derde werkje konden de kinderen uit kiezen. en eventueel maak je een extra rij voor kinderen die bijv. spelletjes op de computer doen. (makkelijk om bij te houden wie er al geweest is)

naast deze rijen waren er ook verschillende vakken. in deze vakken stond een plaatje van bijv. constructiemateriaal, puzzel, bouwhoek, leeshoek, poppenhoek, knutselen etc etc. dit kun je zelf invullen door te bekijken welke materialen je gebruikt in je klas.
onder dit plaatje maak je net zoveel vakjes als dat er kinderen mogen werken.

alle kinderen hebben een magneetje met hun eigen sticker erop en plaatsen deze meestal per dagdeel bij wat ze gaan doen. wij hadden rode magneten voor het werkje dat MOEST. kinderen plaatsen deze wanneer ze het werkje af hebben. aan het eind v/d week kun je goed zien wie dit werkje gedaan heeft en wie nog niet..

tip: vertel de kinderen heel duidelijk dat ze niet met de magneten mogen gaan spelen/schuiven!!

voor het beginnen met werken werden de magneetjes één voor één uitgedeeld. kinderen konden dan zelf kiezen wat ze die dag gingen doen. Wanneer je ziet dat een kind aan het eind v/d week nog geen/weinig werkjes heeft gedaan kun je hierop wijzen vóórdat het kind gaat kiezen.

k denk dak zo wel t meeste verteld heb?
heel veel succes met het planbord!!
joco
 

Re:Groep 1/2 - Verdelen van werkjes/planbord

Berichtdoor Daltonjuf op 07 nov 2003, 20:05

Hihi wat grappig dat joco dit zo beschrijft, want dat is onze daltonwerkwijze bij de kleuters. Wij werken met een weektaak (meestal 3 a 4 verplichte werkjes) op het takenbord. Daarnaast hebben we het keuzebord voor alle hoeken e.d. Een uitgebreide beschrijving en foto's van deze borden kun je vinden in onze daltonmap:

http://www.brederodedalton.nl klik onder de knop Dalton op daltonmap

;D
Daltonjuf
PABOforum Baby
 
Berichten: 40
Geregistreerd op: 17 aug 2002, 15:50
Woonplaats: IJmuiden
Groep: 1
Schooltype: Dalton
PABO jaar: 0

Re:Groep 1/2 - Verdelen van werkjes/planbord

Berichtdoor Lespakket op 07 nov 2003, 21:15

[quote author=joco link=board=6;threadid=3477;start=0#msg29287 date=1068229804]
voor het beginnen met werken werden de magneetjes één voor één uitgedeeld. kinderen konden dan zelf kiezen wat ze die dag gingen doen. [/quote]
Ik heb zelf helemaal geen kleuterklas, maar wil toch iets vragen...
Ik heb ooit eens ingevallen in een kleutergroep waar ze ook met zo'n bord werkten. Ze waren er nog niet lang mee bezig, dus de kinderen waren het ook nog niet zo gewend. Ik vond dat het één voor één kiezen 's ochtends erg lang duurde. De rest moest dan steeds blijven zitten... Deed ik dit verkeerd? Hoe lossen jullie dit op? Ben benieuwd...
..::Bianca::..
JufBianca.nl - Laat kleuters spelen en ontdekken
leerkracht groep 1/2 - specialist hoogbegaafdheid - educatief auteur - workshopleider
Avatar gebruiker
Lespakket
Paboforumholist
 
Berichten: 1628
Geregistreerd op: 21 sep 2002, 12:16
Groep: 0
PABO jaar: 0

Re:Groep 1/2 - Verdelen van werkjes/planbord

Berichtdoor Lienke op 07 nov 2003, 21:34

Degene die gekozen hebben mogen zacht hun stoel wegzetten en vast naar hun werkje gaan, zelf had ik ook dat probleem, ben het nu op deze manier aan het proberen.
Ik ga ook vaak werken na het drinken/eten, dan hoeven ze niet opelkaar te wachten, ben je klaar met drinken ruim je op en kies je een werkje...
Lienke
 

Re:Groep 1/2 - Verdelen van werkjes/planbord

Berichtdoor Daltonjuf op 07 nov 2003, 21:39

Het mooie is juist van deze planborden dat het sneller kan... dat je niet meer een voor een in de map gaat kijken 'Wat wil Jantje, Pietje...'. Ik doe het zo. De helpende handjes mogen het eerste kiezen en dan zetten ze gelijk hun stoel weg en gaan aan de slag. Zo komen steeds twee a drie kinderen aan de beurt. En dat gaat snel. Of kijken op het verplichte takenbord en een werkje kiezen. Of kijken op het keuzebord, kiezen en je naam neerzetten. Binnen no time ben je aan het werk. En misschien zul je dan vragen... 'Hoe registreer je nu in welke hoek de kinderen zijn geweest?' Simpel. Ze kleuren een vakje in de dagkleur bij hun naam op de lijst die bij de hoek hangt. Zo kun je ook kinderen er duidelijk op wijzen dat ze heel vaak daar spelen en nooit ergens anders. ;)
Daltonjuf
PABOforum Baby
 
Berichten: 40
Geregistreerd op: 17 aug 2002, 15:50
Woonplaats: IJmuiden
Groep: 1
Schooltype: Dalton
PABO jaar: 0

Re:Groep 1/2 - Verdelen van werkjes/planbord

Berichtdoor jade35 op 07 nov 2003, 23:04

Hai, grappig om dit allemaal te lezen, wij zijn bezig met een cursus basisontwikkeling en daarom ook met een planbord, ik ben in mijn hoofd al heel ver, zit alleen nog met het registreren, heb al plaatjes voor de hoeken, de namen krijgen hun zelfgekozen plaatje, dit zit ook op hun stoel, hun 'postvakje' en hun eigen haakje van de kapstok ( en inderdaad op den duur herkennen ze hun eigen naam en die van de andere ook ) heb ook al bedacht hoe ik het met de verplichte werkjes aan ga pakken, 1 kaartje op het keuze bord met moetwerkjes , elke week andere materialen uit de kast, uit elke kast 1 werkje, ook de verplichte knutsels vallen daar onder, heb ook een kaartje voor met de juf werken. Maar dan......... er moet een doorgaande lijn komen met de rest van de school, dus ook de kleuren voor elke dag van de week, maar mijn kleintjes zijn nog zo klein, ik zie ze nog niet elke keer aankruisen wat ze gedaan hebben, 1 optie is dat ik na het werken/spelen in de kring bespreek wat ze gedaan hebben, misschien dat dat de andere kinderen stimuleert om ergens voor te kiezen....... evalueren doe ik toch dus dat zou waarschijnlijk het meest praktische zijn.
Als iemand nog tips heeft, ze zijn welkom.
jade35
PABOforum Kleuter
 
Berichten: 504
Geregistreerd op: 14 aug 2002, 19:43
Groep: 8
PABO jaar: 0
Functie: leerkracht en studie RT master

Re:Groep 1/2 - Verdelen van werkjes/planbord

Berichtdoor jufelly op 07 nov 2003, 23:52

Ik registreer als volgt wie wat doet: bij de heel gewilde werkjes (bv. timmertafel, bouwmat, huishoek, ...) heb ik een lijst hangen met hun picto en naam. Als ze dit kiezen moeten ze een kruis zetten. Is hun rij vol (na 6 keer) dan mogen ze er een tijd niet meer in (week of 2-3).
Ik heb de eerste weken heel gewichtig gedaan over die lijsten: dat het super-belangrijk is en zo. Gevolg: dat kruis vinden zij nu ook heel erg belangrijk! ;) En als ze het al een keer vergeten, is er altijd wel een ander kind dat hen er aan herinnert...
Voor puzzels, kralenplank, klei, ... noteer ik in mijn map wie wat wanneer doet (terwijl de kleuters kiezen aan het planbord).
Belgische juf in Nederland
jufelly
PABOforum Peuter
 
Berichten: 56
Geregistreerd op: 14 aug 2003, 07:29
Woonplaats: Limburg

Re:Groep 1/2 - Verdelen van werkjes/planbord

Berichtdoor miranda84 op 11 nov 2003, 17:49

bij ons gaat dat heel ingewikkeld, daar heb ik tijdens het zelf lesgeven ook nog de meeste problemen mee... wij hebben het planbord van piramide.. de leerlingen hebben allemaal een kaartje met de eigen naam en daarnaast nog een taakbriefje...

er zijn 5 groepen normaal:
rechthoek driehoek cirkel ovaal en ruit en die symbolen gebruiken we ook voor de 5 verschillende activiteiten, (alle hoeken staat voor 1 activiteit) een kleuter mag dus maar 1 keer per week in 1 van de hoeken, dat weten ze zelf allemaal.

meestal zijn er 2 werkjes 4 hoeken en nog een werkblad of een gezelsschapsspel.

vantevoren leg ik uit welk symbool bij welk werkje hoort (dat is ook te zien op het keuzebord) alle hoeken horen bij de ovaal.

de kinderen gaan ook zitten aan de tafel van het symbool dat ze gekozen hebben.

ik noteer alle keuzes van alle kinderen in een map, en de kinderen kleuren na het werken af wat ze die dag gedaan hebben.

alle dagen hebben namelijk een eigen kleur (dat heeeft bijna iedereen zo toch) als ze dan op maandag (de rode dag) in de poppenhoek hebben gespeelt moeten ze de ovaal rood kleuren op hun taakbriefje. Zo kunnen ze op dinsdag ook zien dat ze niet meer in een hoek mogen en wat anders moeten kiezen.

zo hebben alle kinderen aan het eind van de week de werkjes af en hebben ze toch het gevoel dat ze alles zelf mogen kiezen!
Afbeelding
miranda84
PABOforum Peuter
 
Berichten: 159
Geregistreerd op: 06 jul 2002, 18:44
Woonplaats: Enschede

Re:Groep 1/2 - Verdelen van werkjes/planbord

Berichtdoor juf_miriam op 11 nov 2003, 18:55

Ook wij werken met het planbord van Piramide. Wij hebben het vorig jaar anders aangepakt met de verplichte werkjes, misschien een tip voor jou Miranda84.

Er zijn twee kolommen waar de naamkaartjes oppassen. Aan de ene kant hadden wij een lange strook hangen met daarop de namen, zodat de kinders hun plaatje altijd op de goede plek terughangen. Bij de andere kolom hing zo'n zelfde strook, maar dan blanco. De kinderen maakten op die strook een kruisje in de kleur van het werkje (maar dat kan natuurlijk ook een symbooltje zijn). Zo heb je alles op een bord staan, en da's wel zo overzichtelijk.
Ik hoop dat het duidelijk is, want ik wou je het zeker niet onthouden...misschien kun je er iets mee??
http://jufmiriam.punt.nl
Komend schooljaar groep 2!
9 juni 2008 mama geworden van Isis.
Avatar gebruiker
juf_miriam
PABOForum team
 
Berichten: 2485
Geregistreerd op: 26 jun 2002, 15:22
Woonplaats: Limburg, omgeving Weert
Groep: 2
Schooltype: Onderwijs Kansen
Functie: Groepsleerkracht en IB-er

Re:Groep 1/2 - Verdelen van werkjes/planbord

Berichtdoor miranda84 op 11 nov 2003, 18:58

jah ikzelf persoonlijk (voor later ;D) wel, want vind deze manier errug onhandig, maar jah mijn mentrix vind het errug handig en is heel blij met haar eigen methode, en ik moet toegeven dat de kinderen de taakbriefjes wel spannend vinbden, zo kunnen ze zelf plannen wanneer ze verplichte werkjes gaan doen, en voor welke dag ze het leuke (een hoek) 'bewaren' dat is wel leuk om te zien, maar ik vind het zo met 2 borden wel errug warrig, en veel organisatie... dus jouw tip ga ik zeker onthouden!
Afbeelding
miranda84
PABOforum Peuter
 
Berichten: 159
Geregistreerd op: 06 jul 2002, 18:44
Woonplaats: Enschede

Re:Groep 1/2 - Verdelen van werkjes/planbord

Berichtdoor juf_miriam op 11 nov 2003, 20:52

Bij mij kozen ze ook zelf wat ze gingen doen...welke verplichte werkjes. Op het planbord hadden we dan gelamineerde plaatjes van het 'verplichte' werkje. Daar zat een gekleurd stickertje op (rood, groen, geel of blauw). Als een kind een werkje daarvan koos, maakte hij/zij een kruisje achter zijn/haar naam op het planbord (op de lege strook dus). Als de lln. van elke kleur een kruisje had (vier in dit geval) had ie dus alle werkjes gedaan!
Werkte perfect :)
http://jufmiriam.punt.nl
Komend schooljaar groep 2!
9 juni 2008 mama geworden van Isis.
Avatar gebruiker
juf_miriam
PABOForum team
 
Berichten: 2485
Geregistreerd op: 26 jun 2002, 15:22
Woonplaats: Limburg, omgeving Weert
Groep: 2
Schooltype: Onderwijs Kansen
Functie: Groepsleerkracht en IB-er

Volgende

Keer terug naar Kleuteronderwijs

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron