Sociaal

Bespreek hier zaken die je tegenkomt in de groepen 1 en 2. Geef elkaar tips en feedback.

Moderator: miekiemousie

Sociaal

Berichtdoor Aapnootmies op 14 sep 2019, 15:23

Ik merk in elke groep (kleutergroepen) waar ik sta hetzelfde fenomeen. De kinderen gaan na een dag of twee als ik voor de klas sta on aardig tegen elkaar doen. Ik vind het moeilijk te omschrijven. Het lijkt alsof ze het recht in eigen hand nemen. Ze bemoeien zich ook veel met elkaar. Ik heb dit nu al in een paar kleutergroepen be merkt en vraag me af of er iets is wat ik kan veranderen in mijn eigen attitude. Mijn collega heeft dit namelijk niet.
Aapnootmies
PABOforum Baby
 
Berichten: 1
Geregistreerd op: 14 sep 2019, 15:18
Groep: 2
PABO jaar: 0

Re: Sociaal

Berichtdoor Anita op 16 sep 2019, 20:10

Wat een vervelend gevoel lijkt me dat! Ik kan niet uit je verhaal halen wat jouw situatie is. Ben je stagiair, invalkracht, (startend) leerkracht? Als invalkracht is het volgende advies misschien lastiger te realiseren, maar ik zou vragen of je begeleider / IB'er kan komen observeren in de groep, en dan vooral kan letten op deze hulpvraag. Ziet ze iets in jouw houding en gedrag? Misschien ben jij wel erg bezig met het leerlingen zelf laten oplossen, maar vergeet je hierbij de stap om hen daarvoor handreikingen te geven?

Ken je het programma Taakspel? Hiermee kun je op positieve manier werken aan bepaalde gedragingen. Misschien is het het iets om hier eens naar te kijken en een training te volgen. Het gaat hierbij vooral om leerkrachtgedrag. Hoe je op positieve wijze gewenst gedrag kunt stimuleren.
Juf van dorpsschool met units volgens SLIMFIT
Juf groep 3/4 en locatie-aanspreekpunt

Altijd blijven leren!
Avatar gebruiker
Anita
PABOForum team
 
Berichten: 8233
Geregistreerd op: 11 maart 2002, 12:56
Groep: 0
Schooltype: Openbaar
PABO jaar: 0
Functie: Groepsleerkracht

Re: Sociaal

Berichtdoor Joke op 20 sep 2019, 10:04

Aapnootmies schreef:......Het lijkt alsof ze het recht in eigen hand nemen. .........


Ik herken dit uit mijn eerste invaltijd en in elke bouw, niet alleen bij kleuters dus. Kinderen nemen echt het recht in eigen hand, meestal omdat ze vinden dat je niet adequaat reageert of op voor hen nare situaties niet afdoende reageert. Het is vaak op te lossen door duidelijk te maken wat jij van hen verwacht en elke klacht (pas hiermee op) met aandacht af te handelen. Meestal heeft een eigen leerkracht een vast ritueel in zulke gevallen. Als je jezelf hierin niet herkent, kan het ook juist zijn dat je te streng reageert op punten waar een bekende juf/meester een grapje over maakt (bij wijze van spreken), maar meestal missen ze de doortastendheid van een leerkracht, die de zekerheid geeft dat het allemaal goed komt als je het aan de juf/meester overlaat.
Turn can'ts into cans and dreams into plans.
(Lees mijn blogs op http://www.positiefleren.nl/jufjedermann.php en http://www.positiefleren.nl/superjuf.php )
Avatar gebruiker
Joke
Paboforumholist
 
Berichten: 16898
Geregistreerd op: 01 jan 2004, 15:37
Woonplaats: westen van Nederland
Groep: 0
PABO jaar: 0


Keer terug naar Kleuteronderwijs

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast