Algemeen - Therapie bij ADHD kinderen

'ADHD is de afkorting van Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Om het een beetje kort te houden, zoiets als: Alle Dagen Heel Druk'

Moderator: Anne

Algemeen - Therapie bij ADHD kinderen

Berichtdoor juf Liesbeth op 02 jun 2005, 14:11

Voor mijn studie voor het speciaal onderwijs doe ik onderzoek naar ADHD.
Ik las dat er verschillende soorten therapie zijn voor kinderen met ADHD. Zijn er hier mensen die ervaring hebben met kinderen met ADHD die hier therapie voor volgen? En kunnen jullie hier wat over vertellen, positief en negatief?
juf Liesbeth
PABOforum Baby
 
Berichten: 2
Geregistreerd op: 02 jun 2005, 14:09
Woonplaats: Egmond

Berichtdoor Jan10e op 02 jun 2005, 18:27

wat voor soorten therapie zoek je? ik heb bijvoorbeeld een jongetje met ADHD in de klas die een speciaal dieet volgt voor zijn ADHD. bedoel je dat ook?
Wat je bent bewijst wat je kunt
Wat je ermee doet bewijst wie je bent
Avatar gebruiker
Jan10e
Paboforumholist
 
Berichten: 1780
Geregistreerd op: 20 dec 2003, 20:19
Groep: 8
PABO jaar: 0
Functie: leerkracht + gedragsspecialist

Berichtdoor Lotje petotje op 02 jun 2005, 19:07

In ons schooltje zit een jongen met ADHD.
De ouders willen dit niet inzien, ondanks de medische attesten van de specialist. Ze willen dus ook niet dat hij relatine inneemt. Ik weet dat hij momenteel medicatie krijgt op kruidenbasis, om zijn concentratie te verhogen. Wij hebben hiervan echter nog geen verbetering opgemerkt.
The purpose of life is to fight maturity.
Avatar gebruiker
Lotje petotje
PABOforum Baby
 
Berichten: 7
Geregistreerd op: 05 mei 2005, 13:32

Berichtdoor juf Liesbeth op 02 jun 2005, 19:49

Ik bedoel inderdaad alles soorten therapie. Eigenlijk alle behandel methoden.
Ik wil ook nog wel meer weten over speltherapie. Bij deze vorm van therapie leren de kinderen door middel van spel omgaan met emoties. Ze leren hoe ze op andere kinderen moeten reageren, maar ook hoe ze met hun eigen emoties (denk aan agressie etc.) om moeten gaan. Zelf heb ik helemaal geen ervaring met kinderen die deze vorm van therapie hebben.
juf Liesbeth
PABOforum Baby
 
Berichten: 2
Geregistreerd op: 02 jun 2005, 14:09
Woonplaats: Egmond

Berichtdoor Doornroosje op 02 jun 2005, 21:17

Ik begrijp best dat ouders niet zomaar overgaan op het gebruik van ritalin. We hebben het hier wel over medicatie.......dat stop je niet zomaar in je eigen vlees en bloed hoor......Medicatie, en dus ook ritalin, kan zeer nare bijwerkingen hebben.
Eerst maar eens kijken wat jezelf kan aanpassen in je handelen als leerkracht, zodat een leerling met ADHD mogelijk meer gewenst functioneert, en er vooral ook zelf baat bij heeft.
Avatar gebruiker
Doornroosje
PABOforum Kleuter
 
Berichten: 657
Geregistreerd op: 28 jul 2004, 23:05

Berichtdoor Lotje petotje op 05 jun 2005, 10:56

Ik bedoelde helemaal niet dat de ouders van die jongen de ADHD-kwestie niet willen aanvaarden omdat ze hem geen relatine willen geven...
Ik kan daar ook gerust in inkomen dat dat een grote stap is. Ik zou ook eerst de voor-en de nadelen afwegen en op die manier op zoek gaan naar een oplossing.

Vorige week kwam de mama heel fier de school binnengestapt met een omslag in haar hand (de resultaten van het onderzoek).
Ze vertelde ons meteen dat haar zoon niet hyperactief is en de dokter gezegd had dat hij geen ADHD had. Ze zei dat dat een hele opluchting was voor haar (begrijpelijk).
MAAR toen we de brief met de resultaten lazen stond er letterlijk dat hij alle kenmerken heeft voor ADHD, enz...

Oké, als leerkracht moet je je handelen aanpassen, maar de ouders moeten dat in de eerste plaats ook ZELF doen. Zolang zij het probleem niet inzien...
Die jongen zit bij mijn collega in de klas. Ze is echt een super-juf, die heel veel rekening met hem houdt. Maar de problemen zijn wel erg groot.
Voor het welzijn van die jongen moet er echt een goeie oplossing gevonden worden. Hij is nu 5 jaar, is al een keer gedubbeld. Als je weet dat hij amper een tekening kan maken omdat zijn motoriek zo slecht is en zijn concentratie zo laag...
Erg jammer vind ik dat!
The purpose of life is to fight maturity.
Avatar gebruiker
Lotje petotje
PABOforum Baby
 
Berichten: 7
Geregistreerd op: 05 mei 2005, 13:32

Berichtdoor Lotje petotje op 10 jun 2005, 15:32

Wat houdt zo'n speciaal dieet in?
The purpose of life is to fight maturity.
Avatar gebruiker
Lotje petotje
PABOforum Baby
 
Berichten: 7
Geregistreerd op: 05 mei 2005, 13:32

Berichtdoor Joke op 14 jun 2005, 17:03

Geen kleurstoffen i.i.g. dacht ik.

Ik heb heb een jongen in de groep met ADHD.
Onlangs heeft hij weer een totaalonderzoek gehad in het ziekenhuis, waarbij nu ook PDD NOS is vastgesteld.
De psycholoog stelde tijdens het onderzoek vast dat de Ritalin die hij slikte niet van invloed was op zijn concentratievermogen en schreef hem een ander medicijn voor.
Op school merkte ik niet zo'n groot verschil, alleen veel vaker ruzie dan daarvoor. Maar ouders waren thuis wanhopig en hij is snel weer teruggezet op de Ritalin.
Avatar gebruiker
Joke
Paboforumholist
 
Berichten: 16897
Geregistreerd op: 01 jan 2004, 15:37
Woonplaats: westen van Nederland
Groep: 0
PABO jaar: 0

Berichtdoor wil op 22 jun 2005, 13:53

Veel voorkomende "therapiëen" zijn:
-visolie-capsules
- dieet zonder suikers
- dieet zonder geur-, kleur- en smaakstoffen
- sociale vaardigheidstraining
- sociaal emotionele training gericht op het uiten vd emoties
- Ritalin, Concerta ed.
- begeleiding vanuit jeugdzorg is tegenwoordig bijna standaard bij medicijngebruik omdat alleen specialisten (gelukkig) nog medicatie mogen voorschrijven.

Hoewel veel ouders hun kind niet aan de medicatie willen, grijpen ze zich veelvuldig vast aan iedere strohalm die een alternatief kan bieden. Veelal zie je echter nadat een kind jarenlang van het ene dieet op het andere is gezet en meerdere therapiëen heeft doorlopen, dat de ouders alsnog bij medicatie uitkomen.

In mijn geval was het een verademing toen ik ritalin kreeg voorgeschreven en baalde ik dat het 30 jaar geduurd had voordat ik me eindelijk prettig in mijn vel voelde zitten. Ook mijn dochter reageert goed op de ritalin en heeft meer plezier in haar leven nu.

Het is alleen erg jammer dat het "fijnste" middel niet vergoed wordt en dus voor veel mensen onbetaalbaar is. Dit is Concerta en heeft dezelfde werkzame stof als Ritalin, maar zit in een capsule die 13 uren lang werkt en hoeft daardoor maar 1x per dag genomen te worden.

Een hele goede site als je in dit soort stoornissen wilt verdiepen is:
http://www.adhdplus.nl Hier vind je heel veel info vanuit de "ervaringsdeskundigen"
wil
PABOforum Baby
 
Berichten: 41
Geregistreerd op: 09 maart 2005, 22:06
Woonplaats: Assen

Berichtdoor juf mama op 16 aug 2005, 12:04

Toevallig was er net een vriendin bij mij op visite bij wiens zoontje voor de zomervakantie ADHD was vastgesteld. Hij krijgt Ritalin en is nu een heel ander kind. Daarnaast krijgt mams een opvoedingscursus die gericht is op het omgaan met ADHD-kinderen. Je ziet hierdoor alle gezinsleden opbloeien. Helaas is mijn vriendin gescheiden en accepteert paps de medicatie niet waardoor zij hem na het weekend hyper terug krijgt, maar daar wordt nog aan gewerkt...
Avatar gebruiker
juf mama
PABOforum Adolescent
 
Berichten: 797
Geregistreerd op: 18 jun 2005, 13:40
Groep: 8
PABO jaar: 0
Functie: groepsleerkracht en IB-er

Berichtdoor Boompje op 17 aug 2005, 20:17

Ritalin KAN een goed middel zijn, MITS de diagnose ADHD goed gesteld wordt. Ben nu bezig met mijn scriptie over de eventuele combinatie van ADHD en hoogbegaafdheid en het aantal onterechte diagnoses van ADHD is echt om van te schrikken.
Vandaar dus even mijn sceptische blik op het gebruik van Ritalin of andere medicijnen.

Maar voor die scriptie zijn wij ook benaderd door een praktijk voor neurotherapie. Wanneer ik bepaalde onderzoeken hierover doorlees, zijn de (korte) conclusies:
bij een combinatie van therapie en neurofeedback: geen terugval na staking Ritalin. en 80% errt Ritalin met 50% af te bouwen. bij ritalin alleen: geen afbouw.
Wat men hier concludeert: het effect is net zo goed als ritalin, het effect is langer werkzaam.

Verder weet ik hier nog weinig van, dus kan ik niet echt meer informatie geven. maar misschien hebben geinteresseerden wat aan deze website:
http://www.neurofeedbacknijmegen.nl
Boompje
PABOforum Kleuter
 
Berichten: 391
Geregistreerd op: 08 jun 2003, 21:59
Woonplaats: Deventer

Berichtdoor wil op 28 aug 2005, 21:29

Er is een groot aantal Adhd-ers die achteraf ook hoogbegaafd blijken te zijn. De reden dat dit vaak niet eerder wordt ontdekt is simpel: zodra een hoogbegaafde Adhd-er iets moeilijks(materie) doorheeft is de uitdaging eraf en zal hij/zij zich er niet meer voor interesseren. Hij/zij zal weer op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging. Hierdoor kan de buitenwereld al snel de indruk krijgen dat er geen concentratie en/of doorzettingsvermogen aanwezig is.
Het is echter een feit dat dit soort Adhd-ers razendsnel ontdekken hoe iets in elkaar steekt en het daarna "vergeten" om alweer op zoek te gaan naar iets anders.
Ook in een zijstraat kom je de mooiste dingen tegen
wil
PABOforum Baby
 
Berichten: 41
Geregistreerd op: 09 maart 2005, 22:06
Woonplaats: Assen

Berichtdoor Boompje op 28 aug 2005, 21:41

Ja, dat zou kunnen inderdaad, want het klinkt heel logisch. Maar wanneer je hiervoor op zoek gaat naar wetenschappelijke literatuur, dan merk je dat hier nog nooit onderzoek naar is gedaan...
Hoewel datgene wat jij beschrijft heel logisch klinkt, zijn er dus geen verdere gegevens bekend...en dat gaan wij dan onderzoeken...
Boompje
PABOforum Kleuter
 
Berichten: 391
Geregistreerd op: 08 jun 2003, 21:59
Woonplaats: Deventer

Berichtdoor wil op 28 aug 2005, 21:49

Het klopt dat er inderdaad weinig onderzoek is gedaan naar iets wat toch zo logisch is (in Adhd-ogen dan, hè ).
Mischien heb je er iets aan om te lezen op deze site: http://www.adhdplus.nl
Op het forum blijkt heel vaak dat er veel dingen zijn die wetenschappelijk nooit onderzocht zijn, maar die toch (gemiddeld door 9 van de 10 Adhd-ers) heel simpel (op onze manier dan) te verklaren zijn.

Succes, Wilma
Ook in een zijstraat kom je de mooiste dingen tegen
wil
PABOforum Baby
 
Berichten: 41
Geregistreerd op: 09 maart 2005, 22:06
Woonplaats: Assen

Berichtdoor Boompje op 28 aug 2005, 21:52

Het klinkt inderdaad heel logisch, maar het is wel net zo fijn als eea dan ook bewezen wordt he? Dit om misdiagnoses te voorkomen (men zegt dus ook dat er veel mensen zijn die als ADHD gediagnosticeerd zijn, feitelijk hoogbegaafd blijken te zijn...)
Boompje
PABOforum Kleuter
 
Berichten: 391
Geregistreerd op: 08 jun 2003, 21:59
Woonplaats: Deventer

Volgende

Keer terug naar ADHD / ADD

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron