Pabo als basis, of andere opleiding?

Welke opleidingen sluiten goed aan op de PABO. En wat na de PABO?

Moderator: timgearz

Pabo als basis, of andere opleiding?

Berichtdoor Sori29 op 03 dec 2014, 14:17

Hoi,

Begin dit jaar heb ik een carriĆØre switch gemaakt, vanuit de commerciĆ«le sector, naar werken als gastouder bij gezinnen thuis. Mijn vooropleiding is HBO Communicatie. Omdat ik mijn draai niet kon vinden en graag met kinderen wilde werken heb ik eerder al twee keer de verkorte Pabo geprobeerd, maar ben ik al snel gestopt vanwege omstandigheden en omdat ik de rekentoets niet haalde en daar ook niet goed op voorbereid was (ik kan niet goed rekenen, wel goed in taal).

Nu kriebelt de Pabo bij mij nog steeds, maar ik twijfel of ik er opnieuw aan moet beginnen. Het lijkt mij ook erg leuk om meer zelfstandig met kinderen te werken, bijvoorbeeld als kindertherapeut. Ik ben een keer naar een open dag geweest van een dergelijke opleiding (PMKT), maar ten eerste is de opleiding erg duur en ten tweede eisen zij minimaal 1 jaar werkervaring met kinderen. Omdat de meeste therapeuten vaak een achtergrond als bijv. leerkracht of een andere pedagogische achtergrond hebben, vraag ik mij af of ik toch beter eerst de Pabo kan doen voor een goede basis en om meer ervaring met kinderen op te doen, of dat ik de gok moet wagen en voor een therapie opleiding moet sparen. Om ervaring op te doen ben ik in ieder geval al met het werken als gastouder begonnen.

Omdat er iets aan mij blijft knagen en ik weet dat ik dit werk niet langer dan +/- 3 jaar ga doen (ik ben 31) ben ik aan het rondkijken wat mijn opties zijn. Ik zie tot nu toe alleen de optie om een half jaar rekenles te nemen en dan alsnog 2,5 naar de verkorte pabo (hopende dat ik de toets haal), een paar jaar werken en dan wellicht alsnog PMKT doen als de tijd (en m'n geld ;-)) daar rijp voor is. Of een paar jaar doorgaan met gastouderen en sparen voor een opleiding PMKT.

Wat denken jullie hierover? Is de pabo een goede basis om op verder te bouwen? Of is dat niet nodig? Zijn er mensen die eerst de pabo en toen iets anders hebben gedaan of andersom?

Ik lees graag jullie ideeƫn en ervaringen hieromtrent. Bedankt!
Sori29
PABOforum Baby
 
Berichten: 9
Geregistreerd op: 17 jun 2013, 15:37
Groep: 0
PABO jaar: 0

Re: Pabo als basis, of andere opleiding?

Berichtdoor Lespakket op 03 dec 2014, 16:44

Hoe gemotiveerd ga je zijn om 2,5 jaar een opleiding te volgen tot leerkracht, terwijl je helemaal geen leerkracht wilt worden? Je wilt de opleiding als opstapje gebruiken, maar ik denk dat je je moet afvragen of je zo door de opleiding heen komt.
..::Bianca::..
JufBianca.nl - Laat kleuters spelen en ontdekken
leerkracht groep 1/2 - specialist hoogbegaafdheid - educatief auteur - workshopleider
Avatar gebruiker
Lespakket
Paboforumholist
 
Berichten: 1628
Geregistreerd op: 21 sep 2002, 12:16
Groep: 0
PABO jaar: 0

Re: Pabo als basis, of andere opleiding?

Berichtdoor Sori29 op 04 dec 2014, 09:58

Bedankt voor je reactie. Daar is wat voor te zeggen, alleen is het niet zo dat ik helemaal geen leerkracht zou willen zijn. Het lijkt mij juist leuk, maar ik neig wel meer naar individueel of in kleine groepen werken met kinderen i.p.v. een grote groep, omdat je dan meer aandacht aan het kind kunt geven. Het lijkt mij bijvoorbeeld leuk om een paar jaar voor de klas te staan en dan door te stromen naar een functie als remedial teacher o.i.d.

Daarnaast lijkt de Pabo mij een goede basis, mocht ik later toch iets anders willen doen. Ook moet ik vanwege leeftijd en budget wel kijken naar wat haalbaar is en dan is de Pabo qua studieduur en kosten wel te doen.

Maar goed, feit is dat ik twijfel (vooral vanwege het rekenen) en dan is 2,5 jaar studeren inderdaad zwaar. Ik zit dus echt nog in een oriƫnterende fase, vandaar ook mijn vraag hier. Als ik besluit om het wel te doen dan wil ik het dit keer wel goed doen en goed voorbereid zijn. Ik ben benieuwd of er nog meer mensen zijn die twijfelen tussen Pabo of iets anders.
Sori29
PABOforum Baby
 
Berichten: 9
Geregistreerd op: 17 jun 2013, 15:37
Groep: 0
PABO jaar: 0

Re: Pabo als basis, of andere opleiding?

Berichtdoor super_juf op 04 dec 2014, 16:37

Ik heb de pabo gedaan en ben daarna niet in het basisonderwijs gaan werken. Ik werk nu in het VO. Dit heeft natuurlijk wel een hoop raakvlakken. Ik vind het heerlijk om voor de klas te staan en je eigen management in handen te hebben.

Als jij wel voor de klas wilt staan, maar niet weet of je dit de rest van je leven wilt blijven doen, vind ik de verkorte pabo wel een goed idee. Ik weet namelijk ook nog niet of ik voor de klas wil blijven staan. Uiteindelijk wil ik ook meer met kinderen individueel werken. Eerst wil ik nog veel leservaring opdoen.

Als je alleen twijfelt vanwege de rekentoets, lijkt het mij voldoende om rekenlessen van tevoren te nemen. Twijfel je of je voor de klas staan wel zo fijn vindt? Misschien is het een idee om eens een dag mee te lopen in het basisonderwijs of het voortgezet onderwijs. Ik krijg regelmatig stagiaires van de pabo die mee willen kijken op het VO. Zij kijken welke raakvlakken er zijn en of zij misschien een overstap willen maken. Dit is dus echt niet raar hoor.
Docent in de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Moslim, christen, atheist. We delen allemaal dezelfde hemel; die ozonlaag met dat gat er in....
Avatar gebruiker
super_juf
Paboforumholist
 
Berichten: 1078
Geregistreerd op: 27 jan 2009, 11:11
Groep: 0
Schooltype: Openbaar
PABO jaar: 0
Functie: Docent Nederlands

Re: Pabo als basis, of andere opleiding?

Berichtdoor Sori29 op 10 dec 2014, 09:48

Hoi super_juf,

Bedankt voor je reactie. Leuk om te lezen dat je uiteindelijk toch iets anders met de pabo bent gaan doen en het naar je zin hebt.

Het VO heb ik ook over nagedacht, maar ik denk dat de leeftijd mij veel minder aanspreekt en ik zelf niet geschikt ben om voor een klas met pubers te staan :)

Meelopen op de basisschool heb ik eerder al eens gedaan. Maar ik ben wel van plan om dat nog een keer te gaan doen. Bedankt voor de tip.

Verkorte pabo lijkt mij ook een goede optie in dit geval, dus ik ga nu in ieder geval weer een dagje meekijken ergens en kijken wat de opties zijn qua rekenlessen.
Sori29
PABOforum Baby
 
Berichten: 9
Geregistreerd op: 17 jun 2013, 15:37
Groep: 0
PABO jaar: 0


Keer terug naar Voor- en vervolgopleidingen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten