na de PABO .. pedagogiek, SPH?

Welke opleidingen sluiten goed aan op de PABO. En wat na de PABO?

Moderator: timgearz

na de PABO .. pedagogiek, SPH?

Berichtdoor judith2005 op 19 sep 2006, 16:25

Hi, ik hoop dat jullie mij misschien wat tips kunnen geven over een vervolgstudie. Dit jaar studeer ik af, maar zou graag nog verder willen studeren omdat ik 'meer' wil. Voor de klas staan vind ik leuk, maar weet niet of ik dit mijn hele leven wil blijven doen. Misschien dat 'achter de schermen' werken met kinderen of jongeren ook goed bij mij zou passen.

Mijn plan was eigenlijk om de opleiding Remedial Teaching te gaan volgen, maar aangezien je vanaf volgend jaar hiervoor 2 jaar werkervaring nodig hebt kan dit niet doorgaan:(

Gedrag en leerproblemen bij kinderen vind ik erg interessant.

Misschien dat een studie aan een universiteit wat te hoog gegrepen is omdat mijn wiskunde (statistiek) zo slecht is. Rekenen uitleggen op groep 8 niveau lukt prima, maar daarboven is het al lastiger. Dit weerhoud mij ervan om een studie pedagogische wetenschappen te gaan doen.

Pedagogiek (HBO studie) is ook een mogelijkheid. Wat voor extra mogelijkheden heb ik met dit diploma? Welke mensen hebben dit nog meer na de PABO gedaan?

En dan is er ook nog de optie SPH. Hiermee zou ik ook bij jeugdzorg kunnen gaan werken later en dit vind ik ook enorm interessant. Tijdens mijn minor leer-en gedragsproblemen bij kinderen ben ik daar achter gekomen.
Maar is deze opleiding verkort te doen? Sluit het goed aan op de PABO?

Wie zou mij wat meer kunnen vertellen over de studies of heeft andere ideeen voor mij?

Alvast bedankt voor het meedenken:)
judith2005
PABOforum Baby
 
Berichten: 19
Geregistreerd op: 25 jan 2005, 14:10

Berichtdoor Jan10e op 19 sep 2006, 17:11

misschien een master special educational needs? Deze kan je in deeltijd, maar ook in voltijd volgen. Bij de meeste scholen heb je wel een aantal jaren werkervaring nodig, maar dit geldt niet bij OSO-Windesheim: http://www.oso-windesheim.nl. Zij bieden opleidingen aan in Zwolle, Den Haag, Oegstgeest, Leeuwarden en Utrecht. Misschien geldt het niet hoeven hebben van werkervaring ook voor andere instellingen, dat zou je even uit moeten zoeken.
Ik ga zeer waarschijnlijk volgend jaar in Utrecht hiermee starten. De voltijdopleiding duurt 1 jaar en je krijgt stufi en ov etc.
Wat je bent bewijst wat je kunt
Wat je ermee doet bewijst wie je bent
Avatar gebruiker
Jan10e
Paboforumholist
 
Berichten: 1780
Geregistreerd op: 20 dec 2003, 20:19
Groep: 8
PABO jaar: 0
Functie: leerkracht + gedragsspecialist

Berichtdoor judith2005 op 19 sep 2006, 19:08

Hi,

weet je zeker dat er geen werkervaring vereist wordt?
Anders weet ik het namelijk ook wel zeker... dan is die opleiding perfect.
Mijn teleurstelling was toen ik van Fontys hoorde dat vanaf volgend jaar alles gaat veranderen en er werkervaring vereist wordt...
judith2005
PABOforum Baby
 
Berichten: 19
Geregistreerd op: 25 jan 2005, 14:10

Berichtdoor Anne op 19 sep 2006, 19:37

Ik ben zelf net begonnen aan pedagogische wetenschappen op de universiteit....en mij valt het statistiek wel mee op zich, je krijgt er duidelijke colleges over namelijk. Daarnaast is het zo dat er facultatief een wiskunde-cursus wordt aangeboden om dit dus flink bij te spijkeren. Ik heb van mede-studenten gehoord dat die erg goed is!
Denk er toch nog even over na dus ;). Ik heb het nu al helemaal naar m'n zin en heb echt wel het gevoel dat ik er wat aan ga hebben. Ik ga uiteindelijk een master leerproblemen doen.
Avatar gebruiker
Anne
PABOForum team
 
Berichten: 1278
Geregistreerd op: 20 jan 2002, 06:46
Woonplaats: Den Hoorn
Groep: 1
Schooltype: Protestant Christelijk
PABO jaar: 0

Berichtdoor Jan10e op 20 sep 2006, 09:04

judith2005 schreef:Hi,

weet je zeker dat er geen werkervaring vereist wordt?
Anders weet ik het namelijk ook wel zeker... dan is die opleiding perfect.
Mijn teleurstelling was toen ik van Fontys hoorde dat vanaf volgend jaar alles gaat veranderen en er werkervaring vereist wordt...


ik weet het zeker voor de OSO-Windesheim wat dit jaar betreft. Ze zijn daar dit jaar mee begonnen, dus het lijkt me sterk dat het meteen al weer omgegooid wordt. Kijk anders even op de site of neem contact op met de school.
succes ermee!
Wat je bent bewijst wat je kunt
Wat je ermee doet bewijst wie je bent
Avatar gebruiker
Jan10e
Paboforumholist
 
Berichten: 1780
Geregistreerd op: 20 dec 2003, 20:19
Groep: 8
PABO jaar: 0
Functie: leerkracht + gedragsspecialist

Berichtdoor miek op 20 sep 2006, 12:54

Fontys OSO gaat dit inderdaad vanaf volgend jaar veranderen. Dit jaar kun je het ook nog meteen na de pabo doen. Ze gaan het veranderen omdat er allemaal nieuwe regels komen die gelden vanaf augustus/september 2007. Ik geloof dat het dan ook een stuk lastiger wordt met studiefinanciering en OV. Het had geloof ik te maken met major/master.

Hoe het precies zit weet ik niet. Dat zou je even moeten navragen. Ik heb de opleiding zelf vorig jaar gedaan (gewoon meteen na de pabo in 1 jaar voltijd) en ik weet dat ze toen bezig waren dit allemaal te regelen. Het was toen nog niet rond.
soms is het beter iets moois te verliezen,
beter verliezen dan dat je het nooit hebt gehad (rowwen heze)
Avatar gebruiker
miek
Paboforumholist
 
Berichten: 2114
Geregistreerd op: 17 mei 2003, 18:26
Groep: 0
PABO jaar: 0

Berichtdoor JufNicole op 14 dec 2006, 16:07

Inderdaad..
Ik wilde ook heel graag deze opleiding gaan volgen (ook in oude stijl). Ik heb met de fontys in Utrecht gebeld. Zij vertelden mij dat je 2 jaar stage in de pabo ook voldoende werkervaring was, maar nu gaan ze dat idd ook omgooien. In het foldertje staat bijvoorbeeld dat je dus niet na de pabo door kunt gaan...Mooi balen!
Mocht iemand hier nog andere info over horen, laat het dan maar even weten!!:)
JufNicole
PABOforum Baby
 
Berichten: 14
Geregistreerd op: 14 dec 2006, 15:53
Woonplaats: didam

Berichtdoor zzriannezz op 14 dec 2006, 17:51

Ik ga hierna Onderwijskunde studeren aan de universiteit!
Ik ben zelf niet heel slecht in wiskunde, maar het is ook niet mijn sterkste vak. Maar ik hoor van iedereen om me heen die de studie heeft gedaan dat als je de colleges volgt het goed te doen is!
** Onderwijskundige en juf **
** Onderwijsontwikkelaar bij Snappet **
zzriannezz
PABOforum Peuter
 
Berichten: 84
Geregistreerd op: 15 jun 2005, 17:38
Groep: 1
Schooltype: Snappet
PABO jaar: 0
Functie: Onderwijsontwikkelaar

Berichtdoor miran op 14 dec 2006, 23:44

Hallo Judith,

Ik heb precies het omgekeerde gedaan. Ik heb eerst SPH gedaan en daarna de verkorte pabo-opleiding. Je kunt de SPH verkort doen in de vorm van een deeltijd opleiding en anders stroom je halverwege binnen.
PABO sluit goed aan bij SPH, want je hebt al ervaring in de omgang met kinderen en mensen, het schrijven van handelingdsplannen, gesprekstechnieken etc. Alleen ga je meer richten op de begeleiding van individuele kinderen of werk je met kleine groepen. In het onderwijs kijk je meer o.a. naar de cognitieve ontwikkeling van het kind binnen het schoolklimaat en evt. thuis. In de hulpverlening is kijk je meer naar de gedragseigenschappen en de leefomgeving van het kind. En hoe je dit zo positief mogelijk kan ontwikkelen.

Ik hoop dat je wat wijzer bent geworden en als je nog vragen hebt, stel ze maar gerust.
miran
PABOforum Kleuter
 
Berichten: 404
Geregistreerd op: 06 dec 2002, 23:48
Woonplaats: utrecht

Re: na de PABO .. pedagogiek, SPH?

Berichtdoor Marlon op 11 jul 2011, 13:49

Hallo Judith,

Op dit moment zit ik in precies hetzelfde schuitje als jij een aantal jaar geleden.
Ik ben afgestuurd aan de Pabo en wil ook graag verder studeren, aangezien ik me wil verbreden en inderdaad niet weet of ik wel verder wil in het onderwijs.
Toch weet ik op dit moment echt totaal niet wat ik wil. Ik heb al zitten denken aan orthopedagogiek, maar weet dat ik later niet het onderzoeks wereldje in wil. Voegt het voor mij dan wel zoveel toe? Daarnaast heb ik zitten denken aan SPH, aangezien zowel theorie en praktijk mij aanspreken, maar voegt dit wel zoveel toe na een pabo opleiding? Het blijft lastig.

Na het lezen van jou verhaal ben ik eigenlijk wel heel erg benieuwd geworden of jij nog besloten hebt verder te gaan studeren en wat je gedaan hebt. Misschien dat je mij weer op nieuwe ideeƫn kan brengen.

Ik ben benieuwd en hoop van je te horen..
Marlon
PABOforum Baby
 
Berichten: 1
Geregistreerd op: 11 jul 2011, 13:17
Groep: 0
PABO jaar: 0

Re: na de PABO .. pedagogiek, SPH?

Berichtdoor Anita op 11 jul 2011, 16:02

Judith is hier het laatst geweest op 4 april 2008 dus ik zou deze vraag per mail stellen, misschien krijg je dan een reactie.
Juf van dorpsschool met units volgens SLIMFIT
Juf groep 3/4 en locatie-aanspreekpunt

Altijd blijven leren!
Avatar gebruiker
Anita
PABOForum team
 
Berichten: 8237
Geregistreerd op: 11 maart 2002, 12:56
Groep: 0
Schooltype: Openbaar
PABO jaar: 0
Functie: Groepsleerkracht


Keer terug naar Voor- en vervolgopleidingen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten