Europese grondwet?

Welke beslissingen kunnen niet door de beugel? Wat moet er nu weer veranderen?

Europese grondwet?

Berichtdoor juf Hannah op 25 apr 2005, 20:26

Hebben jullie er al iets over gelezen?

Ben benieuwd, spuien maar!
juf Hannah
PABOforum Peuter
 
Berichten: 184
Geregistreerd op: 11 aug 2004, 23:21

Berichtdoor Lespakket op 25 apr 2005, 20:37

niks nada noppes... (ja, alleen dat ineens iedereen tegen gaat stemmen)
..::Bianca::..
JufBianca.nl - Laat kleuters spelen en ontdekken
leerkracht groep 1/2 - specialist hoogbegaafdheid - educatief auteur - workshopleider
Avatar gebruiker
Lespakket
Paboforumholist
 
Berichten: 1628
Geregistreerd op: 21 sep 2002, 12:16
Groep: 0
PABO jaar: 0

Berichtdoor juf Hannah op 25 apr 2005, 20:47

Ik vraag me af hoeveel van de tegenstemmers daadwerkelijk tegen de grondwet stemmen. Als ik op nieuwsfora kijk, gaat het een heleboel tegenstemmers niet zozeer om de grondwet, maar om de EU in zijn geheel, of de euro, of het kabinet Balkenende, of andere zaken die totaal niet relevant zijn.
(Overigens zijn dit precies de redenen waarom ik tegen een referendum ben, maar da's weer een ander verhaal.)

Kijk eens op http://www.referendumwijzer.nl om mee te helpen je standpunt te bepalen. Overigens heeft (als het goed is) elk huishouden ook een folder gekregen met wat algemene informatie over het referendum. Op internet is ook een schat aan informatie te vinden, o.a. beknopte en leesbare samenvattingen van het verdrag.
Op http://www.grondweteuropa.nl/ staat ook veel informatie over de tot stankoming van die verdrag en allerlei actuele zaken.
juf Hannah
PABOforum Peuter
 
Berichten: 184
Geregistreerd op: 11 aug 2004, 23:21

Berichtdoor Lespakket op 25 apr 2005, 21:04

nope, geen folder gehad... Daarom staat het ook zo ver bij me vandaan! Maar ik ga me nog wel inlezen hoor, al was het de avond van te voren!
..::Bianca::..
JufBianca.nl - Laat kleuters spelen en ontdekken
leerkracht groep 1/2 - specialist hoogbegaafdheid - educatief auteur - workshopleider
Avatar gebruiker
Lespakket
Paboforumholist
 
Berichten: 1628
Geregistreerd op: 21 sep 2002, 12:16
Groep: 0
PABO jaar: 0

Berichtdoor miekiemousie op 26 apr 2005, 11:07

Foei, geen folder gehad. Dat kan niet hoor! Ik heb er zelf nog een stuk of 5-6 thuis liggen. Als postbode zijnde moest ik ze zaterdag rondbrengen. Wat was ik daar blij mee zeg :roll:
Nou ja, ik hoor meer mensen die zeggen dat ze ze niet gehad hebben. Ik weet niet of ze landelijk zaterdag rondgebracht zouden worden, maar volgens mij wel. Want ja, zaterdagpostbodes zijn goedkoper he!
Zorgen moet je doen, niet maken. (loesje)

2016-2017: Nieuwe uitdaging met een groep 3b/4a/4b/5a (27 leerlingen)
miekiemousie
PABOForum team
 
Berichten: 3585
Geregistreerd op: 19 sep 2004, 17:06
Groep: 0
Schooltype: Fase-onderwijs
PABO jaar: 0

Berichtdoor Geoffrey op 10 mei 2005, 20:47

Ik heb hem nog niet helemaal doorgelezen, maar ik denk dat ik voor ga stemmen. Het enige bezwaar dat ik zie is dat we een deel van onze autonomie over moeten dragen aan Europa. Maar dat is een proces wat toch wel door zal gaan (globalisering heet dat). Daarom is het handiger om de voordelen van zo'n grondwet te grijpen, en als een continent samen te werken.
Wees gewoon jezelf. Meer kun je niet zijn.
Avatar gebruiker
Geoffrey
PABOForum team
 
Berichten: 2145
Geregistreerd op: 15 dec 2001, 21:37
Woonplaats: Zwaag
Groep: 0
Schooltype: Educatieve uitgeverij
PABO jaar: 0
Functie: Productmanager

Berichtdoor miek op 10 mei 2005, 20:53

miekiemousie schreef:Foei, geen folder gehad. Dat kan niet hoor! Ik heb er zelf nog een stuk of 5-6 thuis liggen. Als postbode zijnde moest ik ze zaterdag rondbrengen. Wat was ik daar blij mee zeg :roll:


Ik ben ook zaterdagpostbode en moest ze dus ook rondbrengen 2,5 week geleden. Als jij erover hebt ben je misschien wel 5-6 huizen vergeten te bezorgen! Want als het goed is wordt er precies per wijk afgeteld hoeveel je er nodig hebt. Ik had er voor 1 wijk een paar te kort dus er kunnen ook wel eens foutjes gemaakt worden natuurlijk. Ik ben het wel met je eens dat het rotwerk is! Ik had ook nog een nieuwe wijk (fijn reorganisatie :roll: ) die ik zelf maar moest uitzoeken en de sorteermachines waren bij ons voor het eerst in het gebruik, die liepen al een uur achter toen ik moest beginnen dus je kunt je wel voorstellen dat ik laat klaar was!
soms is het beter iets moois te verliezen,
beter verliezen dan dat je het nooit hebt gehad (rowwen heze)
Avatar gebruiker
miek
Paboforumholist
 
Berichten: 2114
Geregistreerd op: 17 mei 2003, 18:26
Groep: 0
PABO jaar: 0

Berichtdoor Kim kim op 11 mei 2005, 08:51

Ik weet al zeker dat ik tegen ga stemmen. Ik vind de voorlichting over de Europese Grondwet door de regering erg slecht. In plaats van de positieve kanten van de EG te benadrukken wordt er bijna alleen benadrukt dat we een slechte indruk maken in Europa wanneer de meerderheid tegen stemt. Het boekje waarin de samenvatting van de EG staat vindt ik slechts propaganda, deze zou door een objectieve organisatie geschreven zijn maar als dat zo was dan zouden er in plaats van alleen 'positieve' gevolgen van de EG ook negatieve in staan. Bij een tv-programma (geloof Barend en van Dorp) werd er door iemand uit de politiek (ik weet niet meer wie) ook nog eens toegegeven dat er fouten in deze samenvatting staan. Ik heb een aantal internetsites bekeken waarop ook de negatieve kanten van de EG worden belicht. Misschien voor anderen ook interessant om te lezen?

http://www.stemtegendegrondwet.nl
http://www.tegengrondwet.nl
http://grondwetnee.org
http://grondwetnee.nl
http://eunee.nl
Kim kim
PABOforum Baby
 
Berichten: 3
Geregistreerd op: 03 mei 2005, 12:19
Woonplaats: Sittard

Berichtdoor juf Hannah op 11 mei 2005, 09:31

Ik heb deze sites met belangstelling bekeken. Ik ben nog niet helemaal zeker wat ik ga stemmen, maar op dit moment neig in naar een ja. Het is inderdaad zo dat we vanuit de overheid niet echt evenwichtige informatie krijgen. Zij benadrukken heel erg de positieve gevolgen. Ik snap wel waarom trouwens. Maar het is bij zo'n groot document natuurlijk uitgesloten dat er alleen maar positieve gevolgen zijn. Het is een compromis, dus het kan niet anders dan dat er ook zaken zijn die minder voordelig of zelfs nadelig uitpakken.
Ik was echt nog op zoek naar argumenten tegen de grondwet, zodat ik een meer evenwichtig standpunt kan innemen.

Overigens, de website http://www.tegengrondwet.nl/ zou ik even buiten beschouwing laten. Hierop staat ongenuanceerde en op sommige punten zelfs leugenachtige informatie. Er worden 10 redenen gegeven om tegen te stemmen, die vervolgens op geen enkele wijze beargumenteerd of ondersteund worden. Echt een site die inspeelt op onderbuikgevoelens!
De site http://grondwetnee.nl/ geeft veel eerlijkere informatie, en komt op mij ook wat "oprechter" over. Deze site geeft de meningen van verschillenden partijen en groepen, overigens alleen van tegenstanders. Daarnaast beargumenteerd deze site zowel voor de voorstanders van de EU als voor de tegenstanders van de EU waarom een stem tegen de grondwet beter is.
Kijk ook eens op http://www.democratischeuropa.nl/ (De makers van deze site zijn voor de EU maar tegen de grondwet.)

Ik zou iedereen die gaat stemmen willen vragen om kennis te nemen van de argumenten van zowel voorstanders als tegenstanders. Als aanvulling op de lijst met site van tegenstanders, zou ik graag een paar links geven die een ander (positief) beeld geven van degrondwet.
http://www.grondweteuropa.nl/
http://www.ez.nl/content.jsp?objectid=31536
http://www.groenlinks.nl/eu-grondwet

Deze sites zijn redelijk neutraal, ze geven meningen weer van zowel voor- als tegenstanders.
http://www.europeesreferendum.nl/ (GOede site! Laat per onderwerp een voorstander en een tegenstander aan het woord! Heel overzichtelijk.)
http://www.europese-grondwet.nl/

Voor degenen die veel tijd hebben: de volledige tekst van het ontwerp voor de Europese grondwet.
http://www.grondweteuropa.nl/
juf Hannah
PABOforum Peuter
 
Berichten: 184
Geregistreerd op: 11 aug 2004, 23:21

Berichtdoor Juf Jessi op 11 mei 2005, 10:17

Ik wil deze website nog even aan het lijstje toevoegen: http://www.dierenrechteneuropa.nl/

Succes met de keuze allemaal!
http://www.jessi.nl Helemaal vernieuwd!
Juf van groep 1/2 en ICT-coƶrdinator
Avatar gebruiker
Juf Jessi
PABOforum Kleuter
 
Berichten: 437
Geregistreerd op: 18 nov 2003, 14:11
Groep: 12
Schooltype: Katholiek
PABO jaar: 0

Berichtdoor juf_miriam op 11 mei 2005, 11:09

Pffff...ik vind 't super moeilijk. Ik vind 't moeilijk me erin te verdiepen, vaak 'snap' ik er helemaal niets van. Toch maar eens een discussie aangaan met mijn vriend, die heeft er wat meer verstand van :).
Ik heb net de 'test' gedaan op http://www.referendumwijzer.nl
Daar komen mijn opvattingen voor 62% overeen met die van de grondwet. Vind ik eigenlijk te weinig om voor te stemmen. Moet er toch nog eens goed over nadenken hoor!
http://jufmiriam.punt.nl
Komend schooljaar groep 2!
9 juni 2008 mama geworden van Isis.
Avatar gebruiker
juf_miriam
PABOForum team
 
Berichten: 2485
Geregistreerd op: 26 jun 2002, 15:22
Woonplaats: Limburg, omgeving Weert
Groep: 2
Schooltype: Onderwijs Kansen
Functie: Groepsleerkracht en IB-er

Berichtdoor juf an1ta op 11 mei 2005, 12:02

Ik scoor 58% en heb bovendien weinig waardering voor de Europese Unie... De vragen op dit referendumwijzer zijn zo opgesteld dat het bijna onmogelijk is om onder de 50% te scoren.

Zoals stelling 3: Het Nederlandse parlement moet samen met een aantal andere parlementen een voorstel van de Unie (Het Nederlands parlement kan samen met 7 andere nationale parlementen aan de noodrem trekken als de Europese Commissie wetgeving voorbereidt die volgens deze nationale parlementen thuishoort op nationaal niveau) kunnen terugsturen.

Ik ben het daarmee oneens, niet over het terugsturen, maar wel over dat het samen met 7 andere parlementen een blok moet vormen. Nederland heeft als klein landje ook maar een kleine stem en dat baart me zorgen.

Ik ben er echter nog niet uit... ik moet me er echt in verdiepen en ik vind het taaie materie dus ik heb er niet echt zin in. Het liefst zou ik gewoon voorgekauwd willen zien, maar door de politiek wordt alleen maar de positieve kant benadrukt en daar gaan mijn haren altijd een beetje van overeind staan.
juf an1ta
PABOforum Peuter
 
Berichten: 194
Geregistreerd op: 11 sep 2004, 18:37
Woonplaats: Oosterhout (NB)
Groep: 1
Schooltype: Montessori
PABO jaar: 0

Berichtdoor Priscilla op 11 mei 2005, 14:39

Ik heb geen flauw idee wat ik er mee aan moet. Sommige mensen om mij heen hebben hun stembiljet al binnen, hier nog niemand.
Ook ik ga toch maar eens ergens informatie inwinnen, want die test op internet vertrouw ik niet helemaal! :?
Avatar gebruiker
Priscilla
PABOForum team
 
Berichten: 1995
Geregistreerd op: 28 nov 2001, 05:55
Woonplaats: Noord-Brabant
Groep: 12
Schooltype: Katholiek
PABO jaar: 0

Berichtdoor Geoffrey op 11 mei 2005, 15:24

Doe deze test maar eens: http://www.echtereferendumwijzer.nl
Wees gewoon jezelf. Meer kun je niet zijn.
Avatar gebruiker
Geoffrey
PABOForum team
 
Berichten: 2145
Geregistreerd op: 15 dec 2001, 21:37
Woonplaats: Zwaag
Groep: 0
Schooltype: Educatieve uitgeverij
PABO jaar: 0
Functie: Productmanager

Berichtdoor Priscilla op 11 mei 2005, 17:24

Maar daar vind ik geen reeƫl antwoord uitkomen. Ik vraag het wel aan mensen die zich er in verdiept hebben. Die kunnen mij de voors en tegens vast goed uitleggen! :)
Avatar gebruiker
Priscilla
PABOForum team
 
Berichten: 1995
Geregistreerd op: 28 nov 2001, 05:55
Woonplaats: Noord-Brabant
Groep: 12
Schooltype: Katholiek
PABO jaar: 0

Volgende

Keer terug naar Politiek

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast