topleraren belonen

Welke beslissingen kunnen niet door de beugel? Wat moet er nu weer veranderen?

topleraren belonen

Berichtdoor miek op 30 sep 2006, 13:48

Wat vinden jullie van de nieuwe plannen om topleraren te belonen?

Ik zelf vind dit niet goed. Wie meet en beslist of een leraar goed is?
soms is het beter iets moois te verliezen,
beter verliezen dan dat je het nooit hebt gehad (rowwen heze)
Avatar gebruiker
miek
Paboforumholist
 
Berichten: 2114
Geregistreerd op: 17 mei 2003, 18:26
Groep: 0
PABO jaar: 0

Berichtdoor Ikke! op 30 sep 2006, 14:59

Dat was ook wat ik het eerste dacht. Wie beslist of je goed bent of niet.
Ouders, ministerie, directeur??? Het lijkt me nog al lastig.
Avatar gebruiker
Ikke!
PABOforum Kleuter
 
Berichten: 476
Geregistreerd op: 18 dec 2005, 22:37
Woonplaats: Drenthe
Groep: 0
PABO jaar: 0

Berichtdoor Robje op 30 sep 2006, 14:59

In principe ben ik wel voor loon naar presteren. In vele beroepsgroepen is dit vrij normaal en bij onderpresteren bestaat de kans dat je eruit gekickt wordt.
In het onderwijs weet je welke carriere je zal maken zolang je geen adjunct- of directeur wilt worden; géén carriere.

Na de pabo krijg je je contract, begint in periodiek 1 en houdt dat tot sint-juttemis vol, geen uitdaging om wat meer te doen. Voordeel is dat je superbeschermd werkt; je moet je ongeveer aan een kind vergrijpen willen ze je ontslaan!

Het mag wel wat spannender. Iedereen kent toch wel zo'n collega die de kantjes eraf loopt en fijn z'n centen vangt. Iedereen kent toch wel een collega die z'n stinkende best doet, maar die personen krijgen precies hetzelfde!

Probleem is echter de meetbaarheid:
- krijg je ruzie met je collega's om dat klasje die komend jaar de meeste vooruitgang gaat boeken?
- "zwarte scholen" verdienen meer? Maar die hadden toch al kleinere klassen?

Nu het verkiezingstijd is struikelen ze weer over elkaar om te zeggen hoe belangrijk we zijn en dat we zoveel meer verdienen. 't zal wel op niks uitlopen hoor, maar als ze die 10 procent kunnen regelen die we minder verdienen dan vergelijkbare beroepen ben ik tevreden!
Robje
Paboforumholist
 
Berichten: 1411
Geregistreerd op: 10 dec 2005, 14:03

Berichtdoor juf mama op 30 sep 2006, 15:24

Ik vind het ook een beetje dubbel: ik ben aan de ene kant wel voor loon naar presteren, maar ben ook huiverig. Wie bepaalt wie goed is? Is dat alleen te meten aan de resultaten? Wie hakt knopen door? Komen er geen scheve gezichten? Die vragen houden me dan wel bezig. Maar er zou natuurlijk iets te bedenken zijn: iets van richtlijnen ofzo.

Aan de andere kant: je werkt met de toekomst: je best doen moet je eigenlijk toch gewoon altijd? Vanaf die kant bekeken vind ik het weer onzin. Dan zou ik weer eerder te vinden zijn voor loonsverhoging voor iedereen en consequenties voor degenen die de kantjes eraf lopen.
Avatar gebruiker
juf mama
PABOforum Adolescent
 
Berichten: 797
Geregistreerd op: 18 jun 2005, 13:40
Groep: 8
PABO jaar: 0
Functie: groepsleerkracht en IB-er

Berichtdoor miran op 30 sep 2006, 18:00

De scheve gezichten bestaan al, want ik vind het raar dat iemand die al jaren in het onderwijs werkt en heel ervaring heeft met kinderen nog minder verdient, dan een pas beginnende leerkracht of iemand die jaren in het bedrijfsleven heeft gewerkt en zijn carriere in het onderwijs begint.

Hoe staat het dan met degene die alleen kunnen invallen, omdat ze niet in aanmerking komen voor een vaste aanstelling. Die lopen de kans zeker mis!

Voor de rest sluit ik me aan bij de bovenstaande uitspraken.
miran
PABOforum Kleuter
 
Berichten: 404
Geregistreerd op: 06 dec 2002, 23:48
Woonplaats: utrecht

Berichtdoor Geoffrey op 30 sep 2006, 23:32

Ik vind niet dat leerkrachten betaald moeten worden naar hoe zij lesgeven. Iedere leerkracht heeft een eigen stijl, en wat in eerste instantie 'onorthodox' lijkt te zijn, kan toch heel goed werken. Waar ik wel vóór ben is om extra taken van een leerkracht (IB, ICT, commissiewerk etc.) extra te belonen. Nu zijn zulke dingen vaak een "moetje", en als je extra beloond wordt voor je inspanningen, motiveert dat wat meer om zulke dingen erbij te nemen.
Wees gewoon jezelf. Meer kun je niet zijn.
Avatar gebruiker
Geoffrey
PABOForum team
 
Berichten: 2145
Geregistreerd op: 15 dec 2001, 21:37
Woonplaats: Zwaag
Groep: 0
Schooltype: Educatieve uitgeverij
PABO jaar: 0
Functie: Productmanager

Berichtdoor Robje op 01 okt 2006, 08:08

Geoffrey, die stijlen, dat ben ik met je eens; ik ben geen zachte heelmeester, maak over het algemeen ook geen stinkende wonden, maar als er dan zo'n "poekie-woekie-pedagogisch-verantwoord-uitgaan-vanhetkind-positievebenadering-uitgaanvandemogelijkheden-gohvanVygotskihebnognooitgehoord"-miep mij komt beoordelen kan ik direct mn spullen pakken. Terwijl resultaten en kinderen iets heel anders zeggen.

Die extra taken horen gewoon in de normjaartaak thuis dus daar wordt je al voor betaald. Die loskoppelen en apart belonen (dus gedeeltelijk loon naar werken) vergt enorme organisatie en registratie, en natuurlijk de strijd om de makkelijkste commissie. Omdat dit taken buiten de klas zijn horen ze eigenlijk niet in de discussie.

Gezien mijn salarisstrook hoef ik niet te klagen, wat meer mag natuurlijk altijd. Waarmee je wel zieltjes wint in het onderwijs (want ouders positief, leerkrachten lijkt me ook) steek dat geld niet in extra salarissen maar in meer leerkrachten. Een klas van 20 leerlingen brengt zoveel rust dat je altijd met plezier en zonder stress naar je werk gaat, probleemgedrag is ineens een stuk minder problematisch en het werkplezier is dus verbeterd! Ik zou daarvoor tekenen!
Echter is dit al vaker geprobeerd en het geld blijft hangen aan allerlei mensen die carriere hebben gemaakt in het onderwijs; een eigen bureautje, geen klas, een vage functie.

Tip: deel op je eigen school het aantal kinderen maar eens door het aantal medewerkers!
Robje
Paboforumholist
 
Berichten: 1411
Geregistreerd op: 10 dec 2005, 14:03

Berichtdoor Geoffrey op 01 okt 2006, 18:01

Robje schreef:steek dat geld niet in extra salarissen maar in meer leerkrachten. Een klas van 20 leerlingen brengt zoveel rust dat je altijd met plezier en zonder stress naar je werk gaat, probleemgedrag is ineens een stuk minder problematisch en het werkplezier is dus verbeterd! Ik zou daarvoor tekenen!

Eerst maar eens alle afgestudeerde leerkrachten aan het werk helpen... dan mogen er wel weer nieuwe komen :).
Wees gewoon jezelf. Meer kun je niet zijn.
Avatar gebruiker
Geoffrey
PABOForum team
 
Berichten: 2145
Geregistreerd op: 15 dec 2001, 21:37
Woonplaats: Zwaag
Groep: 0
Schooltype: Educatieve uitgeverij
PABO jaar: 0
Functie: Productmanager

Berichtdoor Robje op 01 okt 2006, 18:12

als ik al die reacties hier soms lees zitten sommige mensen te springen om een baan, kunnen die toch mooi aan de slag? Hoeft er niet eens een wervingscampagne opgezet te worden...
Robje
Paboforumholist
 
Berichten: 1411
Geregistreerd op: 10 dec 2005, 14:03


Keer terug naar Politiek

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast