Vervelende situatie

Heb het hier over alles omtrent de LIO-stage

Moderator: miekiemousie

Vervelende situatie

Berichtdoor jufferke op 19 okt 2011, 18:28

Momenteel zit ik in de 8e week van mijn LIO stage, maar het gaat allemaal niet zoals het zou moeten.
Ik heb mijn stage van het tweede jaar en mijn minorstage ook op deze school gelopen en vandaar dat ik ook hier had gesolliciteerd voor mijn LIO.
Tijdens het sollicitatiegesprek hebben ze mij al gezegd/gevraagd dat ik sowieso het hele jaar op woensdag voor de klas moest staan, omdat mijn mentor er dan niet is.
Daar heb ik "ja" op gezegd eigenlijk omdat ik geen andere stageplek kon vinden en omdat het me ontzettend leuk leek.
Nu is het zo dat ik vanaf de eerste week dat de school is begonnen, stage heb gelopen. En die eerste week heeft mijn mentor mij ook al alleen voor de klas gezet. Omdat zij er toen nog was, vond ik dat niet zo erg. Echter kreeg ik al weinig feedback, ze schoof het gesprek steeds voor zich uit.
Tijdens de tweede week op stage kreeg mijn mentor te horen dat ze voor de pabo kon gaan werken en dit heeft ze ook aangenomen. Mijn mentor is nu dus op de dinsdag en woensdag, de dagen dat ik voor de klas sta, niet meer op school.
Omdat ik vierdejaars ben, vond de school eigenlijk dat ik het zelf wel kon en vorige week heb ik dus de dinsdag alleen gedraaid. Dit ging echter niet goed. De kinderen luisterden niet, ik moest niets anders doen dan mopperen en ik had echt een slecht gevoel er over.
Speciaal daarom is mijn mentor die woensdag nog even gekomen om mij te observeren, maar toen deden de kinderen het natuurlijk een stuk beter.
Gelukkig is er nu weer iemand bij mij in de klas die mij ook observeert waardoor ik me kan verbeteren. Vooral dat vond ik namelijk erg vervelend.

Ook heb ik nog op stage dat ik voor een hele hoop word ingezet en dat ik slecht "nee" kan zeggen, waardoor ik soms in de problemen kom. Zo plant mijn mentor namelijk allerlei afspraken op de maandag, omdat ik dan toch op school ben. Dat ik dan eigenlijk aan mijn scriptie moet werken, vergeten ze soms. Afgelopen maandag heb ik bijvoorbeeld vanaf 1 uur weer de klas gedraaid, de week ervoor heb ik tot 10 uur bij de kleuters gestaan omdat er geen vervanger was en aanstaande maandag sta ik ook tot half 11 in mijn eigen klas. Erg leuk, maar hierdoor kan ik soms maar 1,5 uur werken aan mijn scriptie! Ze willen namelijk ook nog dat ik op maandag bij mijn mentor in de klas ga kijken hoe zij lesgeeft, omdat zij op dinsdag en woensdag er niet is en ik haar dan dus niet zie.

En toen afgelopen maandag kwamen ze ineens met de mededeling dat ik niet LIO bekwaam was..
Dit betekent dus dat ik een verlengde stage moet lopen. Zij vonden dat ik het allemaal nog niet aankon, de taken van een lio stagiaire.
Ik vond dit echt heel erg om te horen, omdat het voor mij vrij onverwacht kwam. Ze hebben wel het vertrouwen om mij alleen voor de klas te zetten, maar dan ineens kan ik het niet.
Mijn mentor weigert nu ook mijn beoordelingsformulier in te vullen, omdat ik het toch al niet gehaald heb.
Wel heb ik gisteren degene die mij dus al een week of 3/4 ziet gevraagd een formulier in te vullen en dit verbaasde me nog het meest. Ze kon namelijk een deel niet invullen, maar verder had ik 3x een onvoldoende gekregen van haar en voor meer dan 20 punten een voldoende of zelfs een goed!
Als je daar ook naar zou kijken, zou ik het dus ook gehaald hebben.

Ik weet nu niet goed hoe ik met deze situatie om moet gaan. Heb alles op de PABO al aangekaart, maar die doen weinig tot niets. Morgen nog een gesprek met de examencommisie, hopelijk komt daar iets uit.
Het rare is namelijk dat een klasgenootje van mij op dezelfde school precies dezelfde feedback heeft gehad gisteren.
En dat terwijl wij allebei de afgelopen 3 jaar in één keer geslaagd zijn voor onze stage.
Wie kan mij/ons helpen met advies..?
jufferke
PABOforum Baby
 
Berichten: 7
Geregistreerd op: 11 jun 2009, 18:01
Groep: 5
PABO jaar: 4
Functie: LIO-stagiaire

Re: Vervelende situatie

Berichtdoor JufLaura89 op 19 okt 2011, 19:38

Oke dit is erg vreemd van jouw mentor. Jouw mentor hoort er voor jou te zijn en je feedback te geven. Bij mij Lio stage was ik de eerste weken veel met mijn mentor om en gaf ze mij groen licht om alleen de klas te doen. Ik heb zelf wel vaak aangegeven dat ik feedback nodig had voor bepaalde dingen en mijn mentor vond het niet nodig om bij mij te kijken, ze zei dat ze alle vertrouwen in me had.

UIteindelijk kwam ik in de problemen omdat ik te weinig feedback kreeg voor mijn projecten. Ik heb dit eerst met haar besproken en toen dat niet werkte met de directie erbij.

De PABO deed bij mij ook niks. Maar schakel anders de directeur in of ga samen met je mentor en die andere persoon die jouw veel heeft gezien om de tafel zitten.

Ik hoop dat je hier iets mee kan.

Succes

Groetjes Laura
Avatar gebruiker
JufLaura89
PABOforum Baby
 
Berichten: 29
Geregistreerd op: 21 aug 2011, 19:06
Groep: 8
Schooltype: Openbaar
PABO jaar: 0

Re: Vervelende situatie

Berichtdoor Lespakket op 19 okt 2011, 20:42

Vooraf: ik heb zelf nooit een LIO stage gelopen, omdat het toen nog niet bestond op mijn PABO. Ik heb een lange stage gelopen naast de groepsleerkracht (die af en toe binnen kwam maar eigenlijk vooral uit de klas was).
Je zegt dat je iemand nodig hebt die je observeert, maar bedoel je niet dat je een klakbord nodig hebt? In het vierde jaar van de PABO heb je toch al een bepaalde mate van zelfreflectie ontwikkeld, en zou je dus op jezelf moeten kunnen reflecteren. Je bent nog niet uitgeleerd, dus ik ben het met je eens dat gesprekken over hoe het gaat onmisbaar zijn. Zelfs als startende leerkracht zat de directeur van de school elke week (!) bij me aan tafel, om te vragen hoe het ging.
Ik zou als ik jou was willen weten hoe je begeleidende mentor tot de conclusie is gekomen dat je niet LIO bekwaam bent als ze weinig tot niets van je heeft gezien. Bedoelt ze hier misschien mee dat ze het idee heeft dat je nog niet zelfstandig voor de klas wil staan? Misschien heeft ze het idee dat ze aanwezig moet zijn in de klas om jou te begeleiden? Heb je een hulpvraag naar haar geformuleerd?
Als ze nu de deur dicht gooien, niet met je willen praten, en de PABO doet ook niets (wat ik trouwens erg vreemd vind...), kun je een andere collega op je stageschool vragen of die je kan helpen? De directeur, een IB-er, een andere collega waarmee je contact hebt?
Wat een nare situatie, ik hoop dat je een oplossing vindt!
..::Bianca::..
JufBianca.nl - Laat kleuters spelen en ontdekken
leerkracht groep 1/2 - specialist hoogbegaafdheid - educatief auteur - workshopleider
Avatar gebruiker
Lespakket
Paboforumholist
 
Berichten: 1628
Geregistreerd op: 21 sep 2002, 12:16
Groep: 0
PABO jaar: 0

Re: Vervelende situatie

Berichtdoor Yvonnetje op 20 okt 2011, 06:40

@ Lespakket; waarschijnlijk is de persoon die jufferke nodig heeft een klankbord en een feedback-gever.
Om je bekwaamheid aan te kunnen tonen heb je op de meeste pabo's 360graden feedback nodig. Je eigen reflecties, docenten van de pabo, leerlingen en je mentor/stagebegeleider. Heb je dit niet, dan kan het onvoldoende zijn om te kunnen aantonen dat je startbekwaam bent.

Jufferke, wat een moeilijke en vervelende situatie! Ik kan me voorstellen dat je het niet hebt zien aankomen en verbaasd bent.
Vervelend en vreemd ook dat de pabo weinig voor je betekent.
Heel veel succes en sterkte er mee!
Eind februari met m'n nieuwe baan beginnen. Ditmaal aan de universiteit :) In Shenyang, China.
Yvonnetje
PABOforum Kleuter
 
Berichten: 487
Geregistreerd op: 16 okt 2005, 13:29
Woonplaats: Shaoxing, China.
Groep: 0
Schooltype: bilingual kindergarten
PABO jaar: 0

Re: Vervelende situatie

Berichtdoor Sterre op 20 okt 2011, 10:18

Wat vervelend. Dan heb je zo'n zin in je LIO en krijg je dit.

Volgens mij hoort een mentor er in het begin nog heel erg bij te zijn en je daarna steeds meer los te laten. Bij mijn LIO was het zo dat ik in het begin veel lessen gaf waar de mentor bij was (eerste twee weken). Daarna gaf ik hele dagen les waarbij de mentor af en toe de klas in kwam. Als ik tegen dingen aanliep, kon ik dat altijd met haar bespreken. Uiteindelijk kwam mijn mentor amper nog de klas in, dat was ook niet nodig, want het liep prima. Maar was er iets niet goed gegaan, dan had ik haar gevraagd om weer te komen kijken en dan was ze ook gekomen. Ze was ook gewoon op school (dit moet toch ook?), maar dan met andere dingen bezig.

Hoe zit het met het aantal dagen dat je stage loopt? Heb je daar van tevoren afspraken over gemaakt? Kun je daar niet op terugvallen? Mijn LIO stage moest uit twee en een halve dag per week bestaan (bij mij was dat ma-di-wo) en af en toe een hele week (om te ervaren hoeveel energie dat kost en om te zien hoe kinderen op die dagen zijn). Hier had ik afspraken over gemaakt en daar hebben we elkaar aan gehouden.
Sterre
PABOforum Peuter
 
Berichten: 77
Geregistreerd op: 09 sep 2011, 16:06
Groep: 3
Schooltype: openbaar
PABO jaar: 0

Re: Vervelende situatie

Berichtdoor super_juf op 20 okt 2011, 18:05

wat enorm rot voor je!

Als het goed is heeft de pabo een contract met jouw lio-school afgesloten.
Zij hebben er voor getekend dat er bijvoorbeeld bepaalde afspraken zijn gemaakt. Denk aan: inwerkperiode of afspraken omtrent jouw werkdagen. Als er op maandag is afgesproken dat jij aan je scriptie kan werken, moeten zij zich hieraan houden.

Als eerste moet jij dit met jouw mentor bespreken. Als je het slechte nieuws krijgt, snap ik dat je overdonderd bent.
Verwerk dit en kom er dan op terug."Ik zat nog eens aan ons gesprek te denken en ik heb toch nog een paar vragen..." (ik roep maar wat). Waar jij echt aan moet werken is 'leren nee zeggen'. Als je dit niet doet, werk je jezelf over de kop!

Als dit alles niet heeft gewerkt kun jij aan de pabo tonen dat jij je best hebt gedaan. Dit moet neem ik aan via jouw stagedocent? Jouw stagedocent kan bijvoorbeeld op school komen en in gesprek gaan met jouw mentor. Misschien kunnen jullie er dan uit komen?

Bereid je goed voor op het gesprek met de examencommissie. Lees eerst je contract goed door. Misschien kom je er dan wel achter dat jouw lio-school zich niet aan afspraken houdt? Of dat de pabo in gebreke is gebleven. Wellicht kom jij er dan achter wat jij zelf kunt doen.

Persoonlijk: Wat ik raar vind, is dat jouw lio-school nu pas met dit soort berichten komt. Je hebt toch een tussenevaluatie gehad? Dan had jouw mentor dit toen al aan moeten geven. Als zij er vaak niet is, hoe kan zij dan (ver)oordelen? Uit jouw verhaal maak ik op dat jouw school je heeft gebruikt. Alleen blijf ik er wel bij: jij had dit ook eerder aan moeten geven dat jij mentorgesprekken wilde hebben. Of een verzoek voor een andere mentor o.i.d. Als je dit al wel hebt aangegeven, had je dit direct door moeten spelen naar jouw stagedocent.
Ik denk niet dat je alles bij de school kunt neerleggen.
Docent in de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Moslim, christen, atheist. We delen allemaal dezelfde hemel; die ozonlaag met dat gat er in....
Avatar gebruiker
super_juf
Paboforumholist
 
Berichten: 1078
Geregistreerd op: 27 jan 2009, 11:11
Groep: 0
Schooltype: Openbaar
PABO jaar: 0
Functie: Docent Nederlands

Re: Vervelende situatie

Berichtdoor juffie82 op 21 okt 2011, 09:27

Hoi,

Wat een vervelende situatie!! Uit eigen ervaring weet ik dat er scholen zijn die je in zo'n vervelende situatie drijven. Zo zijn er bij mij 2 LIO's misgelopen en ben ik gestopt met de opleiding. Vier jaar later heb ik de opleiding weer opgepakt en vervolgens de LIO met een dikke 9 afgerond.

Ik zou als ik jouw was op je hogeschool deze situatie voorleggen en ook aan je stagedocent. Vraag aan hen tips en maakt met hen een stappenplan, even praten met buitenstaanders helpt altijd wel. En wellicht hebben zij eerder zulke situaties meegemaakt en kunnen ze je heel goed helpen.

Verder zou ik op je stageschool ook nog een gesprek aangaan waarin je nog vragen kan stellen over de gehele situatie, je hebt daar recht op. Verder heb je recht op een inwerkperiode en volgens mij hoef je de groep pas op het einde van je LIO zelfstandig te draaien. Wellicht zit daar een kronkel en denkt de school er anders over waardoor deze situatie is ontstaan. Zijn er afspraken gemaakt over wanneer je aan je scriptie werkt en wanneer je voor de klas staat?? Dan kan je daar altijd op wijzen.

Het is belangrijk dat je de situatie helder krijgt anders blijft dit aan je knagen. Mocht je steeds maar vage antwoorden krijgen waar je weinig mee kan en mocht je voelen dat de werksfeer veranderd is dan zou ik er als ik jouw was toch voor kiezen om een andere school te zoeken ook al betekend dit vertraging. Maar ergens met een schone lei beginnen kan heel goed zijn!!

Succes!!
En bij mij is ook alles goed gekomen!! Het heeft me alleen wat meer studietijd gekost!!
juffie82
PABOforum Baby
 
Berichten: 13
Geregistreerd op: 17 jan 2011, 20:25
Woonplaats: Den Haag

Re: Vervelende situatie

Berichtdoor jufferke op 21 okt 2011, 12:03

Bedankt voor jullie meelevende reacties!
Heb het probleem gisteren nog eens uitvoerig besproken op de PABO en die vonden toch ook wel dat het een vervelende situatie was. Mijn begeleidster van de pabo zei ook dat ze mij geen lakse student oid vond, dat mijn spullen er altijd keurig uitzagen, ik altijd aanwezig was en ook mijn portfolio al aardig vorm begon te krijgen.
Zij zei dus ook dat het dan wel aan mijn didactiek zou moeten liggen als ik niet LIO bekwaam zou zijn, maar dat krijgt ze pas te horen tijdens het gesprek de 31e oktober. Dan komt zij immers naar de stageschool om alles te bespreken.
Ik heb ook aangegeven dat zij naar mijn mening veel te hoge eisen stellen aan de lio'er. Twee dagen in de week de klas draaien zonder enige uitleg of feedback mét de bijbehorende taken is nou niet bepaald lio-stage.
Ik ga er ook even achter aan hoe het zit met het wel/niet lio bekwaam zijn. Verschillende klasgenootjes zeggen namelijk dat zij in week 5 aan hadden moeten geven dat ze vonden dat ik niet goed (bezig) was, dan zou ik week 6 t/m 9 hebben om me te verbeteren en dan in week 10 zou er besloten worden of ik al dan niet lio bekwaam zou zijn.
Nu was het even een mededeling op de maandag ochtend in week 8!!

@super_juf Ik heb wel een tussen-evaluatie gehad (in week 4 geloof ik) en toen kwam hier eigenlijk niets uit. Tenminste, niet dat ik niet goed bezig was. Er waren verbeterpunten, maar die heb ik vanaf week 5 meteen aangepakt.
Ik vrees ook wel dat je gelijk hebt dat ik eerder mentor gesprekken had moeten aanvragen. Dit was alleen zo lastig omdat zij er echt nooit is. Om een andere mentor heb ik eigenlijk nooit gevraagd, omdat dit niet mogelijk was binnen de school.

Het proces om het op te lossen is in ieder geval in gang gezet, ik hoop dat het ook daadwerkelijk opgelost gaat worden na de vakantie!
jufferke
PABOforum Baby
 
Berichten: 7
Geregistreerd op: 11 jun 2009, 18:01
Groep: 5
PABO jaar: 4
Functie: LIO-stagiaire

Re: Vervelende situatie

Berichtdoor super_juf op 21 okt 2011, 14:12

Ik hoop dat alles voor jou in het voordeel wordt opgelost! :D
Docent in de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Moslim, christen, atheist. We delen allemaal dezelfde hemel; die ozonlaag met dat gat er in....
Avatar gebruiker
super_juf
Paboforumholist
 
Berichten: 1078
Geregistreerd op: 27 jan 2009, 11:11
Groep: 0
Schooltype: Openbaar
PABO jaar: 0
Functie: Docent Nederlands

Re: Vervelende situatie

Berichtdoor JufLaura89 op 31 okt 2011, 13:17

Goed dat je er nog steeds zo achteraan zit. Ik ben benieuwd hoe het wordt opgelost. Succes!
Avatar gebruiker
JufLaura89
PABOforum Baby
 
Berichten: 29
Geregistreerd op: 21 aug 2011, 19:06
Groep: 8
Schooltype: Openbaar
PABO jaar: 0

Re: Vervelende situatie

Berichtdoor Birdy op 31 okt 2011, 17:56

Echt heel naar allemaal..

Ik weet niet of het allemaal al is opgelost, maar toch wil ik nog even iets zeggen, gewoon voor het geval dat :)

Ikzelf heb ook enorm veel moeite om nee te zeggen tegen bepaalde dingen. Tot ik volledig instortte begin januari. Toen heb ik met de directrice en mijn praktijkbegeleidster om de tafel gezeten en de situatie uitgelegd. Ik ben toen gestopt met mijn LIO en heb alleen groepjes begeleid die extra hulp nodig hadden met dingen, want meer kon ik geestelijk niet meer aan...
Ik hoop echt dat dit jou niet overkomt daarom is mijn advies om een gesprek aan te vragen met je mentor (of wie jou observeert) en uitleggen dat je het moeilijk vind om nee te zeggen en dat dit niet zo verder kan. Ik gun het niemand om mee te maken hoe ik mij voelde, dus alsjeblieft, vraag zo'n gesprek aan!
als het niet al is opgelost natuurlijk ;)

groetjes Birdy
Birdy
PABOforum Baby
 
Berichten: 3
Geregistreerd op: 31 okt 2011, 17:35
Groep: 1
PABO jaar: 5

Re: Vervelende situatie

Berichtdoor miek op 31 okt 2011, 17:58

en nog nieuws na het gesprek van vandaag? Zorg er in ieder geval voor dat jij je goed blijft voelen!
soms is het beter iets moois te verliezen,
beter verliezen dan dat je het nooit hebt gehad (rowwen heze)
Avatar gebruiker
miek
Paboforumholist
 
Berichten: 2114
Geregistreerd op: 17 mei 2003, 18:26
Groep: 0
PABO jaar: 0

Re: Vervelende situatie

Berichtdoor jufferke op 01 nov 2011, 19:33

Nou, het gesprek gisteren is eigenlijk erg slecht gegaan.
Ze hebben mij (en de andere LIO-stagiaire) verteld dat wij 4 weken hebben om te laten zien dat wij het kunnen en anders hoeven we niet meer terug te komen...
Zo werd het ook echt naar ons uitgesproken.
We gaan nu dus maar zo hard mogelijk ons best doen, maar we voelen ons wel echt totaal in de steek gelaten door de PABO. Er was namelijk wel iemand bij die het zichtbaar niet met beslissingen van hen eens was, maar ze bleef maar met de stageschool meepraten.
We zijn allebei totaal ongemotiveerd nu, maar dat draaien we op school maar gewoon om. Het is nu meer overleven geworden dan echt genieten.
De keuze om van school te verwisselen hebben we (nog) niet nu, daar wordt pas naar gekeken als we deze 4 weken niet goed presteren.
Dat betekent dan echter wel dat we waarschijnlijk een kilometer of 50 vanaf huis worden geplaatst en dat we helemaal opnieuw moeten beginnen met onze scriptie. De studievertraging is dan waarschijnlijk zeker een half jaar, nu is het nog (maar) 10 weken...
jufferke
PABOforum Baby
 
Berichten: 7
Geregistreerd op: 11 jun 2009, 18:01
Groep: 5
PABO jaar: 4
Functie: LIO-stagiaire

Re: Vervelende situatie

Berichtdoor Joke op 01 nov 2011, 19:44

Oh, wat vervelend en wat een blamage dat iemand van de pabo zo reageert en niet eens naar jullie toe uitlegt waarom. Waarschijnlijk om de school als stageschool te kunnen behouden, maar of jullie (en anderen) daar nu zo blij mee moeten zijn? dat betwijfel ik.
Turn can'ts into cans and dreams into plans.
(Lees mijn blogs op http://www.positiefleren.nl/jufjedermann.php en http://www.positiefleren.nl/superjuf.php )
Avatar gebruiker
Joke
Paboforumholist
 
Berichten: 16898
Geregistreerd op: 01 jan 2004, 15:37
Woonplaats: westen van Nederland
Groep: 0
PABO jaar: 0

Re: Vervelende situatie

Berichtdoor JufLaura89 op 02 nov 2011, 17:25

Jeetje wat en gedoe. Vreemd dat de pabo zo reageert. Ik vind knap dat je door gaat. Blijf vertrouwen in jezelf hebben. Nog een paar weken dan ben je er vanaf. Probeer die zo goed mogelijk door te komen en probeer te laten zien wat zij graag van je willen zien.

Je moet maar zo denken over een aantal weken is het voorbij en kun jij beginnen als leerkracht, dan leer je ook nog elke dag.

Succes ermee!

Groetjes
Avatar gebruiker
JufLaura89
PABOforum Baby
 
Berichten: 29
Geregistreerd op: 21 aug 2011, 19:06
Groep: 8
Schooltype: Openbaar
PABO jaar: 0

Volgende

Keer terug naar LIO-stage

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast