Moeilijke LIO groep

Heb het hier over alles omtrent de LIO-stage

Moderator: miekiemousie

Moeilijke LIO groep

Berichtdoor Juf01 op 02 dec 2010, 20:34

i.v.m privacy is het verhaal verwijderd.

Bedankt voor de adviezen! Ik laat jullie nog weten hoe het verder gaat.
Laatst bijgewerkt door Juf01 op 15 dec 2010, 15:38, in het totaal 1 keer bewerkt
Juf01
PABOforum Baby
 
Berichten: 5
Geregistreerd op: 02 dec 2010, 20:17
Groep: 6
PABO jaar: 4

Re: Moeilijke LIO groep

Berichtdoor Naatje op 02 dec 2010, 21:06

Wat een opmerking van iemand die jou moet begeleiden. Je moet juist steun en advies krijgen. Als deze mentor jou steunt, voelen die kinderen dat ook en zal het gedrag pas veranderen. Kinderen weten heel goed dat jij lio bent en proberen het uit. Jou mentor (die medeverantwoordelijk is voor de groep) moet jou helpen en achter jou staan. Laat je niet gek maken hierdoor!! Succes!
Om bij te sturen moet je vaart houden!
Naatje
PABOforum Baby
 
Berichten: 35
Geregistreerd op: 22 aug 2010, 13:54
Groep: 8
Schooltype: katholiek
PABO jaar: 0
Functie: juf

Re: Moeilijke LIO groep

Berichtdoor lucia op 02 dec 2010, 21:09

Weet je juf01, dit soort groepen bestaan! Ze zijn moeilijk en niet leuk. Ook in je werk straks kan het je best gebeuren dat je eens zo'n groep krijgt.
Je zult er veel van leren maar dat is achteraf; leuk wordt het nooit en het is wel zuur dat het je LIO is nu.
Als ik lees dat er 37!! kinderen in de groep zitten word ik gewoon niet lekker! Da's niet echt normaal hoor. Je mentor.....tja? Ik vind het geen argument dat ze bij hem anders zijn 'en het dan niet doen' waardoor hij je niet helpen kan... Tips zijn toch altijd te geven lijkt me. En waarom dan bijv. niet de groepjes veranderen zoals jij wilde?
Knap dat je heel duidelijk aangeeft dat je de dingen niet van ze pikt, blijf sterk staan! Hoelang duurt je periode nog? Is het een idee om aan je mentor te vragen of hij denkt dat je het goed zal kunnen afsluiten in deze groep? Ja? Hoe dan? Nee? Kun je op hulp en steun rekenen van hem?
Ik vind echt dat er meer verwacht mag worden van je mentor. Dit is een hele kluif en ook als je een beginnend leerkracht bent straks (of als je al langer werkt en niet eerder zo'n groep hebt gehad) is het gewoon dat je op je school hulp krijgt en mag leren hoe je het beter kunt laten lopen of welke valkuilen er zijn e.d.

Ik merk bij dit soort verhalen altijd dat ik er boos om word.......
Een 4de jaars met goede beoordelingen die zich nu zo rot voelt...bah! Kan de Pabo hierin nog iets voor je doen?
Wie denkt dat kennis duur is, weet niet wat domheid kost. Alexander Rinnooy Kan
Avatar gebruiker
lucia
Paboforumholist
 
Berichten: 2483
Geregistreerd op: 18 feb 2006, 23:08
Woonplaats: Z-Holland
Groep: 0
Schooltype: RK
PABO jaar: 0
Functie: leerkracht combi 2-3

Re: Moeilijke LIO groep

Berichtdoor Joke op 02 dec 2010, 21:26

Ik heb dezelfde gevoelens hierover als jij, Lucia.
En waarom 37 lln.? Dat is te gek voor woorden.
Juf01 schreef:.....Ik ben heel erg aan het twijfelen over mijn eigen kunnen.. ik heb altijd goede stagebeoordelingen gehad. Ik krijg niet zo heel veel feedback uit mijn mentor omdat hij zegt: bij mij doen ze dit niet dus ik kan je niet helpen. Wie kan mij wel helpen? Ik wil niet naar het negatieve overheersen want er zitten nog 32 kinderen in de groep!

Doe dat alsjeblieft niet. Je kunt het. Gewoon doorgaan, standvastig blijven zoals je al deed.En in jezelf blijven geloven.

Het is duidelijk puberaal gedrag dat je van die jongens ziet. Ze hebben zich waarschijnlijk voorgenomen jou dwars te zitten en ik denk dat je daar weinig meer aan kunt doen dan ze een voor een eens apart te spreken en te vragen waarom ze zich zo gedragen. Probeer een goed gesprek met ze te voeren.
En voor je mentor heb ook ik geen goed woord over. Hij heeft niet eens het recht zich mentor te noemen, want hij begeleidt je niet. Hij laat je doortobben.
Als ze bij zo'n mentor voor straf komen, krijgen ze waarschijnlijk nog niet eens de wind van voren ook.
Stel maar eens aan hem voor of je dat groepje bij hem kunt plaatsen als ze zich weer zo misdragen en erom vragen bij de meester biologie te mogen hebben.
Als het een beetje mentor is, zou hij ze zĆ³ aanpakken dat ze het nooit meer durven vragen.

Doorzetten hoor, het ligt echt niet aan jou.
Turn can'ts into cans and dreams into plans.
(Lees mijn blogs op http://www.positiefleren.nl/jufjedermann.php en http://www.positiefleren.nl/superjuf.php )
Avatar gebruiker
Joke
Paboforumholist
 
Berichten: 16899
Geregistreerd op: 01 jan 2004, 15:37
Woonplaats: westen van Nederland
Groep: 0
PABO jaar: 0

Re: Moeilijke LIO groep

Berichtdoor Juf01 op 10 maart 2011, 18:29

Nou het is nog steeds een heel gevecht elke keer met de groep. Natuurlijk niet alle kinderen maar er zitten kinderen in de groep die het behoorlijk voor de hele groep verstieren.

Vorige week hadden ze de pen uit elkaar gehaald (van school) en deze pen werd naar elkaar geschoten met heel wat piefpaf geluiden. Ik heb toen een gesprek met de groep aangeknoopt over zuinig zijn met de spullen van school en ze konden kiezen om een pen van thuis mee te nemen en te slopen en de schoolpen in te leveren bij mij of met de schoolpen netjes omgaan.. nou ze gingen maar al te graag voor de laatste optie.

Vandaag ging ik een toets afnemen en de kinderen bleven gewoon maar praten. Op een gegeven moment heb ik gezegd: 'en nu doe je je mond dicht anders heb je een onvoldoende' waarop er dus een kind begon te 'zingen!?' en een ander kind riep: 'JA, nu heb jij een onvoldoende!'

Kinderen die op hun plek gaan dansen of kinderen die hondsbrutaal antwoorden. Ik weet gewoon niet wat ik tegen dat brutale gedrag kan doen. Ze willen steeds met me in discussie.. ik kap dit snel af..
Van mijn mentor moet ik de kinderen naar de gang sturen.. hier ben ik zelf niet helemaal voor.. omdat ik het idee heb dat de kinderen juist op de gang willen zitten.
Hebben jullie tips over hoe ik moet reageren op het brutale gedrag van de kinderen? Onder brutaal zie ik: 'in discussie willen gaan, 'wat zit je nou naar me te kijken?', 'waarom krijgt hij straf hij doet niets?' etc..
Ik word er langzamerhand steeds chagerijnig van.. en hoop dat jullie goede tips hebben want mijn mentor kon ze niet geven..
Juf01
PABOforum Baby
 
Berichten: 5
Geregistreerd op: 02 dec 2010, 20:17
Groep: 6
PABO jaar: 4

Re: Moeilijke LIO groep

Berichtdoor MeesterD op 10 maart 2011, 18:32

Juf01 schreef:Vandaag ging ik een toets afnemen en de kinderen bleven gewoon maar praten. Op een gegeven moment heb ik gezegd: 'en nu doe je je mond dicht anders heb je een onvoldoende' waarop er dus een kind begon te 'zingen!?' en een ander kind riep: 'JA, nu heb jij een onvoldoende!'

Ik hoop dat je die 2 leerlingen dus bij voorbaat een 1 hebt gegeven?
Avatar gebruiker
MeesterD
PABOforum Adolescent
 
Berichten: 856
Geregistreerd op: 26 apr 2010, 22:26
Woonplaats: Noord-Holland
Groep: 5
PABO jaar: 0

Re: Moeilijke LIO groep

Berichtdoor Juf01 op 10 maart 2011, 18:39

Ja, ik heb er een onvoldoende opgezet.. maar of ik die dan ook echt moet doorvoeren naar de rapportcijfers.............
Juf01
PABOforum Baby
 
Berichten: 5
Geregistreerd op: 02 dec 2010, 20:17
Groep: 6
PABO jaar: 4

Re: Moeilijke LIO groep

Berichtdoor MeesterD op 10 maart 2011, 18:43

Juf01 schreef:Ja, ik heb er een onvoldoende opgezet.. maar of ik die dan ook echt moet doorvoeren naar de rapportcijfers.............

Dat is een goede vraag, ik weet niet wat jullie beleid is.
Aan de ene kant moet een cijfer iets weergeven over een prestatie bij het vak en niet over het gedrag. Aan de andere kant heeft het wangedrag van de leerling misschien wel een negatieve invloed op de cijfers van de overige leerlingen: is dat dan wel eerlijk?

Het 'probleem' is dat je een belofte hebt gedaan naar het kind toe (een dreigement is ook een belofte) - niet doorvoeren betekent dat je dreigementen toch niet nakomt.

Heb je geen inzet onderdeel op het rapport?

Is er geen mogelijkheid om de leerlingen naar de directeur te sturen of naar een andere collega waar ze voor 'vrezen'?
Avatar gebruiker
MeesterD
PABOforum Adolescent
 
Berichten: 856
Geregistreerd op: 26 apr 2010, 22:26
Woonplaats: Noord-Holland
Groep: 5
PABO jaar: 0

Re: Moeilijke LIO groep

Berichtdoor Anita op 10 maart 2011, 18:58

Voor wat betreft die onvoldoende zou ik wel de gelegenheid geven om die weg te werken maar dan niet op een manier dat ze denken dat ze voortaan altijd eerst de boel kunnen verpesten en daarna weer makkelijk oplossen.
Geef bijvoorbeeld een briefje mee voor de ouders dat ze een onvoldoende hebben ivm gedrag tijdens de toets maar dat ze een herkansing krijgen. Briefje ondertekend mee terug laten nemen.

Ik zou er inderdaad voor kiezen om zo'n kind dan bij een collega of directeur neer te zetten met werk om te doen. De gang kan inderdaad wel eens 'een feestje' zijn, maar het is een afgang om bij een andere groep te moeten gaan zitten met een andere leerkracht die ook echt niet aardig tegen je zal doen.
Juf van dorpsschool met units volgens SLIMFIT
Juf groep 3/4 en locatie-aanspreekpunt

Altijd blijven leren!
Avatar gebruiker
Anita
PABOForum team
 
Berichten: 8237
Geregistreerd op: 11 maart 2002, 12:56
Groep: 0
Schooltype: Openbaar
PABO jaar: 0
Functie: Groepsleerkracht

Re: Moeilijke LIO groep

Berichtdoor Joke op 10 maart 2011, 19:13

Ik ga voor Anita's oplossing. Die herkansing maakt dat ze hun fout kunnen herstellen terwijl vanaf nu iedereen wel weet dat je het niet hoeft te wagen om te praten na zo'n waarschuwing en misschien wel eerder. Het briefje voor de ouders werkt ook vaak erg goed. Niet als strafmaatregel (ik hoop niet dat de ouders er nog eens een schepje bovenop doen namelijk) maar gewoon 'het weten' dat ze er niet ongemerkt mee wegkomen.
Turn can'ts into cans and dreams into plans.
(Lees mijn blogs op http://www.positiefleren.nl/jufjedermann.php en http://www.positiefleren.nl/superjuf.php )
Avatar gebruiker
Joke
Paboforumholist
 
Berichten: 16899
Geregistreerd op: 01 jan 2004, 15:37
Woonplaats: westen van Nederland
Groep: 0
PABO jaar: 0


Keer terug naar LIO-stage

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast