Media en Kinderen

Geef hier jouw mening over de beschreven aspecten, over de opvoeding, onderwijs en ICT door Erik van der Pol en Kees van Til

Moderators: timgearz, Columnisten

Media en Kinderen

Berichtdoor MEP1A op 13 okt 2009, 19:05

Door Tim P1A De Eekhorst:
Kinderen voor de buis

Vele discussies doen al jaren de ronde over de media. Ook kinderen worden hier in betrokken en er wordt vaak de vraag gesteld of het medium tv en het medium film eigenlijk wel zo goed is voor kinderen. In dit column zal ik u het een en ander duidelijk maken dat het medium film en het medium tv juist een positieve uitwerking heeft op kinderen, het ligt alleen aan de manier hoe je het de kinderen brengt.

Zoals je misschien al weet zijn er veel televisiezenders die educatieve programma’s uitzenden. Te denken valt aan programma’s zoals Sesamstraat, Teletubbies en Dora. Dit zijn educatieve programma’s waarin kinderen gewoon droog dingen leren naarmate ze er vaker naar kijken. Ze leren rekenen en tellen, maar ze leren ook hoe ze met elkaar om moeten gaan. Maar het probleem volgens velen ligt niet in deze programma’s. Natuurlijk niet, dit zijn puur educatieve programma’s. Neem als voorbeeld het journaal; het journaal is niet altijd even onschuldig en als een kind hier naar kijkt kan het inderdaad negatieve effecten op het kind hebben, aangezien er bijvoorbeeld veel geweld te zien is. Maar hier hebben wij wel een oplossing voor: het jeugdjournaal: een journaal speciaal voor kinderen. Dit journaal weet heel goed wat ze wel en wat ze niet aan kinderen kunnen laten zien en het is dus een zeer educatief programma, aangezien de kinderen zo ook veel over de huidige maatschappij en de actualiteiten te weten komen. Voor vele programma’s is dus wel een alternatief voor kinderen. (kindersoaps op Nickelodeon, documentaires op Nederland 3, z@psport, enzovoort)

Afbeelding

Tv kan net zoals films als een goede verrijking van de gegeven lesstof zijn. Het hoeft niet altijd droog uit boeken komen, maar door de komst van het digitale schoolbord (of SMARTboard), kan er makkelijker met de media onderwezen worden. Leerlingen kunnen bepaalde stof makkelijker beheersen als ze er een televisieprogramma of film over zien. Het moet natuurlijk wel een geschikte film zijn, maar gelukkig hebben we daar de kijkwijzer voor. Met de kijkwijzer worden de programma’s onderverdeeld in bepaalde categorieën en dan is het aan de ouders om te beoordelen of een programma geschikt is om te kijken. Er zijn erg veel films die educatief geschikt zijn om aan de jeugd te laten zien. Zo amuseren de kinderen zich door het kijken naar een film, maar steken ze er ook nog wat van op. Natuurlijk zijn er ook genoeg films en programma’s die niet geschikt zijn voor kinderen, maar het is aan de ouder en leerkrachten om dat in de hand te houden.

Zoals je uit de tekst hierboven kunt opmaken vind ik dat ouders en leerkrachten een grote invloed moet hebben op wat kinderen zien op de televisie. Het is daarom belangrijk om een goede afweging te maken tussen educatieve programma’s (Dora, jeugdjournaal, klokhuis) en puur entertainment (Winx club, Totally Spies). Ik kan met zekerheid stellen dat televisie echt niet alleen voor slechte invloeden zorgt op kinderen.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Door Daniëlle P1A De Eekhorst
“Hallo, mijn mama is heel ziek”

De Engelse Isabelle keeling (2) belde het alarmnummer toen haar moeder een heftige allergische reactie kreeg. Joanna, de moeder, vroeg haar dochter de telefoon te halen toen de allergische reactie begon. In plaats van de telefoon naar haar moeder te brengen, hoorde Joanna haar dochter kletsen met iemand aan de telefoon.

Isabelle belde 999 en zei tegen de telefoniste “My mummy’s poorly”. Na een aantal vragen had Isabelle verteld wie ze was, waar ze woonde en wat haar telefoonnummer was. De hulpdiensten kwamen en konden Joanna redden.

Een dag daarvoor had Isabelle op televisie het kinderprogramma de Tweenies gezien. In de aflevering werd uitgelegd waar het alarmnummer voor was en wanneer je dat moest bellen.

Je hoort mensen zeggen dat veel problemen worden veroorzaakt door al het geweld op televisie.
“Televisie verpest de jeugd” “kinderen horen buiten te spelen” zijn uitspraken die je wel eens hoort. Ook uit onderzoeken blijkt dat kinderen die veel televisie kijken gewelddadiger zijn dan kinderen die weinig televisie kijken. Televisie is ook een oorzaak waardoor kinderen last krijgen van overgewicht, ze bewegen niet genoeg meer.

Wat ik me dan afvraag is; in hoeverre kunnen we de televisie hier de schuld van geven?. Wie bepaald wat het kind op telvisie te zien krijgt, wie bepaald hoe lang een kind mag televisie kijken en hoe lang het kind buiten speelt? Bepaalt de telvisie dat?, ik dacht dat ouders de beslissingen namen over de televisie. Sinds wanneer mogen kinderen bepalen wat ze te zien krijgen en hoelang ze mogen kijken?

Er zijn genoeg programma’s op televisie die leerzaam zijn voor kinderen en waar geen geweld in voorkomt. En als je dan het verhaal hoort van Joanna en de kleine Isabelle, denk ik geweldig. Een 2 jarig meisje heeft door televisie te kijken geleerd wat ze moet doen als er een noodgeval is. Het televisie programma de Tweenies zijn mede verantwoordelijk voor het redden van Joanna’s leven.

Ja, televisie kan een negatieve invloed hebben maar dat is voor een groot deel te voorkomen. En als je dan leest dat een 2-jarige van de televisie geleerd heeft hoe ze haar moeder moet redden, vind ik dat de positieve invloeden toch zwaarder wegen dan de negatieve invloeden.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Door Christian P1A De Eekhorst
Digitaal Pesten

Op internet kan je tegenwoordig van alles. Muziek luisteren, filmpje kijken, gezellig met elkaar praten over school, stappen, meiden enz. maar op internet gebeurd meer.
Digitaal pesten of online pesten.
Via msn en chatboxen worden kinderen bewust of onbewust gepest.
Onder digitaal pesten kun je het volgende verstaan:
• Een gemene e-mail.
• Iemand uitschelden of belachelijk maken op msn of een chatbox.
• Foto’s van anderen plaatsen op plekken waar ze niet horen.
• Iemand opzettelijk een virus versturen waardoor zijn computer stuk gaat.

Cijfers
Enkele cijfers over internetgebruik van kinderen:
• 98% van de kinderen in Nederland surft op internet
• 90% van de kinderen msn-t
• 55% msn-t dagelijks
• 15% van de kinderen treitert op internet
• 12% van de kinderen wordt wel eens gepest via internet
• Meisjes worden vaker digitaal gepest dan jongens
• 33% pest terug
• 56% vertelt dit aan vrienden
• 37% vertelt dit aan ouders
• 24% vertelt dit aan de leerkracht.
Zoals we dus kunnen zien gebeurd het erg veel. Te veel. Daarom moeten we er wat tegen doen. We moeten kinderen leren hoe ze moeten omgaan met computers en hun beveiligingen. Zodat kinderen geen virussen binnen halen maar eerst hun mail scannen op virussen. Ook moeten we kinderen kunnen controleren op de dingen die ze zeggen en te lezen krijgen. Via msn kan je de gesprekken van je kinderen opslaan zonder dat ze dat zelf weten en zo kun je dus alles na lezen wat ze zeggen en wat ze terug krijgen. Op deze manier kan je je kind beschermen tegen pesten. Ouders moeten hier toezicht op houden en als je ziet dat je kind pest of word gepest is het de rol van de ouder om er wat tegen te doen.

Tips voor kinderen.
Geef nooit je wachtwoord aan andere mensen. Vul nooit registratie formulieren in zonder toestemming van je ouders. Laat geen onbekenden toe in de contactenlijst. Kijk uit wat je doet met de webcam. als een film eenmaal op internet staat krijg je hem er moeilijk weer van af en misschien staat hij ook al op andere sites. Maak ook nooit afspraakjes op msn met mensen die je niet persoonlijk kent. Erik van 16 kan wel een man zijn van 38. Log uit of blokkeer mensen als ze naar tegen je doen. Ga niet terug pesten. Praat erover met vrienden, ouders of je leerkracht
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Door Jon P1A De EEkhorst
Televisie schaadt kinderen.

Er gaat geen dag voorbij dat kinderen geen tv kijken. Tv kijken is tegenwoordig net zo ingeburgerd als het buitenspelen vroeger was. Het is algemeen bekend dat er genoeg positieve invloeden van de tv op kinderen zijn. Daarbij valt te denken aan educatieve programma’s zoals het jeugdjournaal of het klokhuis. Toch zijn er genoeg negatieve invloeden te vinden in tv programma’s die je op het eerste gezicht niet zou merken.

Televisieprogramma’s zijn vol geweld. Geweld dat misschien op het eerste gezicht onschuldig lijkt zoals het geweld in de tekenfilmserie pokémon, maar dat wel degelijk van invloed is op kinderen. Uit onderzoek is gebleken dat programma’s waar een vorm van geweld in zit invloed heeft op zo’n 40% van de kinderen. Dit uit zich in agressief gedrag tegen zowel kinderen als de ouders. Televisieprogramma is echter niet de enige factor, maar wel de aanleiding tot agressief gedrag. Wat ook meespeelt is namelijk de leeftijd van het kind, het karakter, de omstandigheden wanneer het kind naar het programma kijkt. De reden dat het kind agressief gedrag vertoont heeft meestal te maken met de identificatie met de hoofdrolspeler. In gewelddadige televisieprogramma’s heeft de hoofdrolspeler (bijna) altijd succes met geweld. Kinderen nemen dit gedrag dan over omdat ze denken dat het hen dan ook succes brengt. Gewelddadige televisieprogramma’s hebben niet alleen invloed op de agressiviteit van een kind, maar ook op het taalgebruik. 30% van de kinderen dat naar gewelddadige programma’s kijkt gebruikt grovere taalgebruik. Kinderen nemen taaluitingen over van het programma omdat ze denken dat het normaal is. Vaak zijn deze taaluitingen erg grof en is het niet normaal om dit te gebruiken.
Niet alleen hebben televisieprogramma’s een groot effect op kinderen, maar ook de commercials rondom de programma’s zijn van invloed op het gedrag van kinderen. Voor veel kinderen is een reclameblok moeilijk te onderscheiden van een programma. Kinderen vinden ook dat wat er op tv gezegd wordt waar is. Net als dat kinderen dingen als waarheid aannemen in educatieve programma’s nemen kinderen vaak ook dingen als waarheid aan tijdens de reclameblokken. Reclame is dus van grote invloed op kinderen omdat ze denken dat de producten die getoond worden de beste zijn (omdat dit zo wordt gepresenteerd tijdens de reclameblokken). Ook is het voor een kind moeilijk om de fantasiewereld weg te denken tijdens een commercial. Als een pop door het beeld vliegt dan denkt een kind dat dat ook in het echt kan. Een kind kan moeilijk fantasie en werkelijkheid onderscheiden.

Mijn mening
Ik ben van mening dat kinderen altijd onder toezicht naar gewelddadige televisieprogramma’s moeten kijken. Kinderen worden hierdoor in eerste instantie minder angstig maar vertonen naar mijn idee dan ook minder agressiviteit. Immers kijkt de ouder dan ook mee en die vertoont geen enkele vorm van agressiviteit. Kinderen nemen dan liever het gedrag van de ouder over dan van de held op tv. Reclame op de televisie moet wat mij betreft zo vaak mogelijk worden vermeden door kinderen. Ouders moeten zorgen dat er even gezapt wordt tijdens reclameblokken of dat het kind gedurende het blok even wat anders gaat doen. Dan zijn de invloeden van reclame veel schaarser
Laatst bijgewerkt door MEP1A op 14 okt 2009, 15:35, in het totaal 12 keer bewerkt
MEP1A
PABOforum Baby
 
Berichten: 3
Geregistreerd op: 13 okt 2009, 18:52
Groep: 0
PABO jaar: 1

Re: Media en Kinderen

Berichtdoor MEP1A op 13 okt 2009, 19:05

Bronnen:

Artikel 1:
http://www.kijkwijzer.nl

Artikel 2:
http://www.123helpme.com
http://www.dailymail.co.uk

Artikel 3:
www.nigi.nl

Artikel 4:
http://www.zappouders.nl
http://www.tvgeweld.nl


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hierboven staan een viertal artikelen die wij als opdracht hebben gekregen om te maken bij het vak 'Media-Educatie'' . De artikelen gaan over de invloed
van verschillende medium op kinderen. Boven elk artikel staat de naam van de student die het artikel heeft geschreven. Wij hadden als opdracht om de artikelen online te gooien;
vandaar dat wij natuurlijk voor het paboforum hebben gekozen; een uitstekende plek om dit soort werk te laten zien ;)

Tim
MEP1A
PABOforum Baby
 
Berichten: 3
Geregistreerd op: 13 okt 2009, 18:52
Groep: 0
PABO jaar: 1

Re: Media en Kinderen

Berichtdoor Joke op 14 okt 2009, 12:07

En nu? Wordt er nog wat van ons verwacht?
Krijg je een betere beoordeling als wij reageren?
Turn can'ts into cans and dreams into plans.
(Lees mijn blogs op http://www.positiefleren.nl/jufjedermann.php en http://www.positiefleren.nl/superjuf.php )
Avatar gebruiker
Joke
Paboforumholist
 
Berichten: 16884
Geregistreerd op: 01 jan 2004, 15:37
Woonplaats: westen van Nederland
Groep: 0
PABO jaar: 0

Re: Media en Kinderen

Berichtdoor MEP1A op 14 okt 2009, 12:16

Nee hoor; De opdracht voor ons was dat we dit artikel online gooiden. Nu is het de keus aan
jullie of jullie het willen lezen ;)
MEP1A
PABOforum Baby
 
Berichten: 3
Geregistreerd op: 13 okt 2009, 18:52
Groep: 0
PABO jaar: 1

Re: Media en Kinderen

Berichtdoor musicandfashion op 18 apr 2010, 01:47

Ik heb het allemaal gelezen ;).
" Be strong when hope is gone "
Avatar gebruiker
musicandfashion
PABOforum Baby
 
Berichten: 8
Geregistreerd op: 17 apr 2010, 20:17
Groep: 1
PABO jaar: 0
Functie: Onderwijsassistent


Keer terug naar Columns

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast