[november 2005] Het –vertraagde- verhaal van een Pabostudent

Geef hier jouw mening over de beschreven aspecten, over de opvoeding, onderwijs en ICT door Erik van der Pol en Kees van Til

Moderators: timgearz, Columnisten

[november 2005] Het –vertraagde- verhaal van een Pabostudent

Berichtdoor Patrick op 08 nov 2005, 06:49

Het –vertraagde- verhaal van een Pabostudent.

Dit jaar zit ik in mijn 7de studiejaar terwijl ik de 4 jarige Pabo doe. Hoe kun je er 7 jaar over doen? Laat me bij het begin beginnen:

De eerste 2 jaren van mijn opleiding waren vrij doorsnee. Aardige cijfers en tijdens het tweede jaar mn Propedeuse gehaald. Dit was een tijd dat ik zelfs voorlag op andere studenten. Eén poging was bijvoorbeeld genoeg om mijn tentamen spelling eigen vaardigheid te halen, anderen hadden daar 17 keer voor nodig.
Mijn studieachterstand begon vorm te krijgen toen ik met 2 vrienden op 'kamers' ging wonen. Met z’n drieën een huis gehuurd. Allemaal een aparte slaapkamer en een veel te gezellige, gezamelijke huiskamer. Na het koken, afwassen, boodschappen doen en de wc schoonmaken is het veel leuker om een biertje te drinken of filmpje te kijken dan aan je studie te denken, want kan de volgende dag ook wel tijdens college.

In mijn derde jaar als Pabostudent heb ik auditie gedaan voor cabaretgroep Framboos. Een cabaretgroep van de Ichthus Hogeschool (later Inholland), gevormd door studenten van de Pabo en geleid door een leerkracht. De reden dat ik naar deze Pabo ben gegaan was deze cabaretgroep. Het eerste jaar mag je er nog niet bij en het tweede jaar had ik het lef er nog niet voor. Maar in jaar drie pakte ik m’n moed bij elkaar, deed auditie en mocht ik deel uitmaken van het clubje! Een fantastisch jaar!! We deden minstens 60 voorstellingen per jaar, door heel het land. Elke keer weer een succes. Met z’n achten in een busje door het land toeren, het podium opbouwen, anderhalf uur optreden, afbouwen, weer naar huis rijden en laat thuiskomen om vaak de volgende dag weer vroeg naar college te gaan. Nadeel was wel dat je ook voorstellingen had tijdens stage- en tentamenweken. Veel vrije tijd was er niet meer, dus m’n studieachterstand groeide nog een stukje groter.
Ik had overigens totaal geen probleem met de groter wordende achterstand. Je moest Framboos verlaten als je was afgestudeert, en dit wilde ik best wel even uitstellen!
Jammer genoeg verliet de ‘voorman’ de opleiding en hiermee kwam een eind aan Framboos. Een flinke domper voor mij en de anderen. Niet alleen omdat het ‘artiestenleven’ ophield, maar ook omdat mijn opgebouwde studieachterstand nu een stuk vervelender werd. Ik zou er hard aan moeten werken om niet meer dan een jaar vertraging op te lopen.

Na het verliezen van een aantal –nog niet ingeleverde- opdrachten door een computercrash, een vervelende stageperiode, en een aantal fouten van de opleiding, (natúúrlijk alles buiten mijn schuld) daalde mijn motivatie om leerkracht te worden drastisch. Wilde ik me nog wel door die berg achterstand heen werken om politieagent te spelen? Ik wist het niet meer. Inmiddels was ik zesdejaars student, had mn eigen kleine appartementje gehuurd, kreeg geen studiefinanciering meer, dus moest alles betalen van m’n partime baan. De neiging om te stoppen met de opleiding en een fulltime baan te zoeken werd behoorlijk groot, maar toch wilde ik dat papiertje halen.

Ik moet wel eerlijk zijn, ik heb optimaal genoten van het studentenleven en zogezegd weinig feestjes overgeslagen. Het verloop –en vooral de tijsduur- van mijn studie had zeker beter gekund. Toch heb ik erg genoten van alle jaren. Nu, in mijn zevende studiejaar, heb ik nog steeds een aantal opdrachten te gaan. Daarna kan ik mijn LIO-satge doen plus de bijbehorende scriptie schrijven. Ik hoop in januari met de LIO te beginnen en in juni af te studeren, maar ik weet, een balletje kan raar rollen.
Laatst bijgewerkt door Patrick op 10 jun 2007, 13:52, in het totaal 1 keer bewerkt
Groep 7 met 30 leerlingen
Afbeelding Afbeelding
paboforum.nl
Kralenplank
Avatar gebruiker
Patrick
PABOForum team
 
Berichten: 1060
Geregistreerd op: 07 okt 2001, 13:49
Woonplaats: Rotterdam
Groep: 7
Schooltype: Protestant Christelijk
PABO jaar: 0
Functie: allround...

[november 2005] Het –vertraagde- verhaal van een Pabostudent

Berichtdoor Patrick op 08 nov 2005, 06:55

Artikel bijgewerkt door admin
Groep 7 met 30 leerlingen
Afbeelding Afbeelding
paboforum.nl
Kralenplank
Avatar gebruiker
Patrick
PABOForum team
 
Berichten: 1060
Geregistreerd op: 07 okt 2001, 13:49
Woonplaats: Rotterdam
Groep: 7
Schooltype: Protestant Christelijk
PABO jaar: 0
Functie: allround...

Berichtdoor Jookie op 10 jan 2006, 19:07

Allereerst toen ik in het begin van de colomn las dat iemand soewieso ZEVEN(!?!) jaar over de pabo kan doen viel ik bijna stijlachterover van verbasing. Ik dacht meteen: "Sjemig.. dan ben je wel heeel erg stom!"
Maar goed... om niet meteen te oordelen, natuurlijk vroeg ik me ook meteen af hoe dit kwam. Je kan er natuurlijk ook een tijdje tussenuitgestapt zijn of iets dergelijks.

Maar goed.. mijn nieuwsgierigheid trok me verder door de column heen en gelukkig las ik dat het niet aan domheid lag.
Misschien ben ik hierin heel hard, maar voor het gemiddelde niveau van de PABO (van die van mij in ieder geval) heb je niet een heel hoog IQ nodig en met een beetje gezond verstand moet je het makkelijk in vier jaar kunnen halen. De gemiddelde duur over de PABO is zelfs lager, namelijk 3,5 jaar.
Ik ben zelf ook geen keihard persoon met oogkleppen op, dus ik kan me voorstellen dat je wat langer er over doet als er bepaalde persoonlijke omstandigheden zich afspelen, waardoor je er niet aan toe komt...

Maar toen las ik: FRAMBOOS!!
En als je in FRAMBOOS hebt gezeten mag je van mij twintig jaar over de PABO doen, want FRAMBOOS WAS SUPERRRR!!
Ik heb nooit voorstellingen mogen zien, want ze waren al gestopt toen ik via een vriendin de casettebandjes bemachtigde... Lol, lol en nog eens lol.
Zonde dat dat over is!!!

En een twijfel tijdens de opleiding speelt denk ik bij iedereen wel. Is dit het wel? Is dit wat voor mij? Wil ik dit? Alleen de een stapt daar eerder overheen dan de ander...
Verschillen he?

Groetjes!
Niets is zo mooi als de lach van een kind!
Avatar gebruiker
Jookie
PABOforum Baby
 
Berichten: 12
Geregistreerd op: 09 jan 2006, 21:16
Woonplaats: Vlaardingen

Re: [november 2005] Het –vertraagde- verhaal van een Pabostudent

Berichtdoor GerritP op 28 nov 2007, 21:00

Hallo Patrick

Ik ben blij je verhaal te lezen want ik zit momenteel in een zelfde soort dilemma!
Ik zit in het vijfde jaar van de Pabo en door verschillende omstandigheden heb ik ook een grote studieachterstand opgebouwd.

Ik heb lang getwijfeld wat ik nou moest en besloten om toch door te gaan ondanks het feit dat dit de moeilijkste keuze was, maar ja...ik wil ook niet eindigen bij de Wedeka (ik heb niks tegen op die lui. hoor! Maar voor mij zou het echt niet werken) of iets dergelijks en leraar lijkt me nog steeds een fantastisch beroep!
Ik moet mijn differentiaties nog en mijn Lio-stage dus het is niet zeker of ik dat allemaal dit jaar nog voor elkaar krijg!

Maar ik heb toch zoiets van: "Ik wil perse leraar worden, anders krijg ik de rest van mijn leven spijt!"

In ieder geval bedankt voor het delen van je verhaal!!

Groetjes

Gerrit 8)
Beter laat dan nooit...:)
Avatar gebruiker
GerritP
PABOforum Baby
 
Berichten: 4
Geregistreerd op: 28 nov 2007, 20:37
Woonplaats: Noord-Nederland
Groep: 0
PABO jaar: 5

Re: [november 2005] Het –vertraagde- verhaal van een Pabostudent

Berichtdoor Juf Wilma op 28 nov 2007, 21:13

Gerrit,
Ook ik heb te maken gehad met een studieachterstand en ik ben er 9 maanden helemaal tussenuit geweest.
Officieel ben ik nu 6e jaars en als ik hard werk ben ik aan het eind van dit studiejaar klaar.
Als je het wl, moet je gewoon doorgaan...Je komt er vanzelf :D
Avatar gebruiker
Juf Wilma
PABOforum Kleuter
 
Berichten: 292
Geregistreerd op: 25 sep 2005, 17:50
Woonplaats: Harderwijk
Groep: 0
Schooltype: PC

Re: [november 2005] Het –vertraagde- verhaal van een Pabostudent

Berichtdoor GerritP op 28 nov 2007, 21:47

Dank je Wilma!

Dat zal ik ook zeker doen, maar af en toe zakt me de moed wel eens in de schoenen en een forum als dit helpt dan toch altijd om weer wat motivatie te krijgen

Groetjes

Gerrit
Beter laat dan nooit...:)
Avatar gebruiker
GerritP
PABOforum Baby
 
Berichten: 4
Geregistreerd op: 28 nov 2007, 20:37
Woonplaats: Noord-Nederland
Groep: 0
PABO jaar: 5


Keer terug naar Columns

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron