Care op maat

Geef hier jouw mening over de beschreven aspecten, over de opvoeding, onderwijs en ICT door Erik van der Pol en Kees van Til

Moderators: timgearz, Columnisten

Care op maat

Berichtdoor demaster op 17 okt 2005, 16:21

Stel je bent als ouders zwanger van een tweeling. Na veel geduld en onderzoeken is het uiteindelijk gelukt kinderen te kunnen krijgen. Babyspullen worden uitgezocht, besteld en aangeschaft. We zitten nu op week 26, dus nog zo'n 14 weken te gaan. Tijd genoeg om je op te maken voor de bevalling, de opvoeding, de geboortekaartjes en de kinderkamer..denk je.

Maar plotseling kondigt geheel onverwachts de eerste zich aan. Ze wordt geboren met 26 weken en het prille gezin bestaat uit drie. Een wereldburger erbij zonder dat je het goed en wel beseft. Ambulancepersoneel, kinderartsen en verpleeg- kundigen springen rond het kraambed: intensive care, de wereld op z'n kop.
Ongelooflijk, de zwangerschap wordt voortgezet in een couveuse met zuurstof, medicijnen, luchtvochtigheid, voeding en care, . heel veel care. Hier smelten hechtingstheoriën samen met medische theoriën: 'het kind centraal'. Hier gaat het om leven of dood en een kleine terugval kan ernstige gevolgen hebben. Pappa en mamma zijn onverwachts met een hele andere opvoeding begonnen dan ze ooit voor mogelijk hadden gehouden. Maar toch straalt de trots van hun vermoeide gezichten. Het is hun mooie superkind.

Nog maar net bekomen van de eerste bevalling kondigt zo'n twee weken later de tweede zich aan. Normaal gesproken zit er op z'n minst 9 maanden tussen en heb je als ouders veel opvoedervaring opgedaan met de oudste. Maar moeder natuur laat niet met zich sollen en met 28 weken wordt het broertje van zusje geboren. Een flinke knul voor z'n leeftijd.

En zo gebeurt het dat er op de IC een broertje en een zusje naast elkaar liggen; ieder in een couveuse. Daar tussen wordt zo af en toe door pappa het bed van mamma geschoven. De opvoeding van 'de tweeling' is begonnen, buidelend tussen hoop, schrik en liefde in......er is nog een lange weg vol care te gaan.

Terwijl ik dit aan het schrijven ben, gaat m'n mobiel. Een moeder vraagt om advies. De leerkracht heeft gezegd dat haar dochtertje in groep 4 beter kan blijven zitten. Het lezen gaat niet zo goed. "Wat ze op haar rapport heeft?" "Een 6.5". Moeder vond het zelf ook al vreemd. Wel een voldoende, maar toch blijven zitten. Voor haar betekent dit toch weer even de wereld op z'n kop.

Uit het intakegesprek blijkt dat haar dochter een vroege leerling is, een vechter, zo'n doorbijter die graag wil. Vroeger is ze te vroeg geboren en heeft ze heel veel care gehad: ziekenhuis in en ziekenhuis uit. De kleutergroepen zijn goed doorlopen. Ook nu gaat het goed, zit ze lekker in haar vel en heeft ze heel veel vriendinnetjes in de klas. School wil haar laten zitten omdat ze met het lezen achterblijft, volgens de juf.

Dochterlief pakt een boekje en leest aan mij een stukje hardop voor. Met een wat monotone stem leest ze vlot wat er staat, behalve één woord: privé-vakantiehuizen. Ik had verwacht dat ze ging raden of spellen, maar niets van dat alles.... Thuis oefent ze op AVI 6 en op school is ze net, volgens de juf, van AVI 3 naar AVI 4 gegaan. Dat had de toets nu eenmaal uitgewezen.

Ik begrijp er niets van. Een kind dat AVI 4 net zou kunnen lezen, leest niet van die 'moeilijke' boeken. Ook vindt ze lezen leuk, heeft ze het naar haar zin in de klas en heeft ze zelf absoluut niet het gevoel niet met de groep mee te kunnen. Wel blijkt uit de verhalen dat de juf haar nog nooit een beurt heeft gegeven bij het hardop lezen in de klas. Ze wordt altijd overgeslagen! Ze is er zichtbaar boos over.
En als ze de leestest doet gaan alle kinderen even met een moeder mee. De juf, zo vertelde moeder, had het te druk om in de klas zelf eens het niveau van lezen van dochterlief te bepalen en ook de RT-er heeft nog nooit naar haar gekeken.

Care op maat....er is nog een lange weg te gaan.
see you
Avatar gebruiker
demaster
Columnist
 
Berichten: 16
Geregistreerd op: 16 sep 2002, 18:39
Woonplaats: Heinenoord
Groep: 0
PABO jaar: 0

Keer terug naar Columns

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten

cron