Voor alle afstuderenden! - Voor de klas sta je niet alleen!

Geef hier jouw mening over de beschreven aspecten, over de opvoeding, onderwijs en ICT door Erik van der Pol en Kees van Til

Moderators: timgearz, Columnisten

Voor alle afstuderenden! - Voor de klas sta je niet alleen!

Berichtdoor Patrick op 12 mei 2004, 07:57

Een veel besproken onderwerp onder de studenten is momenteel vooral het afronden. Niet alleen de eerstejaars stellen vragen als "Heb ik mijn P behaald, of wéér niet?". Er zijn zelfs opleidingen waar je deze zelfde vraag gesteld hoort worden door studenten uit het derde of zelfs het vierde jaar.

Het aller spannendst is uiteraard het afstuderen. Het behoort een kroontje op de opleiding te zijn en de spanningen lopen hoog op. Voor veel studenten is het herkenbaar. Vooral de stress die het lichaam, voor je gevoel, anders doet functioneren. Je zelfvertrouwen en vooral motivatie neemt af. "Wat een kl**e opleiding!!" hoor je tussen gespannen lippen doorglippen.
Niet alleen de scripties zullen je het gevoel geven tijd tekort te hebben. Ook de LIO vergt veel energie en tijd, ontzettend veel tijd! Denk eens aan voorbereidingen, praktijkonderzoek, het nakijken, speciale zorg in de groep, handelingsplannen, toetsen, dossiervorming, rapporten, oudergesprekken, LVS, en wat nog meer allemaal?

Het geeft je een gevoel, alles te willen stoppen. Alles wordt te veel en je hoofd loopt over. Eenmaal thuisgekomen van je stage, knaagt het geweten aan je. Liefst ga je nog wat met je vriend(in) / vrienden iets doen. Als is het maar lekker hangen op de bank, kijkend naar een film… Lekker je gedachten laten gaan, zonder alsmaar te hoeven nadenken over de opleiding. Maar aan de andere kant, je MOET nog voor school veel doen: onderzoek, scriptie verwerken, achterstallige opdrachten afronden, zijn bekende feiten in deze periode.
De dubieuze keuze waar je voor staat is een flinke afweging. De heerlijke avond, zonder school, is het meest verleidelijke. "Waarom niet voor een keer?", hoor ik je al denken. Tjah, het is en blijft jouw keuze, daar zal niemand zich mee horen te bemoeien.

Toch willen wij je een hart onder de riem steken en moed inspreken. De laatste lootjes wegen het zwaarst, maar lonen het best. Door er nog even helemaal voor te gaan, is er meer kans van slagen. En bijtijds slagen, betekent vroegtijdig vakantie, zonder inhaalwerk! Dus echt het vakantiegevoel. Een heerlijke periode om alles tot je in te laten werken.
Veel afgestudeerden hebben het geluk te kunnen blijven op de LIO-school. Geen sollicitaties en zorgen aan je hoofd. Zij hebben het grotendeels verdiend te mogen blijven, al komt er altijd wel geluk bij kijken. Anderen hebben dat weer niet. Voor hen staat er nog een behoorlijke klus voor de deur; solliciteren!

Neem de tijd om je CV en sollicitaties goed op te stellen. En bestudeer vacatures goed. De druk van de opleiding heb je niet meer, en je kunt je nu volledig richten op een nieuwe start in het leven. De moeite om alles zo goed mogelijk voor te bereiden zal zich uiteindelijk lonen.
Een baan op een (ik neem aan) leuke basisschool, met je eigen klas. Het is een FANTATSTISCH gevoel, en dan gaat het echte werk beginnen. Je draagt dan de volledige verantwoordelijkheid. Dat is waar je al die ellende van de opleiding voor door hebt moeten staan.

Wij willen alle studenten heel veel sterkte wensen met het afstuderen! Nog even en je bent een volwaardige leerkracht. De geslaagden zijn uiteraard van HARTE GEFELICITEERD.
De 4e-jaars met een vertraging of tegenslagen, zullen later afstuderen. Zij zullen het hoofd erbij moeten houden en vooral niet laten hangen. Want ook zij zullen het fantastische gevoel beleven.

Want een ding is zeker: Voor de klas sta je niet alleen!
Groep 7 met 30 leerlingen
Afbeelding Afbeelding
paboforum.nl
Kralenplank
Avatar gebruiker
Patrick
PABOForum team
 
Berichten: 1060
Geregistreerd op: 07 okt 2001, 13:49
Woonplaats: Rotterdam
Groep: 7
Schooltype: Protestant Christelijk
PABO jaar: 0
Functie: allround...

Re:[mei 2004] Voor de klas sta je niet alleen!

Berichtdoor Priscilla op 12 mei 2004, 08:27

Ik sluit me hier volledig bij aan. Zeer mooi omschreven! :D
Avatar gebruiker
Priscilla
PABOForum team
 
Berichten: 1995
Geregistreerd op: 28 nov 2001, 05:55
Woonplaats: Noord-Brabant
Groep: 12
Schooltype: Katholiek
PABO jaar: 0

Re:[mei 2004] Voor de klas sta je niet alleen!

Berichtdoor zomerjuffie op 12 mei 2004, 10:45

Inderdaad, een goed stuk en erg herkenbaar.. Die beruchte laatste loodjes zijn vreselijk.. zucht.. Maar goed, wat moet dat moet en met de gedachte aan een heerlijke vakantie in Griekenland wil ik er nog wel ff voor gaan. Met de nadruk op ff.. ;)
Juf op een zmlk-school
Avatar gebruiker
zomerjuffie
PABOforum Kleuter
 
Berichten: 424
Geregistreerd op: 25 feb 2004, 18:11
Groep: 0
Schooltype: ZMLK-onderwijs
Functie: leerkracht

Re:[mei 2004] Voor de klas sta je niet alleen!

Berichtdoor Meester-Koen op 25 mei 2004, 19:17

Het woordje MOET is zo herkenbaar.....argh!!!

Vanavond ff nietsen, nu ja aan het werk aan de receptie van mijn Pabo (ohnee, ex-opleidingsschool). Het zijn drukke dagen: invallen, werken, invallen en nog eens werken.
Gr. Koen

'Een kind is geen bouwpakket, het bouwt zichzelf met de blokken die het aangereikt krijgt...'
Avatar gebruiker
Meester-Koen
PABOforum Peuter
 
Berichten: 238
Geregistreerd op: 29 okt 2003, 19:00
Woonplaats: Amersfoort
Groep: 0
PABO jaar: 0

Re: Voor alle afstuderenden! - Voor de klas sta je niet alleen!

Berichtdoor Patrick op 18 jun 2007, 16:30

Ik bump m weer even, wanwege de preiode. Ook nu steken wij een ieder een hart onder de riem.
Groep 7 met 30 leerlingen
Afbeelding Afbeelding
paboforum.nl
Kralenplank
Avatar gebruiker
Patrick
PABOForum team
 
Berichten: 1060
Geregistreerd op: 07 okt 2001, 13:49
Woonplaats: Rotterdam
Groep: 7
Schooltype: Protestant Christelijk
PABO jaar: 0
Functie: allround...

Re: Voor alle afstuderenden! - Voor de klas sta je niet alleen!

Berichtdoor christa1981 op 18 jun 2007, 16:52

Dank je wel! Ik ben nu inderdaad bezig met die zware laatste loodjes. Nog 1 weekje stage en dan afronden van verslagen. In de laatste week komen daar nog 3 eindgesprekken bij.......op 6 juli is alles achter de rug! Dan is mijn laatste eindgesprek en zal ik weten of ik geslaagd ben..........nog even doorbikkelen.. :shock:
Fulltime juf van groep 3!
christa1981
PABOforum Kleuter
 
Berichten: 281
Geregistreerd op: 21 dec 2005, 19:12
Woonplaats: Weesp
Groep: 5
Schooltype: openbaar
PABO jaar: 0
Functie: leerkracht


Keer terug naar Columns

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast