Leraren mogen niet gebruik maken van Hyves

Geef jouw mening op diverse stellingen.

Leraren mogen niet gebruik maken van Hyves

Berichtdoor Juf__mama op 18 feb 2008, 10:33

Tegenwoordig hebben veel leerkrachten leerlingen in hun Hyves staan, schrijven leraren een weblog of staan leerlingen in hun MSN lijst. Kan dat zomaar? Wat vind jij!
Mama van zoon (1 jaar), zwanger van 2.0, groep 5/6, hoofdredactrice en blogger bij L2BM & MLG.

Ik laat mijn droom uitkomen! www.love2bemama.com en www.mamalovesgadgets.nl

Voor de hippe mama van nu!
Avatar gebruiker
Juf__mama
Paboforumholist
 
Berichten: 1246
Geregistreerd op: 01 mei 2004, 12:09
Groep: 0
PABO jaar: 0
Functie: parttime juf en mama

Re: Leraren mogen niet gebruik maken van Hyves

Berichtdoor Juf Wilma op 18 feb 2008, 11:38

ik heb een aparte hyves aangemaakt voor de kinderen uit mijn klas.
zo kunnen ze me toch een berichtje sturen, maar zien ze niets van mijn privéleven en mijn vrienden.
van mijn 'echte' hyves heb ik de berichten afgesloten. daar hebben ze niks mee te maken.
Avatar gebruiker
Juf Wilma
PABOforum Kleuter
 
Berichten: 292
Geregistreerd op: 25 sep 2005, 17:50
Woonplaats: Harderwijk
Groep: 0
Schooltype: PC

Re: Leraren mogen niet gebruik maken van Hyves

Berichtdoor Lisa* op 18 feb 2008, 11:53

Hyves heb ik recent alles van geblokt zodat je geen info vind als je geen vriend van mij bent. Kinderen (of ouders) gaan mij toch zoeken en ik vind dat een stuk privé. Onlangs vroeg een kind mij om te Hyven, maar heb gezegd dat ik alleen msn met ze en dan is het ook goed. MSN heb ik dus ook een apart account voor aangemaakt en alleen als een kind erom vraagt, voeg ik ze toe. Ik ga zelf niet actief werven of zo. Het is heel soms dat ik het aanzet. Enerzijds hoor ik mensen zeggen je moet afstand bewaren, anderzijds vinden kinderen het heel erg leuk om even met je te msn'en en een spelletje te doen. Op school is daar toch weinig tijd voor. Ik ben er nog niet helemaal uit.
Lisa*
PABOforum Peuter
 
Berichten: 98
Geregistreerd op: 19 jun 2005, 13:45
Groep: 0
Schooltype: Openbaar
PABO jaar: 0

Re: Leraren mogen niet gebruik maken van Hyves

Berichtdoor JufSabine op 18 feb 2008, 11:59

Ik heb zowel bij hyves als bij msn een aparte account. Ik log een paar keer per week eventjes en in. Verder doe ik er weinig mee. Daarnaast heb ik nog mijn eigen msn en hyves. Hyves heb ik alles van geblokkeerd. Vind dit zelf wel een ideale oplossing, sommige kinderen vinden het namelijk erg leuk om even te hyven of te msnen, zelf heb ik er ook weinig problemen mee. Maar omdat ik het allemaal apart heb, kies ik er ook zelf voor wanneer i kze de mogelijkheid biedt.

Groetjes Sabine
JufSabine
PABOforum Peuter
 
Berichten: 56
Geregistreerd op: 08 jul 2007, 13:33
Groep: 8
Schooltype: Openbaar
PABO jaar: 0
Functie: groepsleerkracht

Re: Leraren mogen niet gebruik maken van Hyves

Berichtdoor jufHetty op 18 feb 2008, 14:32

Op mijn hyves heb ik geen prive-zaken staan. Privezaken zal ik helemaal nooit op het internet zetten. Wel heb ik mijn hyves "ingericht" als gezellig clubhuis voor vrienden, collega's en (oud) leerlingen. Zo heb ik er veel lol van.

In mijn beleving zijn er veel voordelen aan het meedoen aan Hyves als leerkracht:
- Ik merk dat ik, als het om mijn werk als leerkracht ga, veel meer gevoel krijg voor wat er bij kinderen allemaal speelt, want ik kan ook hun Hyves bezoeken en zien wat voor gadgets er populair zijn, welke diepgang in de vorm van gedichten en schrijfsels te vinden zijn en waar kinderen zich graag mee bezig houden. Sommige kinderen uiten zich schriftelijk nu eenmaal beter dan mondeing en op hyves komen zij uit de verf.
-Het is zo mooi om fijne en prettige dingen uit te wisselen met kinderen, ik krijg lieve berichtjes van (oud) leerlingen op Hyves, ze zijn blij als ik wat laat horen. Het "blabla"gehalte valt mij reuze mee, ik denk dat het ook scheelt als je jezelf op een bepaalde manier opstelt. Dan wordt daar op geanticipeerd.
-Wat ik een nuttig bijverschijnsel vind van het hebben van Hyves als leerkracht: ook op dat gebied kan je een voorbeeldfunctie vervullen in je taalgebruik, begrip voor anderen en creativiteit en het niet zo open en bloot geven van jezelf dat anderen daar misbruik van kunnen maken. Het is fijn om elkaar juist wat aardigs toe te spelen en dat raakt dan weer een van mijn uitspraken als juf die ik laat horen als het van toepassing is: "Zeg alleen iets als je wat zinnigs of aardigs te zeggen hebt en laat de rest maar zitten"
-Omdat ik zelf "Hyver" ben, kan ik er ook over praten met de kinderen in de klas, ben ik voor hen een volwaardige gesprekspartner en "ontdekken" we met elkaar hoe je het leuk houdt op het internet.
Laatst bijgewerkt door jufHetty op 18 feb 2008, 17:47, in het totaal 1 keer bewerkt
Auteur Handboek Invallers Basisonderwijs
Lees mee op mijn weblog http://invaltips.wordpress.com/
Twitter: @Invaltips
Nieuwsbrief met Invaltips via invaltips@gmail.com.
jufHetty
Paboforumholist
 
Berichten: 1337
Geregistreerd op: 18 dec 2006, 19:17
Groep: 0
Schooltype: Vrije School
PABO jaar: 0
Functie: Directeur en vakleerkracht

Re: Leraren mogen niet gebruik maken van Hyves

Berichtdoor bovenbouwjuf op 18 feb 2008, 16:29

Gelukkig maakt niemand voor me uit of ik hyve of niet. Dus als persoon mag ik er gewoon gebruik van maken. Maar ik zal nooit leerlingen in mijn hyves zetten en zeker nooit toevoegen op msn. Ben ik eindelijk thuis, moet ik zeker nog met mijn werk bezig :shock: nope, werk en prive is gescheiden. Ik verbaasde me dan ook zeer dat ik een mail terug kreeg van de community 3/4 dat ik niet op hun hyves werd toegevoegd, omdat niet te zien was dat ik juf was!! Nee natuurlijk niet. Wie schrijft nu in zijn hyves wat zijn / haar beroep is??? Mijn hyves is voor mijn vrienden, niet voor mijn werk :?
Avatar gebruiker
bovenbouwjuf
PABOforum Adolescent
 
Berichten: 737
Geregistreerd op: 10 okt 2003, 15:58
Groep: 3
PABO jaar: 0

Re: Leraren mogen niet gebruik maken van Hyves

Berichtdoor Anita op 18 feb 2008, 17:36

Ik ben lid van Hyves, maar heb inderdaad ook alles afgeschermd voor mensen die niet mijn vrienden zijn. Zo kan ik controle houden wie mijn gegevens kan zien. Ik heb er wel kinderen in staan van de school waar ik hiervoor werkte, leuk om op die manier nog contact te houden.
Toen ik er achter kwam dat op de school waar ik nu werk een aantal kinderen in groep 5 al actief Hyven heb ik de boel afgeschermd. Als ze mij zouden willen aanmelden zou ik hen niet accepteren en uitleggen dat de Hyves niet van 'juf Anita' is, maar gewoon van 'Anita'.

De stelling als zodanig vind ik te sterk. Zo was er op mijn vorige school na een ellenlange discussie de afspraak dat er niet meer via MSN etc. contact mocht zijn met leerlingen. De mensen die daar het felst op tegen waren, waren echter wel de mensen die wel stiekem via de Hyves van hun kinderen bij anderen meelazen...
Juf van dorpsschool met units volgens SLIMFIT
Vliegende keep met de nadruk op groep 3 + thematisch onderwijs aan 1234 in de middag

Studies RT, IB, M SEN en MLI. Subsidie LOF in 2016-2017.
In 2018-2019 als nieuwe uitdaging een middenmanagementraject.
Avatar gebruiker
Anita
PABOForum team
 
Berichten: 8211
Geregistreerd op: 11 maart 2002, 12:56
Groep: 0
Schooltype: Openbaar
PABO jaar: 0
Functie: Groepsleerkracht

Re: Leraren mogen niet gebruik maken van Hyves

Berichtdoor Noompie op 18 feb 2008, 17:47

Ik vind de stelling een beetje kort door de bocht.
Ik heb hyves maar sinds kort wel afgeschermd, opzich niet eens nodig want er stond alleen wat algemene info op!
Ik heb in mijn eerste stagejaar de fout gemaakt om mijn msn adres aan mijn stageklas te geven, dit vind ik over de grens. ik voel me er zelf niet prettig bij en doe dit ook niet meer! ( heb mijn ex-leerlingen ook verwijderd). Als kinderen mij vragen: " juf, heb je msn" zeg ik altijd "nee" vervolgens krijg ik een opmerking dat ik saai ben ;) en that's it, als ik ja zeg maar uitleg waarom ik het niet geef gaan ze vaak zeuren.
Avatar gebruiker
Noompie
PABOforum Peuter
 
Berichten: 88
Geregistreerd op: 18 feb 2008, 10:52
Woonplaats: Weert
Groep: 8
Schooltype: katholiek
PABO jaar: 4

Re: Leraren mogen niet gebruik maken van Hyves

Berichtdoor Vereltje op 18 feb 2008, 18:39

Ik heb hyves, maar ik voeg geen kinderen toe. Ik wil niet dat ze zomaar alle foto's van mij kunnen zien en dat ze al m'n krabbels kunnen lezen. Niet dat daar nou wereldschokkende dingen in staan, maar ik vind dat dat gescheiden moet blijven. Alleen vrienden kunnen krabbels en foto's zien en daar laat ik dus geen kinderen toe.
Ik heb wel msn, maar ik voeg kinderen nooit toe. Ze mogen van mij wel een mailtje sturen, zo krijg ik nog steeds leuke mailtjes van oud-leerlingen, maar dat is anders dan dat ze op msn tegen me aan gaan kletsen. Dan ben ik nog de hele avond druk met ze ;-) Dus nee... voor mij liever geen leerlingen op msn of hyves.
Vereltje
PABOforum Kleuter
 
Berichten: 461
Geregistreerd op: 28 aug 2005, 10:08
Groep: 6
Schooltype: Katholiek
PABO jaar: 0

Re: Leraren mogen niet gebruik maken van Hyves

Berichtdoor JufPien op 18 feb 2008, 20:11

Ik heb een speciaal juf-emailadres, wat ik ze geef. Ik zeg er ook bij dat ik amper online ben, maar ondertussen. Laatst is mijn nickname uitgelekt naar een kind, mijn mailbox stond nog open en ze was zo brutaal mee te lezen. Daar baal ik enorm van want met die nickname kom je op mijn domein+blog, waar ik al 6 jaar actief blogde. Heb nu mijn site eraf gehaald maar baal er wel van. De kick van het webloggen is mij te waardevol om t te laten, dus nu maar schuil onder een andere domeinnaam...
JufPien
PABOforum Baby
 
Berichten: 7
Geregistreerd op: 02 okt 2007, 22:50
Groep: 8
PABO jaar: 0

Re: Leraren mogen niet gebruik maken van Hyves

Berichtdoor Joke op 18 feb 2008, 22:26

Ik ben wel lid, heb geen lln. van school geaccepteerd met de woorden dat ik lid ben van een groep jyffen en meesters die dat afgesproken hebben. Mijn berichten zijn alleen maar te lezen door mensen die ik geaccepteerd heb.
Ik heb wel een paar oudleerlingen geaccepteerd en enkele ouders, dus helemaal 'veilig' is het niet, maar ik heb er niets bijzonders op staan en kom er eigenlijk nog maar heel weinig. Alleen als er een nieuw bericht is.
Mensen die mij iets bijzonders te melden hebben doen dit niet op het zichtbare gedeelte van Hyves.
Turn can'ts into cans and dreams into plans.
(Lees mijn blogs op http://www.positiefleren.nl/jufjedermann.php en http://www.positiefleren.nl/superjuf.php )
Avatar gebruiker
Joke
Paboforumholist
 
Berichten: 16881
Geregistreerd op: 01 jan 2004, 15:37
Woonplaats: westen van Nederland
Groep: 0
PABO jaar: 0

Re: Leraren mogen niet gebruik maken van Hyves

Berichtdoor Daffy op 19 feb 2008, 18:19

Op msn heb ik oud-leerlingen van groep 8 staan. Dit kwam eigenlijk omdat ik het zusje van 1 van de kinderen bij mij turnen had zitten. Op turnen heeft iedereen mijn msn, dara ben ik gewoon turnster. Dit meisje heeft natuurlijk mijn mailadres gegeven aan haar zus. Zo kwam heel groep 8 op mijn msn. Maar nu 2 jaar later spreek ik nauwelijks iemand en heb ik ze niet meer in mijn lijst staan.

Op hyves heb ik geen leerlingen. Moet ik ook eerlijk zeggen, op de school waar ik nu sta, leeft dat helem√°√°l niet. Net zo mijn als msn. Alleen kinderen uit groep 8 hoor ik er soms over.
Avatar gebruiker
Daffy
PABOforum Peuter
 
Berichten: 236
Geregistreerd op: 16 dec 2006, 16:11
Woonplaats: Noord-Brabant
Groep: 5
PABO jaar: 4

Re: Leraren mogen niet gebruik maken van Hyves

Berichtdoor moimoi op 19 feb 2008, 19:47

wat is het doel van deze stelling? Ik denk dat wel of geen leerlingen op hyves een schoolafspraak moet zijn. Hyves is zo toegankelijk voor iedereen, en als je het niet hebt afgeschermd, dan worden je berichten toch wel gelezen.
Het is heel persoonlijk of je wel of geen leerlingen toelaat op hyves. Ik heb ook hyves en "vrienden" die ik al 10 jaar niet gezien of gesproken heb. Of mensen van de lagere school waarvan je denkt: wie is dat ook al weer?? Maar goed, dat zijn toelaatkeuzes die je maakt.
Ik denk dat je hier een afspraak over moet hebben binnen je bestuur of je school. Kan er niets gebeuren. En als je wel leerlingen toelaat, dan moet je hem niet afschermen zodat alles openbaar blijft wat geschreven wordt.
3 dagen ib (en 2 dagen lekker vrij om van mijn zoontje te genieten)
moimoi
Paboforumholist
 
Berichten: 1870
Geregistreerd op: 21 feb 2005, 20:43
Woonplaats: utrecht
Groep: 0
PABO jaar: 0

Re: Leraren mogen niet gebruik maken van Hyves

Berichtdoor Lotteke op 19 feb 2008, 19:56

Ik denk dat het belangrijk is dat je altijd een scheiding maakt tussen school en privé, en dat kun je met hyves of msn ook doen... Met hyves en msn is in principe niets mis en ik vind het heel mooi zoals jufhetty het omschrijft!
Lotteke
PABOforum Peuter
 
Berichten: 58
Geregistreerd op: 23 mei 2007, 09:50
Woonplaats: Gouda

Re: Leraren mogen niet gebruik maken van Hyves

Berichtdoor Juf__mama op 20 feb 2008, 14:14

wat is het doel van deze stelling?


Dit is toch een topic om stellingen te plaatsen die je bezighouden? :shock:

Ik wilde dit alleen graag weten omdat wij het hier laatst op school ook over hadden. Leuk om eens te weten hoe andere mensen erover denken.
Mama van zoon (1 jaar), zwanger van 2.0, groep 5/6, hoofdredactrice en blogger bij L2BM & MLG.

Ik laat mijn droom uitkomen! www.love2bemama.com en www.mamalovesgadgets.nl

Voor de hippe mama van nu!
Avatar gebruiker
Juf__mama
Paboforumholist
 
Berichten: 1246
Geregistreerd op: 01 mei 2004, 12:09
Groep: 0
PABO jaar: 0
Functie: parttime juf en mama

Volgende

Keer terug naar Stellingen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast