Kinderen met gedragsproblemen moeten naar het spec. onderwij

Geef jouw mening op diverse stellingen.

Kinderen met gedragsproblemen moeten naar het spec. onderwij

Berichtdoor JuffieSeb op 20 jun 2006, 17:52

"Kinderen met gedragsproblemen moeten naar het spec. onderwijs"

Wat is jullie mening?
JuffieSeb
PABOforum Baby
 
Berichten: 1
Geregistreerd op: 20 jun 2006, 16:58

Berichtdoor darius op 20 jun 2006, 18:04

Ik vind deze stelling iets te kort door de bocht. Gedragsproblemen is een heel groot gebied, je kunt zeker niet zeggen dat ze allemaal naar het speciaal onderwijs moeten.

Ik denk wel dat er over het algemeen iets moet gaan gebeuren aan de basisschool. Als je, zoals ik, een klas met 30 kleuters hebt, allemaal NT2 'ers, en daar ook nog 1 of 2 gedragsproblemen erbij (ik laat in het midden wat) dan wordt het voor de leerkracht wel erg zwaar.

Dus: eerst iets doen aan de basisscholen, voordat je met SBO op de proppen komt. Probeer eerst de oplossing te vinden, voordat je het kind gaat overplaatsen!
juf groep 1/2C
darius
PABOforum Peuter
 
Berichten: 128
Geregistreerd op: 12 jun 2004, 16:10
Woonplaats: Lelystad
Groep: 1
Schooltype: Islamitisch
PABO jaar: 0

Berichtdoor moimoi op 20 jun 2006, 18:14

En dan? Is t speciaal onderwijs mooi klaar mee..
3 dagen ib (en 2 dagen lekker vrij om van mijn zoontje te genieten)
moimoi
Paboforumholist
 
Berichten: 1870
Geregistreerd op: 21 feb 2005, 20:43
Woonplaats: utrecht
Groep: 0
PABO jaar: 0

Berichtdoor Geoffrey op 20 jun 2006, 19:54

Als ik even vanuit mijn eigen vakgebied mag spreken, dan kun je dit vergelijken met de stelling "computers mogen alleen bij de erkende specialist verkocht worden". Maar die klopt niet, want tegenwoordig worden computers ook verkocht door bedrijven als V&D, Dixon en zelfs de Aldi. En dat zijn doorgaans niet eens slechtere computers dan die de erkende specialist verkoopt.

Om maar eens een vergelijking te trekken.... :? :?:
Wees gewoon jezelf. Meer kun je niet zijn.
Avatar gebruiker
Geoffrey
PABOForum team
 
Berichten: 2145
Geregistreerd op: 15 dec 2001, 21:37
Woonplaats: Zwaag
Groep: 0
Schooltype: Educatieve uitgeverij
PABO jaar: 0
Functie: Productmanager

Berichtdoor Ginny op 23 jun 2006, 19:49

Ik ben absoluut voor WSNS, zelfs eigenlijk zonder de W. Het zou geweldig zijn als alle kinderen met hun vriendjes en vriendinnetjes uit de eigen buurt naar dezelfde school zouden kunnen.
Ik vind ook dat je als school je uiterste best moet doen om een kind binnen je eigen organisatie te kunnen helpen.

Maar, ik ben ook heel blij dat er scholen zijn voor die kinderen voor wie het reguliere basisonderwijs te weinig kan bieden.
Ook de expertise vanuit het speciaal onderwijs die o.a. in de vorm van ambulante begeleiding weer op de reguliere basisscholen terechtkomt is zeer welkom.
Ginny
PABOforum Peuter
 
Berichten: 97
Geregistreerd op: 09 mei 2006, 16:51

Berichtdoor heppie op 25 jun 2006, 09:26

Je moet als regulier onderwijs wel kunnen onderkennen, wanneer je mogelijkheden ophouden. Ambulante begeleiding prima, WSNS prima, maar kijk alsjeblieft naar het individu. Het is idd erg fijn als kinderen naar school kunnen in hun eigen buurt, kunnen blijven spelen met hun vriendjes uit de buurt. Maar sommige kinderen worden doodongelukkig van de uitzonderingspositie die ze hebben. En worden doodongelukkig, dat ze de rest niet kunnen bijbenen. Op het didactische vlak, maar ook sociaal-emotioneel. Op het speciaal onderwijs hebben ze die uitzonderingspositie niet meer. Er zijn er meer die een tabletje moeten, er zijn er meer die hun tafel wel eens omgooien uit frustratie, er zijn er meer die maar 2 rijen sommen hoeven te maken, er zijn er meer die..... enzovoort. Ik krijg ieder jaar heel veel kinderen uit het regulier onderwijs binnen. Meestal kinderen die het tot eind groep 3 hebben volgehouden (lees=hebben doorgemodderd), sommigen zelfs tot eind groep 4. Ik zie dan compleet gefrustreerde kinderen, die weinig vertrouwen hebben in hun eigen kunnen. Het eerste wat wij doen is de druk eraf halen. Eerst weer plezier krijgen in het naar school gaan. Ze zijn zo verschrikkelijk gespannen en na een tijdje merk je dat ze opgelucht ademhalen. Ze hoeven niet meer op hun tenen te lopen. Didactisch niet, maar ook gedragsmatig niet. Ook kinderen waarvan het lijkt, dat ze prima kunnen functioneren in het reguliere onderwijs kun je tekort doen. Ze laten gedragsmatig dan wel niet zoveel zien (internaliserende problematiek), maar lopen ondertussen wel op hun tenen.
Alle respect voor leerkrachten in het reguliere onderwijs, die stinkend hun best doen om kinderen met speciale behoeften te begeleiden. Ik neem mijn petje ervoor af. Maar probeer niet koste wat het kost zo'n kind binnen de poorten van het regulier onderwijs te houden. Durf te zeggen, dat het voor het kind en ook voor de rest van de kinderen uit je groep soms beter is om een kind te plaatsen in het s.o. (of sbo).
Avatar gebruiker
heppie
PABOforum Adolescent
 
Berichten: 711
Geregistreerd op: 21 okt 2005, 16:50
Groep: 5
Schooltype: cluster 4
PABO jaar: 0

Berichtdoor Ginny op 25 jun 2006, 10:09

Dat heb je mooi gezegd!
Ik ben het helemaal met je eens dat kinderen in het reguliere onderwijs door hun problemen soms in een uitzonderingspositie komen die ze zelf niet willen.
Maar, als alle kinderen naar dezelfde soort basisschool zouden gaan, zouden ze geen uitzonderingspositie hebben, omdat er dan veel meer kinderen zouden zijn die iets bijzonders hebben (dat zou dan misschien wel helemaal niet meer bijzonder zijn).
Basisscholen zouden dan wel allemaal net zulke kleine klassen moeten hebben als nu in het s.o., er zou ook veel meer expertise binnen de basisscholen moeten zijn en veel meer leerkrachten/ begeleiders per groepje.
Tja, eigenlijk zeg ik dus nu: alle kinderen naar het s.o. of s.b.o. in plaats van alle kinderen in het reguliere basisonderwijs.

Ik snap wel dat dat op dit moment niet mogelijk is en dat het daardoor voor veel kinderen heel goed is om naar het s.o./ s.b.o. te gaan. Soms niet eens vanwege het feit dat je als basisschool het kind niet genoeg kan bieden, maar omdat het kind geen aansluiting meer vind bij klasgenootjes omdat die zich anders ontwikkelen.
Maar toch: het is een mooie fantasie! :lol:
Ginny
PABOforum Peuter
 
Berichten: 97
Geregistreerd op: 09 mei 2006, 16:51


Keer terug naar Stellingen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast