Er moet meer gedaan worden met ICT in het basisonderwijs

Geef jouw mening op diverse stellingen.

Er moet meer gedaan worden met ICT in het basisonderwijs

Berichtdoor Spinnetje op 11 jun 2006, 09:02

Op de basisschool moet meer met computers gedaan worden. ICT moet deel uitmaken van het lesprogramma, net als taal en rekenen.

Argument voor:
- we leven in een tijd waarin computers onmisbaar zijn, dus ook op de basisschool

Argument tegen:
- Kinderen kijken tegenwoordig veel tv en computeren thuis ook al veel. Is het dan goed om op school ook nog lang achter de computer te zitten?

Wat is jouw mening?
Hoe overleef ik...... na de pabo?! :P
Spinnetje
PABOforum Baby
 
Berichten: 10
Geregistreerd op: 17 mei 2006, 16:15

Berichtdoor Anita op 11 jun 2006, 14:56

Bij ons wordt er al behoorlijk veel met computers gedaan. Iedere klas heeft vrijwel dagelijks tijd in de computerruimte. Verder wordt ICT bij ons veel als middel gebruikt, maar vanaf groep 6 hebben wij ook echt lessen ICT waarbij het dus het doel is.
Juf van dorpsschool met units volgens SLIMFIT
Vliegende keep met de nadruk op groep 3 + thematisch onderwijs aan 1234 in de middag

Studies RT, IB, M SEN en MLI. Subsidie LOF in 2016-2017.
In 2018-2019 als nieuwe uitdaging een middenmanagementraject.
Avatar gebruiker
Anita
PABOForum team
 
Berichten: 8215
Geregistreerd op: 11 maart 2002, 12:56
Groep: 0
Schooltype: Openbaar
PABO jaar: 0
Functie: Groepsleerkracht

Berichtdoor Geoffrey op 11 jun 2006, 21:14

ICT máákt al deel uit van de wereld van het kind. Om er op school geen aandacht aan te besteden is onverantwoord. Want kinderen móeten leren hoe ze veilig en effectief met de computer om kunnen gaan, en school moet hier uiteraard een voortrekkersrol in spelen.

De tijd dat ICT net zo belangrijk wordt als rekenen en taal is niet ver weg meer.
Wees gewoon jezelf. Meer kun je niet zijn.
Avatar gebruiker
Geoffrey
PABOForum team
 
Berichten: 2145
Geregistreerd op: 15 dec 2001, 21:37
Woonplaats: Zwaag
Groep: 0
Schooltype: Educatieve uitgeverij
PABO jaar: 0
Functie: Productmanager

Berichtdoor Robje op 11 jun 2006, 21:31

Want kinderen móeten leren hoe ze veilig en effectief met de computer om kunnen gaan, en school moet hier uiteraard een voortrekkersrol in spelen.


even advocaat van de duivel:

- en de ouders dan? Moeten wij die kids dan overal in opvoeden? Straks moeten we ze ook nog leren lopen, WC gaan, skaten, telefoneren, met mes en vork eten, verantwoord stappen etc
- op de pabo was het genoeg als ik de pc aan en uit kon zetten en Word kan openen, kids kunnen veel meer, dus ik moet als voorttrekker achter de feeiten aan gaan lopen?

Waarom zouden we meer aandacht geven aan ict? Het is de tweede natuur van kinderen, ze weten niet beter en kunnen erg goed met een pc uit de voeten. Wat willen we dan voortrekken? Zodra er één voortrekker is opgeleid zijn de kids en de ict al weer tien stappen verder.
Robje
Paboforumholist
 
Berichten: 1411
Geregistreerd op: 10 dec 2005, 14:03

Berichtdoor Geoffrey op 11 jun 2006, 22:01

En de ouders dan? Ik weet uit ervaring dat het grootste deel van de ouders niet de deskundigheid bezit om goed aandacht aan ICT te besteden. Dat is ook precies de reden waarom wij als leerkracht √≥√≥k de verantwoordelijkheid op ons nemen om kinderen rekenen, taal en wereldori√ęntatie aan te leren. Daarom moet ICT ook een integraal studie-onderdeel op de PABO worden, en elke leerkracht moet in staat zijn om enige computervaardigheden toe te passen. Op de PABO waar ik zat was het beslist niet voldoende als je alleen Word kon opstarten... ook het maken van presentaties in Powerpoint en Mediator, gebruik maken van het digitale informatie-aanbod en het inzetten van educatieve software kwam uitgebreid aan bod. Bovendien moet op elke school ook een ICT-co√∂rdinator/beleidsmaker aanwezig zijn, die deze voortrekkersrol op zich neemt. En gelukkig merk ik in mijn contacten met tientallen ICT-co√∂rdinators per week dat steeds meer ICT'ers dit ook heel goed oppakken.

ICT is overigens méér dan alleen weten hóe je met een PC uit de voeten kunt. Het gaat er bijvoorbeeld ook om dat kinderen zichzelf kunnen beschermen, bijvoorbeeld tegen ongewenst gedrag op internet, en dat zij zich een goede attitude kunnen vormen om goed met die digitale info om te gaan. Want hoe meer kinderen van internet weten, hoe meer je hoort dat 'cyberpesten', misdragingen op MSN en onwetendheid over hoe je die informatie nu kunt gebruiken aan de orde van de dag zijn. Voor school ligt hier een schone taak.

Dus, advocaatje leef je nog? ;)
Wees gewoon jezelf. Meer kun je niet zijn.
Avatar gebruiker
Geoffrey
PABOForum team
 
Berichten: 2145
Geregistreerd op: 15 dec 2001, 21:37
Woonplaats: Zwaag
Groep: 0
Schooltype: Educatieve uitgeverij
PABO jaar: 0
Functie: Productmanager

Berichtdoor Robje op 12 jun 2006, 18:14

:evil: Advocaatje still alive......

wat versta jij dan onder "meer ict op school"? De meeste programma's wijzen zichzelf, en de zaken die je benoemt
en elke leerkracht moet in staat zijn om enige computervaardigheden toe te passen. Op de PABO waar ik zat was het beslist niet voldoende als je alleen Word kon opstarten... ook het maken van presentaties in Powerpoint en Mediator, gebruik maken van het digitale informatie-aanbod en het inzetten van educatieve software

Dit zijn volgens mij leerkrachtvaardigheden.
ICT moet deel uitmaken van het lesprogramma

Hoe zij jij dit dan ingevuld?

Kijk, jij zit in de ICT, bent er dagelijks mee bezig en preekt dus voor eigen parochie.
Er zijn vast mensen in het onderwijs die vinden dat we spiritueler met kinderen om moeten gaan, en toevallig vind ik, vanuit mijn achtergrond, dat er veel meer met sport gedaan moet worden.

De belangrijkste vraag is;
Wat missen kinderen op het gebied van ICT als ze de basisschool verlaten?
Wat missen de leerkrachten in het lesaanbod?

Die vragen kun jij vast beantwoorden, want jij hebt wekelijks contact met vele coördinatoren, ben benieuwd! ;)

Meteen een oproep aan alle mensen hier; wat missen jullie aan ICT op de basisschool?
Robje
Paboforumholist
 
Berichten: 1411
Geregistreerd op: 10 dec 2005, 14:03

Re: Er moet meer gedaan worden met ICT in het basisonderwijs

Berichtdoor MeesterPascal op 06 apr 2012, 10:27

Ik heb een grote betrokkenheid bij dit onderwerp. Ik ben zelf een beetje een computernerd dus vind het ook een leuk onderwerp. Op dit moment zit ik samen met 9 andere medeleerlingen voorde PABO een schoolplan te schrijven, waarbij ICT ook ter discussie gesteld wordt. En ook daarin heb ik de vraag gesteld: Wat bedoel je met ICT in het onderwijs? Ik zie daarin namelijk twee verschillende discussies:

- enerzijds: welke ICT-MATERIALEN gebruik je, en op welke manier dragen ze bij aan je onderwijs? Veelal zijn dit keuzes die leiden tot het 'vergemakkelijken' van de taak van de leerkracht.
- anderzijds: aangezien ICT een deel is van de wereld waarin de kinderen opgroeien, moet je hen dan niet leren daar op een goede manier mee om te gaan. Dan heb je het veel minder over het kunnen 'besturen' van het apparaat, maar meer over mediawijsheid! Leer kinderen dat ze in contact met de wereld staan door internet, en dat ze zelf ook mede-producent zijn in die wereld door sociale media zoals Hyves, Facebook en You Tube. Leer ze hoe ze internet kunnen gebruiken om informatie te vinden. Maar ook: leren over de gevaren van internet, betrouwbaarheid van bronnen, chatten in anonimiteit, cyberpesten. En natuurlijk: creativiteit dmv zelf films, games, muziek (en montage) en afbeeldingen maken (en die, jawel, weer te delen).

In deze tweede discussie - die naar mijn mening altijd veel interessanter is dan de eerste - praat je over ICT oplossingen (de computers, digiborden, iPads, etc) als MIDDEL, om aan mediawijsheid-doelen te werken. En soms kan dat, heel simpel, toch gewoon met pen en papier!

Een leuke bron hierbij is Contact! (J. de Haan en R. Pijpers). Aanrader!
MeesterPascal
PABOforum Baby
 
Berichten: 5
Geregistreerd op: 14 feb 2012, 12:51
Groep: 8
PABO jaar: 4

Re: Er moet meer gedaan worden met ICT in het basisonderwijs

Berichtdoor Juffr.J op 06 apr 2012, 10:55

Dit is thuis ook al een enorme discussie. Mijn vader vindt bijvoorbeeld een digibord ook al een overbodige luxe. Ik gebruik het best veel.
Ik heb in mijn stages ook al gebruik gemaakt van andere ICT middelen die door de kinderen zelf gebruikt werden. In die zin denk ik, er zijn mogelijkheden zat om ICT meer onder de aandacht te brengen in het onderwijs.

Aan de andere kant las ik laatst in de krant dat men 'Ipad-basisscholen' wil. Waarbij de I-pad de leerkracht op sommige momenten gewoonweg zal gaan vervangen. En dan denk ik toch dat dit te ver gaat en te kort door de bocht gedacht is. Ik ben benieuwd hoe jullie hierover denken.
Juffr.J
PABOforum Kleuter
 
Berichten: 471
Geregistreerd op: 06 feb 2010, 08:24
Groep: 3
Functie: Lio stagiaire

Re: Er moet meer gedaan worden met ICT in het basisonderwijs

Berichtdoor MeesterPascal op 06 apr 2012, 11:04

Grappig, want juist daarover had ik in mijn schoolplan-team een heftige discussie. Laten we er even van uitgaan dat een school financiele middelen genoeg heeft. Dan zie ik zeker een rol voor tablets in het algemeen (geen specifieke voorkeur voor iPad!!!) in de klas. Of misschienkleine laptops. Maar niet als vervanger van de leerkracht, maar als vervanger van die oh-zo-ruimteslurpende PC's. Veel klaslokalen hebben een aantal PC's ergens staan, die met gemak genoeg ruimte inpikken waar ook een kast, of een extra tafelgroep had kunnen staan. Stel je nu eens een materialenkast voor, waar een aantal mini-laptops of tablets in staan. Wanneer een leerling dan moet werken aan de computer Ambrasoft, spelletjes, typen, info opzoeken, presentatie maken, etc), dan kan deze de tablet/ laptop uit de kast nemen en ergens in het lokaal gaan werken. De discussies die dan opkomen zijn vragen als: Aan de eigen tafel, of een werkplek cre√ęren daarvoor (bv. instructietafel, werkplein, etc.)? En ja, je zal ook moeten nadenken over beveiliging, controle, omgaan met dure spullen, etc., maar dat ljken me overkomelijke discussies.
Affijn, in ons plan zijn we er niet uit gekomen, uit deze discussie - no hard feelings - maar ik ben (ook) wel benieuwd naar reacties!
MeesterPascal
PABOforum Baby
 
Berichten: 5
Geregistreerd op: 14 feb 2012, 12:51
Groep: 8
PABO jaar: 4

Re: Er moet meer gedaan worden met ICT in het basisonderwijs

Berichtdoor Joke op 06 apr 2012, 21:55

Lijkt me heel goed mogelijk, meester Pascal. Zo zijn de rekenmachientjes er tenslotte ook in gekomen. Goed idee.
Het lijkt me een kleine moeite om een beveiligde kluiskist met vakken, vastgemaakt aan of verwerkt in de muur, in nieuwe scholen aan te brengen. Dat zou diefstal moeten kunnen voorkomen toch? De rest hangt van de leerlingen af, denk ik.
Turn can'ts into cans and dreams into plans.
(Lees mijn blogs op http://www.positiefleren.nl/jufjedermann.php en http://www.positiefleren.nl/superjuf.php )
Avatar gebruiker
Joke
Paboforumholist
 
Berichten: 16884
Geregistreerd op: 01 jan 2004, 15:37
Woonplaats: westen van Nederland
Groep: 0
PABO jaar: 0

Re: Er moet meer gedaan worden met ICT in het basisonderwijs

Berichtdoor Robje op 07 apr 2012, 06:01

Grappig, zo'n oude discussie! Destijds was ik een stuk kritischer ( al was het wel als advocaat van de duivel omdat Geoffrey beter wordt van tegengas;-)) dan nu. Nu ben ik ict-coördinator en kan vaststellen dat er in die zes jaar veel is veranderd. Dat het onderwijs de ontwikkelingen op ruime afstand volgt is niet zo gek; je wilt het kostbare budget niet spenderen aan hypes en even wachten tot prijzen gezakt zijn. Ik heb gemerkt dat de beste keuze van nu, over een half jaar in een heel ander perspectief staat als het om hardware gaat.
Waar ik een half jaar geleden nog beweerde dat we over 20 jaar tafeltjes hebben die bestaan uit 1 groot touchscreen, denk ik nu dat we dat al veel eerder gaan halen. Dat Maurice denkt voorloper te zijn is juist een voorbeeld van tunnelvisie en te vroeg de eer naar je toe willen trekken. De voorbeelden die hij roept zijn niet vervangende middelen, maar extraatjes die mogelijk zijn met een Ipad/tablet. Hij wil kinderen overvoeren met spelletjes, sociale contacten, appje hier, appje daar. En wie zet al die ingewikkelde methodes om in simpele appjes? Dat gaat niet vanzelf hoor!

Overigens zijn er zat scholen die al werk(t)en met laptops. Komen ze vaak van terug omdat de levensduurdramatisch kort is. De vraag is hoe dat bij de tablets is...
Robje
Paboforumholist
 
Berichten: 1411
Geregistreerd op: 10 dec 2005, 14:03

Re: Er moet meer gedaan worden met ICT in het basisonderwijs

Berichtdoor Joke op 07 apr 2012, 08:04

Robje schreef:...........En wie zet al die ingewikkelde methodes om in simpele appjes? Dat gaat niet vanzelf hoor! ...

Misschien Geoffrey wel. Het kan raar lopen, dat zie je maar.

:lol:
Turn can'ts into cans and dreams into plans.
(Lees mijn blogs op http://www.positiefleren.nl/jufjedermann.php en http://www.positiefleren.nl/superjuf.php )
Avatar gebruiker
Joke
Paboforumholist
 
Berichten: 16884
Geregistreerd op: 01 jan 2004, 15:37
Woonplaats: westen van Nederland
Groep: 0
PABO jaar: 0


Keer terug naar Stellingen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron