Islam - de mooiste zuil

Laat je gedachten gaan over allerlei zaken in en om het leven. Van nuchtere tot aan wazige gedachten.

Moderator: timgearz

Islam - de mooiste zuil

Berichtdoor juf Hannah op 29 okt 2004, 12:01

Elders op dit forum kwam ik, voor mezelf, tot de conclusie dat het goed zou zijn om met elkaar wat meer te weten te komen over de Islam.
Velen van ons krijgen (bijna dagelijks) met Islamitische kinderen en hun ouders te maken. Het kan in bepaalde gesprekken erg handig zijn, als je wat meer weet over hun geloof en achtergrond.

Ik zou de discussie graag willen openen met deze vraag:

Wat vind jij de 'mooiste' zuil van de Islam, uit welke zuil kun jij persoonlijk ook inspiratie halen?

Ter verduidelijking:
De 5 zuilen vormen de basis of de kern van de Islam. Een moslim moet aan deze 5 zuilen voldoen.
De zuilen zijn:

1. De geloofsbelijdenis. Door het uistpreken van de geloofsbelijdenis erken je dat Allah de enige God is, en de Mohammed zijn boodschapper is.

2. Het gebed. Moslims bidden 5 keer per dag tot Allah. Het gebed maakt de moslim sterk, en zorgt ervoor dat hij zich verre houdt van zaken die niet toegestaan zijn. Het zorgt er verder voor dat je een plaats in de hemel kunt krijgen.

3. Armenbelasting. Moslims (die dat kunnen) sparen een bedrag, dat zij éénmaal per jaar doneren aan armen. De rijken leren zo niet gierig te zijn en de armen worden geholpen.

4. Vasten. Tijdens de maand ramadan vasten moslims. Deze regel geldt voor degen die dat kunnen: volwassen moslims die geestelijk en lichamelijk gezond zijn. Je mag niet eten, drinken, roken en vrijen tussen zonsopkomst en zonsondergang. Het vasten zorgt ervoor dat rijke moslims voelen hoe arme moslims zich voelen. In deze periode verrichten moslims veel goede daden. Dit maakt hen sterk in hun geloof.

5. De bedevaart. Ieder moslim die de bedevaart kan maken, is verplicht eens in zijn leven op bedevaart te gaan. Deze bedevaart duurt enkele dagen. De moslims bezoeken niet alleen de Kaäba in Mekka, maar gaan ook naar andere heilige plaatsen. De pelgrims dragen allen dezelfde, eevoudige kleding om eenheid en broederschap uit te drukken.

Ik hoop dat er veel positieve reacties zullen volgen.!
juf Hannah
PABOforum Peuter
 
Berichten: 184
Geregistreerd op: 11 aug 2004, 23:21

Re:Islam - de mooiste zuil

Berichtdoor Geoffrey op 29 okt 2004, 12:27

De derde zuil natuurlijk. Geloven kun je doen door heel vroom alle rituelen af te werken, maar komt vooral tot uiting in de manier waarop je met anderen omgaat. En als je dan arme mensen helpt, heb je bij mij sowieso een streepje voor :).
Wees gewoon jezelf. Meer kun je niet zijn.
Avatar gebruiker
Geoffrey
PABOForum team
 
Berichten: 2145
Geregistreerd op: 15 dec 2001, 21:37
Woonplaats: Zwaag
Groep: 0
Schooltype: Educatieve uitgeverij
PABO jaar: 0
Functie: Productmanager

Re:Islam - de mooiste zuil

Berichtdoor juf an1ta op 29 okt 2004, 12:46

Het enige waar ik me in kan vinden is inderdaad de derde zuil. Maar het staat me dan weer een beetje tegen dat het vanuit het geloof opgelegd is. Dat maakt het dan weer een beetje hypocriet.

Ik heb gewoon moeite met alles wat vanuit een geloof wordt opgelegd, of het nou de Islam, het Katholicisme of de Bagwan is. Ik geloof graag in het goede van mensen en ik denk dat veel mensen al zonder zich aan een geloof te verbinden goede dingen doen: niet voor God, Allah of weet ik wie nog meer, maar gewoon omdat de meeste mensen gewoon 'fatsoenlijk' zijn.

Maar natuurlijk heb ik daarnaast wel veel respect voor mensen die gedisciplineerd en vol overtuiging geloven en in het geval van de Islam zich houden aan de vijf zuilen.
Een hele leuke groep 1/2 van een Montessorischool.
juf an1ta
PABOforum Peuter
 
Berichten: 194
Geregistreerd op: 11 sep 2004, 18:37
Woonplaats: Oosterhout (NB)
Groep: 1
Schooltype: Montessori
PABO jaar: 0

Re:Islam - de mooiste zuil

Berichtdoor juf Hannah op 29 okt 2004, 16:27

Persoonlijk denk ik niet dat moslims zelf de zuilen ervaren als iets dat hun is 'opgelegd'. Zo zou ik het in ieder geval niet ervaren. Zij doen deze dingen omdat zij zelf geloven, dat het goed is. Iemand die hier niet achter staat, is geen moslim. Geloven is een keuze. (In Nederland en een heleboel andere landen in ieder geval!)

Ik voel zelf ook veel voor de derde zuil. Dat is er trouwens één die ik zelf (op mijn eigen manier) ook naleef. Elke maand gaat er geld naar een paar goede doelen. Collectanten zijn bij mij altijd aan het goede adres en die 'bedel-bakjes' bij kassa's ontvangen meestal ook wel iets.

Toch zie ik ook in de andere zuilen ook wel wat.
Zo vind ik het erg mooi om elke dag even stil te staan bij je geloof en bij God. Vijf keer per dag vind ik een beetje onpraktisch ;D maar het idee erachter vind ik erg goed.

Ook de kleding bij de Hadj (=bedevaart) vind ik erg mooi. Hebben jullie dat wel eens gezien? Al die mensen in dezelfde witte kleding. Prachtig! Het idee erachter is nog mooier: voor het oog van God zijn alle mensen gelijk. Tijdens de Hadj ervaren moslims die gelijkheid en broederschap met elkaar.
Als alle mensen nou eens, altijd en overal, op die manier met elkaar om zou gaan...
juf Hannah
PABOforum Peuter
 
Berichten: 184
Geregistreerd op: 11 aug 2004, 23:21

Re:Islam - de mooiste zuil

Berichtdoor juf an1ta op 29 okt 2004, 16:37

[quote author=Juf Hannah link=board=17;threadid=7127;start=0#msg64539 date=1099063668]
voor het oog van God zijn alle mensen gelijk. Tijdens de Hadj ervaren moslims die gelijkheid en broederschap met elkaar.
Als alle mensen nou eens, altijd en overal, op die manier met elkaar om zou gaan...
[/quote]

En daar raak je wat mij betreft een gevoelig punt. Het voelt voor mij een beetje als 'als je maar iedere zondag naar de kerk gaat, kun je de rest van de week mensen zakelijk bedriegen, je vrouw/kinderen of anderen mishandelen en gierig zijn'. Natuurlijk zijn er mensen die het geloof heel anders en op een mooie pure manier beleven, maar in mijn omgeving zie ik toch wel eens dit gedrag van handen wassen in onschuld en God vergeeft mij mijn zonden, want ik ga trouw naar de kerk.

Ik vind het toch anders wanneer je geeft aan een Goed Doel omdat je dan in de ogen van God een goed mens bent en je een plaatsje in de hemel krijgt, dan wanneer je geeft omdat je wilt dat anderen delen in jouw 'rijkdom', dat je mensen helpt omdat je wilt helpen en niet omdat dat handig kan zijn als je zelf eens wat nodig hebt.

Maar ik denk dat we hiermee in een heel andere discussie verzeilen, die niet specifiek over de zuilen van de Islam gaan.
Een hele leuke groep 1/2 van een Montessorischool.
juf an1ta
PABOforum Peuter
 
Berichten: 194
Geregistreerd op: 11 sep 2004, 18:37
Woonplaats: Oosterhout (NB)
Groep: 1
Schooltype: Montessori
PABO jaar: 0

Re:Islam - de mooiste zuil

Berichtdoor juf an1ta op 29 okt 2004, 16:44

Even nog ter verduidelijking hè: ik heb helemaal niets TEGEN de islam, maar ik heb er verder ook niets MEE. Maar dat heb ik met de meeste religies eigenlijk niet.

Ik heb ooit getwijfeld aan een studie Theologie, omdat ik de diverse geloven gewoon erg interessant vind en ik me er graag verder in verdiep. Zo ook de Islam. Het intrigeert me op de een of andere manier :)
Een hele leuke groep 1/2 van een Montessorischool.
juf an1ta
PABOforum Peuter
 
Berichten: 194
Geregistreerd op: 11 sep 2004, 18:37
Woonplaats: Oosterhout (NB)
Groep: 1
Schooltype: Montessori
PABO jaar: 0

Re:Islam - de mooiste zuil

Berichtdoor juf Hannah op 29 okt 2004, 17:19

@ Anita: ik ben net als jij ge√Įnteresseerd in verschillende geloven.
We krijgen regelmatig met de Islam te maken en maar weinig mensen weten er iets van. Dit is dan ook een van de redenen om dit topic op te starten.

Inderdaad zijn er mensen die het geloof (welk geloof dan ook) misbruiken. Juist deze mensen zorgen voor veel vooroordelen bij anderen. Ook dit is een reden voor dit topic.

Ik vind het dan ook fijn dat je hierop reageert een zo open je mening geeft. Ik hoop dat meer mensen deze discussie volgen en hierop inhaken.

Ik zou het helemaal geweldig vinden als er moslims (of moslima's) zijn die hierop in willen reageren. Misschien niet verduidelijken over de Islam en haar zuilen. Met al mijn zozeer om een zuil te 'kiezen', ze zijn immers allemaal even belangrijk, maar mogelijk kunnen jullie wat meer goede bedoeling, ben ik toch 'slechts' een outsider die er niet veel van af weet.
juf Hannah
PABOforum Peuter
 
Berichten: 184
Geregistreerd op: 11 aug 2004, 23:21

Re:Islam - de mooiste zuil

Berichtdoor Yanne op 31 okt 2004, 18:59

Tip voor wie net als ik geinteresseerd maar niet erg onderlegd is op dit gebied:
Bij de Slegte (heb ik leeggekocht voorafgaand aan de forummeeting ;D ) hadden ze voor 9 euro een Koran met naast elkaar de Arabische tekst en de Nederlandse vertaling in een mooi ingebonden boekje. ;D
groet van Yanne
Avatar gebruiker
Yanne
PABOforum Kleuter
 
Berichten: 482
Geregistreerd op: 05 apr 2003, 16:47

Re:Islam - de mooiste zuil

Berichtdoor Doornroosje op 31 okt 2004, 19:34

Romantiseren jullie de gemiddelde islamiet nu niet ontzettend?
Of geloven jullie werkelijk dat iedereen die zich protestants of katholiek, moslim of boeddhist noemt, naleeft wat de geschriften voorschrijven, en dit doen omdat ze het echt willen vanuit een bewust geloofsbesef?
Dat ieder ritueel, zoals een doop, een kerkelijk huwelijk, een communie, een besnijdenis, voortkomt uit een diepgeworteld geloof...??
Volgens mij zijn veel uitingen van geloof, ook bij islamieten, gewoon een cultureel ritueel verworden, en komt echt niet iedere handeling conform het boek vanuit een oprechte, bewuste godsdienstbeleving.
Het gaat gewoon al generaties zo, en gebruiken worden doorgegeven.
Ik heb leerlingen gehad die op kamp speciale runderworsten kregen, en dan vragen ze aan mij waarom ze die andere worsten niet krijgen, OP het antwoord dat de andere worsten van varkensvlees zijn, is een gestelde vraag: 'Waarom mag ik dan geen varkensvlees??' Daarmee illustreer ik dat wij kaaskoppen het geloof van de ander soms veel serieuzer opnemen, veel meer waarde toedichten, dan de belijder zelf!

Voor mij is er nul verschil tussen de christen, de jood, de islamiet. De meesten krijgen het geloof met de paplepel ingegoten, en belijden van het geloof (ieder geloof!) k√°n voortkomen door angst voor uitstoting, voor het afgewezen worden in de hemel, de wil bij een groep te horen, sociale controle etc.
Dan is er nog een groep die er op latere leeftijd bewust voor kiest, en waarschijnlijk ook hun geloof weer op een andere manier invult.

Prima, dat je als leerkracht de achtergrond wilt kennen van je leerlingen. Ik hoop dat julie net zo goed op de hoogte zijn van de bijbel, de torah, het boeddhisme, als dat jullie nu willen zijn van de koran.
Maar zoals ik maar amper christenen ken, die echt leven zoals het in de bijbel staat, ken ik ook maar weinig moslims die het doen volgens de koran.
Sterker nog, ik heb vrienden die van huis uit opgegroeid zijn met de koran, en ook wel degelijk gebruiken, tradities en rituelen aanhangen, maar hun geloof veel minder serieus nemen dan dat wij hun geloof serieus nemen.
Dus het idee van: wat een bijzonder geloof, want die vijf zuilen.....in de bijbel vindt je synoniemen voor de tradities, zo ook in de torah.
Islamieten in Nederland, zijn gewone mensen, gewone Nederlanders, die over het algemeen hun geloof belijden zoals ze het geleerd hebben, en op een manier die een beetje makkelijk is. (uitzonderingen nagelaten, zoals ook in andere geloven het geval is)
Dat maakt men geen slecht mens, geen slecht islamiet, maar in ieder geval ook geen heilige........

Maar afijn, iets willen weten van een ander geloof is nog altijd stukken beter dan niets willen weten!
Avatar gebruiker
Doornroosje
PABOforum Kleuter
 
Berichten: 657
Geregistreerd op: 28 jul 2004, 23:05

Re:Islam - de mooiste zuil

Berichtdoor Yanne op 31 okt 2004, 19:47

Ik wil helemaal niet romantiseren, ik wil gewoon zelf ook met dat boek kunnen zwaaien en zeggen: hier staat.... of waar staat dan dat....

Ik geloof dat er (bij iedere boek-religie overigens) misbruik gemaakt wordt van de 'wet' door er dingen aan toe te schrijven die alleen maar sociaal-cultureel bepaald zijn.

Ik geloof zelf meer in het geweten en verstand van de mens
groet van Yanne
Avatar gebruiker
Yanne
PABOforum Kleuter
 
Berichten: 482
Geregistreerd op: 05 apr 2003, 16:47

Re:Islam - de mooiste zuil

Berichtdoor juf an1ta op 31 okt 2004, 22:36

[quote author=Yanne link=board=17;threadid=7127;start=0#msg65056 date=1099248468]
Ik geloof zelf meer in het geweten en verstand van de mens
[/quote]

Precies mijn punt Yanne!

Doornroosje, ik denk dat je heel erg gelijk hebt. Ik woon in een klein Roomskatholiek dorp met een enorme kerk. Veel mensen van mijn generatie komen alleen in de kerk bij feest en hoogtijdagen omdat dat van hen verwacht wordt. Niet vanuit een overtuiging vanuit henzelf.
Een hele leuke groep 1/2 van een Montessorischool.
juf an1ta
PABOforum Peuter
 
Berichten: 194
Geregistreerd op: 11 sep 2004, 18:37
Woonplaats: Oosterhout (NB)
Groep: 1
Schooltype: Montessori
PABO jaar: 0

Re:Islam - de mooiste zuil

Berichtdoor jennifervd op 01 nov 2004, 15:37

Daar schrik ik altijd een beetje van terug:

Veel mensen van mijn generatie komen alleen in de kerk bij feest en hoogtijdagen omdat dat van hen verwacht wordt. Niet vanuit een overtuiging vanuit henzelf.


Waarom zit je daar dan in de kerk?
Heeft het zin dat jij daar in de kerk zit opdat moment?

Ik vind het een vreemde tijd van het jaar omdat dan ineens naar boven komt wie overtuigt is van zijn geloof en wie dit om andere redenen doet....
Juf van groep 3/4/5 op een Jenaplanschool!
Avatar gebruiker
jennifervd
Paboforumholist
 
Berichten: 2387
Geregistreerd op: 24 sep 2004, 09:26
Groep: 3
Schooltype: Openbare/ Jenaplan
PABO jaar: 0

Re:Islam - de mooiste zuil

Berichtdoor juf an1ta op 01 nov 2004, 16:39

[quote author=jennifervd link=board=17;threadid=7127;start=0#msg65238 date=1099319863]
Daar schrik ik altijd een beetje van terug:

Veel mensen van mijn generatie komen alleen in de kerk bij feest en hoogtijdagen omdat dat van hen verwacht wordt. Niet vanuit een overtuiging vanuit henzelf.


Waarom zit je daar dan in de kerk?
Heeft het zin dat jij daar in de kerk zit opdat moment?

Ik vind het een vreemde tijd van het jaar omdat dan ineens naar boven komt wie overtuigt is van zijn geloof en wie dit om andere redenen doet....

[/quote]

Kun je je post toelichten, want ik begrijp niet helemaal wat je hiermee wilt zeggen. Over welke tijd heb je het? De kerst? Pasen? Dat zijn nl. de dagen waar ik naar refereer in mijn post. Bovendien is mijn post erg generaliserend, het is een constatering die ik doe in mijn eigen omgeving...en geldt dus niet voor alle gelovigen in heel Nederland ;)

Even ter verduidelijking: ik ben zelf niet gelovig en ik kom dus ook over het algemeen niet in de kerk. Mijn spirualiteit vind ik ergens anders, hoewel een kerk of klooster wel kan helpen, vanwege de rust en sereniteit die zo'n gebouw uit kan stralen.
Een hele leuke groep 1/2 van een Montessorischool.
juf an1ta
PABOforum Peuter
 
Berichten: 194
Geregistreerd op: 11 sep 2004, 18:37
Woonplaats: Oosterhout (NB)
Groep: 1
Schooltype: Montessori
PABO jaar: 0

Re:Islam - de mooiste zuil

Berichtdoor jennifervd op 01 nov 2004, 16:44

Sorry, ik ben niet helemaal duidelijk volgens mij!

Ik ging even in op jouw opmerking:

Veel mensen van mijn generatie komen alleen in de kerk bij feest en hoogtijdagen omdat dat van hen verwacht wordt. Niet vanuit een overtuiging vanuit henzelf


Wat ik vaak zie in de tijd van feestdagen is dat dan ineens mensen naar de kerk gaan die normaal nooit gaan.
En dat een groot deel van die mensen dit niet doet vanwege hun eigen geloofsovertuiging maar vanuit de buitenwerelds overtuiging. (bv. mijn moeder vindt het fijn wanneer ik er ook ben...)

Vandaar dat ik daar dus een beetje van terug schrik, en de kriebels krijg.

Ik doelde eigenlijk niet zo zeer op jou --> Anita maar meer op, over het algemeen gezien, de mensen waar het bovenstaande voor geldt.
Juf van groep 3/4/5 op een Jenaplanschool!
Avatar gebruiker
jennifervd
Paboforumholist
 
Berichten: 2387
Geregistreerd op: 24 sep 2004, 09:26
Groep: 3
Schooltype: Openbare/ Jenaplan
PABO jaar: 0

Re:Islam - de mooiste zuil

Berichtdoor juf an1ta op 01 nov 2004, 16:58

Dan hebben we het volgens mij over hetzelfde ;D
Een hele leuke groep 1/2 van een Montessorischool.
juf an1ta
PABOforum Peuter
 
Berichten: 194
Geregistreerd op: 11 sep 2004, 18:37
Woonplaats: Oosterhout (NB)
Groep: 1
Schooltype: Montessori
PABO jaar: 0

Volgende

Keer terug naar Filosofische en psychologische gedachten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron