Wegwijs in het kindermedialandschap met Mediasmarties

Help elkaar de juiste weg te vinden op het WWW

Moderators: timgearz, Geoffrey

Wegwijs in het kindermedialandschap met Mediasmarties

Berichtdoor Mediasmarties op 02 dec 2010, 16:00

Beste PABO-student, graag wil ik jullie het volgende discussiepunt aandragen.

Het media-aanbod voor kinderen breidt zich dagelijks uit en is voortdurend in beweging. We kunnen ons moeilijk voorstellen dat een kind vroeger maar eens per week naar televisie keek of naar de radio luisterde. De jonge mediagebruiker van nu kan gedurende de hele dag kiezen uit een divers televisieaanbod. Behalve televisie kijken, sport de jonge mediagebruiker met de Wii, verzorgt hij zijn digitale huisdier op een spelcomputer en onderhoudt hij zijn contacten met vriendjes en vriendinnetjes via Hyves of MSN.

Voor ouders en opvoeders is het een hele taak om te beoordelen wat wel of niet kan worden gekeken of gespeeld. Opvoeders willen graag weten welke positieve geschiktheid er aan media wordt gegeven, zodat zij daarmee de mediaontwikkeling van hun groep kinderen de juiste kant op kunnen sturen.
Op die behoefte is ingegaan. Sinds 3 november 2010 bestaat de gratis online mediagids http://www.mediasmarties.nl, opgericht vanuit het Ministerie van OCW. De site geeft een overzicht van geschikte mediaproducten, die te sorteren zijn op leeftijd en thema. Per televisieprogramma, game, website of film wordt een korte inhoudelijke omschrijving gegeven en een geschiktheidadvies op basis van theorieĆ«n over de (media)ontwikkeling van het kind. Behalve gebruik in eigen groep of klas is de Mediasmarties website ook een hulpmiddel bij het adviseren van ouders over mediagebruik. Verkregen kennis kan worden gedeeld met ouders en opvoeders. Momenteel is de site gevuld met films, games, websites en televisieprogrammaā€™s voor kinderen tot 6 jaar. In 2011 zal het systeem zich uitbreiden, waarbij ook de mediaproducties tot 12 jaar vertegenwoordigd zullen zijn.

In dit topic kun je reactie plaatsen op het systeem of je ervaringen delen omtrent kindermedia. Hoe kiezen jullie mediaproducten, waar loop je tegen aan? Wat voor vragen krijg je van ouders, heb je er discussies over in de klas?
Mediasmarties
PABOforum Baby
 
Berichten: 1
Geregistreerd op: 29 nov 2010, 14:44
Groep: 0
PABO jaar: 0

Keer terug naar Tips op het internet

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten