Handelingsplan taal

Moderator: wnpabo

Handelingsplan taal

Berichtdoor kimmel-20 op 24 feb 2010, 13:13

Hallo,

Ik ben bezig met een opdracht voor taal en rekenen. Voor beide moet ik een handelingsplan opzetten en uitvoeren. Rekenen is inmiddels af, maar voor taal vind ik het wel lastig. Heeft er iemand een voorbeeld van een handelingsplan voor taal van groep 4 of 5? Aankomende week ga ik een diagnostisch gesprek doen met een leerling ...
Ben benieuwd welke problemen er bij veel klassen zijn op taalgebied. Alvast bedankt. Mijn email is kimkuik2@hotmail.com als er iemand is die een voorbeeld heeft mag je het opsturen .. Ik wil me namelijk meer verdiepen in de taalkant, want ik weet er tot nu toe nog te weinig van.

Bedankt!
kimmel-20
PABOforum Baby
 
Berichten: 25
Geregistreerd op: 14 sep 2009, 20:24
Groep: 7
PABO jaar: 4
Functie: LIO stage

Re: Handelingsplan taal

Berichtdoor Joke op 24 feb 2010, 19:16

Als je mag kiezen zou ik spelling bij de kop nemen.
Tip: gebruik het boek dat bij Cito (SVS) geleverd wordt. Hierin staan alle spellingsproblemen in 'hapklare brokken' + oefeningen die je met de lln. kunt doen en ook nog per leerjaar.
Je start dan met het bijbehorende citodictee en aan de hand daarvan kun je ontdekken in welke categorie de meeste fouten zijn gemaakt. Daarmee ga je beginnen.
Zo werk je de categorieƫn af waarin fouten gemaakt zijn.
Als je dit boek niet hebt kun je toch dezelfde werkwijze aanhouden, maar nu vanuit de spellingsmethode die ook een instapdictee kent en (heel veel) extra oefenstof levert (bv. ook d.m.v. Ambrasoft). Werk wel steeds op dezelfde manier en hanteer de rijmpjes en zinnen die de methode gebruikt, anders raken deze zwakke spellers helemaal in de war.

Voor ander extra hulp op taalgebied heb je echt de methode nodig en de uitslag van de methodegebonden toetsen. Hiermee kun je vaststellen welke onderdelen onvoldoende zijn gemaakt. De onderdelen die getoetst zijn, zijn al gerubriceerd.
Turn can'ts into cans and dreams into plans.
(Lees mijn blogs op http://www.positiefleren.nl/jufjedermann.php en http://www.positiefleren.nl/superjuf.php )
Avatar gebruiker
Joke
Paboforumholist
 
Berichten: 16900
Geregistreerd op: 01 jan 2004, 15:37
Woonplaats: westen van Nederland
Groep: 0
PABO jaar: 0

Re: Handelingsplan taal

Berichtdoor jade35 op 24 feb 2010, 21:34

Voor spelling kun je ook het PI dictee gebruiken, informatie hierover is te vinden op : http://www.pearson-nl.com/producten/107-pi-dictee.html
jade35
PABOforum Kleuter
 
Berichten: 504
Geregistreerd op: 14 aug 2002, 19:43
Groep: 8
PABO jaar: 0
Functie: leerkracht en studie RT master


Keer terug naar Taal

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten